2 хиляди лева глоба за мъж, приближил бившата

https://www.24chasa.bg/Article/1562534 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Видинчанин трябва да плати 2 хил.лв. глоба в полза на държавата, защото нарушил заповед да не се доближава на по-малко от 50 метра до бившата си съпруга.

К.И. се призна за виновен и постигна споразумение с прокуратурата да не бъде съден по общия ред и да се отърве само с паричната санкция. През януари 2011 г. той бил осъден по Закона за защита от домашно насилие, след като системно пребивал жена си. Потърпевшата М.Ц. пуснала иск за закрила, но когато мъжът й разбрал, насилствено я завел в съдебната палата във Видин на 4 януари м.г., пребил я пред канцеларията на районния съд и я накарал да оттегли иска си.

Впоследствие съдът издал забрана на К.И. да се доближава до дома, местоработата и местата на социални контикта и отдих на жена си.

Той устискал една година, но след това на два пъти нарушил забраната и причаквал бившата си съпруга пред блока й в жк "Гео Милев".

Прокуратурана внесла обвинителен акт срещу К.И., защото това е престъпление по чл.296 от НК, гласящ, че "който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита от домашното насилие, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. или глоба до 5 хил.лв.".

За да избегне по-тежко наказание, мъжът се признал за винове и поискал споразумение, което било прието и от Видинския районен съд.