Археолози разкриха първото епископско погребение

https://www.24chasa.bg/Article/1565329 Археолози разкриха първото епископско погребение Археолози разкриха първото епископско погребение www.24chasa.bg
Велики Преслав Снимка: Уикипедия, архив

Археолози откриха първия известен гроб на епископ или митрополит от първата половина на XIII век във Велики Преслав.

Голяма находка от сектора на дворцовата църква е първото до този момент известно епископско погребение, съобщи археологът проф. Николай Овчаров пред "Фокус".

p>"Това погребение на епископ не е от царския период от IX-X век, а от XIII век. След превземането на Велики Преслав от византийците градът е преименуван на името на императора победител Йоанополис - Йоанопол, а в края на XII век той е обратно върнат в границите на българската държава. Тогава в него се заселва един от двамата братя Асен и Петър - в случая става дума за Петър, на чието име Преслав е назован „Петрова земя"", обясни проф. Овчаров.

"От тогава нататък, макар вече Велики Преслав да не е столица, той става една от най-важните митрополии на България. Митрополитът на Велики Преслав винаги се назовава първопрестолен, т.е. първи след патриарха във Велико Търново", каза още той.

"До този момент ние знаехме доста неща за историята на Велики Преслав от XIII век, но нямахме погребение на епископ, митрополит, владика от това време. Сега излезе такова погребение в близост до дворцовата църква, която явно е била използвана през XIII век отново като най-важна църква на града", допълни проф. Овчаров.

"Излезе виден гроб - зидана гробница, в която човекът вътре е сложен в полуседнало състояние. В такъв вид трупът се разполагат само в епископските гробници от Средновековието и от по-късната епоха. Имаме такива примери и от Велико Търново, от Арбанаси, от Кърджали, от Мелник и т.н. Тези находки са изключително впечатляващи предвид сравнително малкото средства, които се инвестират в нашата стара столица през последните 1-2 години. Пожелавам на Велики Преслав, който през IX-X век е бил един от най-големите градове, вторият по големина в Европа, действително да бъде разкрит и експониран."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Учени откриха, че ракията е изключително полезна за здравето

Учени от БАН и медицинския университет в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, откриха, че ракията е изключително полезна за здравето. Българската напитка,

Водна блокада отлага спасителната акция в пещерата край Кипилово

Спасителната операция по издирването на 47-годишния Красимир Марков от Варна, който изчезна вчера в пещерата Изворът на Кипилово, не може да бъде проведена засега.

" Подкрепи една мечта" за пети път подпомага абитуриенти

Президентската инициатива „Подкрепи една мечта“ ще осигури за пета поредна година финансова помощ на младежи в неравностойно положение, които са приети в първи курс на висше учебно заведение.

Новата социална министърка спря поръчка за луксозни служебни коли

Без луксозни коли за служителите на социалното министерство. Новият социален министър Зорница Русинова е прекратила обществената поръчка, която предвиждаше покупка на 10 коли с конкретно посочени

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Министър Василева се срещна с европейския комисар Мигел Ариас Канете

Mинистърът на околната среда и водите Ивелина Василева и европейският комисар по климат и енергетика - Мигел Ариас Канете обсъдиха необходимите промени в европейското законодателство за изпълнението

Парламентарни комисии забраниха бурките

Забрана за покриване на лицето приеха парламентарните комисии по правните въпроси и по вероизповеданията. Всички гласуваха "за" предложението на Патриотичния фронт, само от ДПС се въздържаха. Зам.

Засега няма застрашени хора, къщи и имущество заради дъждовете

Към настоящия момент няма застрашени хора, къщи и имущество заради проливните дъждове в страната. Това съобщи за „Фокус” старши комисар Красимир Шотаров - директор на Дирекция „Оперативни дейности”

Град се изсипа в центъра на София, изля се пороен дъжд (Снимки)

Силен дъжд, примесен с град вали в центъра на столицата, предаде "Фокус". Градушката е с размер на грахови зърна. Няма данни за нанесени сериозни материални щети, нито за пострадали хора.

Първанов повече няма да коментира дали ще е кандидат за президент

"Преди да имаме номинация на АБВ, да имаме решение на коалицията за кандидатура, по никакъв начин няма да коментирам различните варианти, както и този за мое участие или неучастие.