Богдана Карадочева пази колекция от 4000 плочи

https://www.24chasa.bg/Article/1564278 www.24chasa.bg

Богдана Карадочева и до днес пази музикалната колекция на баща си Иван Карадочев, която в детството й наброявала близо 4000 грамофонни плочи.

Певицата обича да слуша класическа музика. Прави го постоянно. Пуска я за фон, когато готви традиционни рецепти в кухнята за семейството си, когато почива, удобно седнала в дневната стая, или когато чете някой увлекателен роман.

Трудно й е да каже кой е любимият й композитор. Бетовен, Пучини, Вивалди, Верди. Пази спомени от творбите им от най-ранно детство. Баща й Иван Карадочев имал огромен шкаф, висок до тавана, в който била подредена цялата му колекция с класически творби. За да стигне до най-високите рафтове с плочи, се качвал на малка
елегантна стълбичка.

Колекционерът имал и подробен каталог, в който стриктно описвал точното място на всяка една плоча. Така той лесно откривал търсения автор в богатата си колекция.
Той имал плочи “майка”, които са оригинали, с изпълнения на Карузо, Джили, Тосканини и много други, спомня си певицата.

Иван Карадочев бил преуспяващ търговец, а не музикант, но обожавал музиката, особено класическата. Често давал плочи за записи на Българското национално радио, защото колекцията му била прочута из софийските бохеми за времето си.

За плочите на баща си Богдана Карадочева казва, че все още ги пази.

При един ремонт обаче качила колекцията на тавана.

И някой открадна част от плочите, признава изпълнителката на песента “Дано”. По-късно виждала отломки от бакелитовите плочи в близките кофи за боклук. Казва, че колекцията няма материално измерение, но за нея и брат й Бойчо има голяма сантиментална стойност.

Някои от плочите са счупени, други пък са надрани, но все пак певицата ги пази.
За съжаление всички плочи са на 78 оборота, а аз вече нямам такъв грамофон, обяснява певицата.

Майка ми Надежда също беше много музикална, без да е музикант, спомня си Богдана.
Родителите редовно водели децата си - Богдана и година по-малкия й брат Бойчо, на концерти в зала “България”. Наричаха се “Музикално утро” и започваха, ако не се лъжа, от 10 часа, разказва голямата българска певица.

След концертите в дома на семейството гостували диригенти, музиканти, оперни певци.
Професионалните музиканти, приятели на баща ми, постоянно го изпитваха, пускаха нещо и след 8-ия такт той отгатваше кой опус и от кой автор е, спомня си Карадочева.
Често пъти Иван и Надежда Карадочеви водели и невръстната си 4-годишна дъщеря на вечерни концерти и оперни спектакли. И защото в залата не я пускали, родителите вкарвали малката тайно през оркестрината.

Закърмена съм с музика, с класическа музика, обожавам я и до днес, слушам я постоянно, защото ми омръзна да слушам несръчни упражнения върху поп музиката, казва българската кралица на шансона.

След оперни или симфонични концерти малката Богдана се качвала на масата и започвала да изпълнява арията на Кармен например. Майка й мечтаела да я направи почти на всяка цена оперна певица.

Мама беше най-прекрасният и най-духовен човек в живота ми - мъдра, красива, любяща, фантастична жена, казва Карадочева.

Когато била 14-годишна, Богдана и нейна съученичка отишли в БИАД, където заедно с оркестър “Студио 5” с диригент Вили Казасян в рубриката “Микрофонът е ваш” за първи път се качила на професионална сцена.

Прекрасният Вили Казасян ме чу и промени съдбата ми, на 15 години записах първата си песен, която днес се пее от Дони и Нети - “Тази вечер аз съм хубава”, спомня си Богдана.

Днес изпълнителката на вечните хитове “Остаряваме бавно”, “Безнадежден случай”, “Самотен ловец в сърцето”, “Мой един живот” и “Дано” има двама внуци. Големият се казва Димитър и е 3-годишен, малкият й наследник е Борис, на годинка.

Пеят много, и двамата пеят, рано им е още да кажа дали са музикални, казва известната баба. Признава обаче, че редовно пее песни на своите внуци.

Миналата седмица бяха на гости при мен и пях “Тръгнал кос, гол и бос” и на тях много им хареса, казва Карадочева.

Признава обаче, че пее и френски детски песнички на своите наследници.

От 3-годишна учех френски, спомня си певицата. Родителите й не говорели езика, но в дома им идвала жена, която преподавала уроци на дъщеря им. И пеейки френски детски песнички на своите наследници, голямата певица се надява да ги увлече и по красивия език, а не само по музиката.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза