200 млн. евро гаранция от кандидата за "Белене"

https://www.24chasa.bg/Article/1562409 www.24chasa.bg
Площадката на АЕЦ "Белене" СНИМКА: Пиeр Пeтров

Правителството да преговаря за АЕЦ "Белене" само ако потенциалният инвеститор внесе неотменяема гаранция от 200 млн. евро в полза на НЕК. Това е едно от осемте условия, които парламентът ще постави с проекторешение, което дава мандат за преговори. То бе изготвено вчера от депутати от мнозинството и ще бъде гласувано следващата седмица. С него не се отменя предишното решение на Народното събрание за замразяване на "Белене", каза Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Той обясни, че разговори с появилия се ден преди това кандидат-инвеститор - "Глобал пауър консорциум", няма да се водят без гаранции, а 200 млн. евро били достатъчен ангажимент за добри намерения.

Обединението "Глобал пауър консорциум", чието име не се споменава в проекторешението, бе представено в сряда пред енергийната комисия. Представителят му Самуел Реди обяви, че консорциумът иска да изгради централата като частен проект.

В решението, с което парламентът ще подкрепи започване на преговори, е записано още, че цената на сделката не трябва да бъде по-малко от направените до момента разходи. Условията са още да няма държавни гаранции и задължително изкупуване на произведената енергия, инвеститорът да осигури извеждане на централата от експлоатация и да носи отговорност за ядрена вреда.

Освен това инвеститорът трябва да поеме всички бъдещи плащания и претенции към НЕК, включително арбитражното дело по заведения от руската страна иск за 1 млрд. евро. Трябва да бъде договорена и възможност НЕК да придобие дял от капитала
на "Белене" по номинална стойност.

Това ще стане, в случай че държавата има възможност. За нас единственият вариант е частен проект, обясни Червенкондев. Той увери, че консорциумът ще бъде проверен от всички възможни служби и "няма да допуснем в нашия двор който и да е".

"Не е ясно дали инвеститорът ще се съгласи на нашите условия. Досега "Глобал пауър консорциум" е изказал предварително съгласие", коментира пред bTV енергийният министър Делян Добрев. Той обясни, че е рано да се говори за рестартиране на "Белене" и че за да започне отново, България трябва да излезе най-малко на нула.

Според Добрев консорциумът не е популярен, но такива обединения се получавали около конкретни проекти. "Важно е кои са акционерите, откъде набират своя капитал и как гарантират, че могат да извършат инвестицията. Тепърва предстои да се види кои са компаниите", каза министърът.

 Въпросът кой всъщност е инвеститорът (виж карето долу) вчера отново предизвика реакции в парламента. Лидерът на ДСБ Иван Костов го определи като "неидентифициран летящ обект" и обяви, че е получил уверение от Добрев, че ще се поиска официално становище от американския департамент по енергетика. "Това е меко казано съмнителен или измамен инвеститор", каза Костов и обясни, че в очите на чуждите инвеститори държава, която се върти като ветропоказател, не е гостоприемна.

От БСП пък отвърнаха на проекторешението на ГЕРБ със свое предложение. 26 депутати от левицата внесоха текст НС да отмени решението си от март за прекратяване на "Белене". Според Румен Овчаров предложението е по-близко до конституционните правомощия на парламента. Неговата работа не е да води преговори и да поставя търговски условия, каза той. Искането за референдум за "Белене" оставало.

Появата на "Глобал пауър консорциум" бе коментирана и от компанията майка на "Атомстройекспорт" - "Росатом". Говорителят Сергей Новиков, цитиран от БНР, отрече информацията, че вече се водят преговори за откупуване на проекта. Това не означавало, че не могат да започнат.

"Отново научаваме важните новини чрез медиите, но бихме искали да знаем подробностите", каза Новиков, който имал опасения дали това не е поредната сцена от спектакъла "Белене". Руската корпорация била готова да се върне към проекта, но първо трябвало да се обсъдят подробностите. Предложението заслужавало внимание.

Неуспял приватизатор в България е представител на "Куантум"

Анчо Бадев, известен като неуспял приватизатор на "Софарма" и корабостроителницата във Варна, е представител у нас на инвестиционния фонд Quantum Group, който кандидатства за мажоритарния дял от проекта. Той е и директор бизнес развитие в Quantum Risk Engineering - общата компания на фонда и българската "Риск инженеринг" на Богомил Манчев. "Той просто е служител. Да, може да се каже и мой. Мога да го освободя по всяко време", обясни Манчев за Бадев.

Бадев първоначално се опита да купи "Софарма". Дори през 1998 г. имаше договор с Агенцията за приватизация. Фирмата му "Нова технолоджи" трябваше да плати 32 млн. долара. Договорът обаче бе развален от агенцията, тъй като не внесе парите навреме. През 2000 г. Бадев отново се пробва за "Софарма", но бе отстранен, след като не успя да внесе депозит от 1 млн. долара.

През 2001 г. Бадев отново се появи неуспешно в приватизацията. Бе кандидат за Варненската корабостроителница чрез индонезийската фирма "СиГазКо", в която участва съпругата му - Анна-Мария Пурнавати, представяща се като принцеса.
64-годишният Бадев е завършил Техническия университет в София и института "Менделеев" в Русия. Преди демокрацията развива научна кариера. След това работи в Мароко, БНБ, в Сингапур, в българската "Лили фарма". От 2002 до 2009 г. е в Индонезия.

Quantum Group досега бе неизвестен у нас. На сайта му пише, че има десетилетия опит в инфраструктурата, недвижимите имоти, телекомуникациите, енергетиката. Има изградена газова централа в Нигерия, която е с турбина на "Сименс". Компанията най-вероятно ще участва в консорциума. Фондът има проекти в Русия, Никарагуа, Канада, Албания и др. Непознато е и името на представителя на "Глобал пауър консорциум" Самуел Реди. Той е управител на компанията FreNuc за атомни инженерни услуги. Адресът й е в Швейцария. И на сайта на компанията, и в професионалната мрежа LinkedIn Реди фигурира с името Сам. Посочил е, че основава и управлява FreNuc от 2009 г. и има над 30 г. опит в атомната индустрия в САЩ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за