НЕК дава 600 000 лв. за оценка на АЕЦ “Белене”

https://www.24chasa.bg/Article/1563946 www.24chasa.bg
Делян Добрев е поискал информация от Департамента по енергетика на САЩ за консорциума, който иска да строи "Белене".

Националната електрическа компания ще плати 600 хил. лв., за да бъде направена оценка на АЕЦ "Белене", стана ясно от обявена процедура.

Тя е изпратена и публикувана в регистъра на обществените поръчки в четвъртък. Това е само ден след като в парламента бе представено американското обединение "Глобал пауър консорциум", което иска да изгради централата като частен проект. Пред депутатите от енергийната комисия директорът на консорциума Самуел Реди обясни, че идеята е НЕК да създаде проектна компания, в която да минат активите и пасивите. Преди да ги придобие, обединението ще направи "оценка по справедлива пазарна стойност".

Изпълнителят по договора, който НЕК ще сключи, ще има срок за работа от 2 месеца. Финансирането ще е със собствени средства, пише в обявлението. Кандидатите трябва да са изпълнили повече от 2 подобни договора и да имат 1,5 млн. оборот за последните 3 г. Офертите ще бъдат отворени на 7 ноември.

В заданието на поръчката е записано, че оценката на активите и пасивите се изготвя "с готовност за тяхното отделяне".

Следващата седмица се очаква парламентът да даде зелена светлина за започване на преговори. В решението за това ще бъдат записани 8 условия, сред които цената на сделката да не е по-малко от направените до момента разходи от българска страна и инвеститорът да поеме плащанията и съдебните претенции от и към НЕК.

От министерството на енергетиката пък вчера потвърдиха, че ще бъде поискана информация за консорциума от Департамента по енергетика на САЩ. Министър Делян Добрев изпрати писмо до департамента и до посолството на САЩ в България, с което иска да получи повече информация за американския консорциум, както и за неговите представители Самуел Реди и Арун Савкур от фонда "Куантум груп", съобщиха от ведомството. Оттам напомнят, че правителството ще започне преговори, след като получи потвърждение за сериозните намерения на инвеститора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на