Много жълтици в Болата, но морето не пуска иманярите

https://www.24chasa.bg/Article/1566037 www.24chasa.bg
СНИМКА: ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ Кметът на Българево Георги Георгиев разказва за страшните истории, с които е свързана местността Болата.

Причините - Болата е малък, кокетен залив, който представлява уникално съчетание от синьо море, червени скали с пещери, плаж и непокътната зелена природа наоколо.

Заливът бижу се намира до нос Калиакра. Красивите скали на Болата са били свидетели на много произшествия. Това е и значението на турската дума болата - бол (много) и ата (смърт). Там морето или е спокойно и красиво, или бурно и страшно. Опасни подводни течения дърпат на дъното смелчаците, дръзнали да влязат навътре във водата. А когато морският звяр се разлюти, гигантски вълни се стоварват върху брега и поглъщат всичко живо по него.

Дивната красота, пазена от непристъпни зъбери, и досега навява страх сред местните.

Преди два века, след поредните преселения заради войните, там се заселили хайдути от Македония. Кръвожадните главорези тормозели околните села Българево и Свети Никола точно като сегашните мутри, разказва кметът на Българево Георги Георгиев. Хайдуците рекетирали хората, влизали в селата, крадели добитъка и виното, съсипвали реколтата. 6-7 българевци, които дръзнали да се опълчат, били застреляни, а месата им изгнили по скалите. Всичко, което бандитите заграбвали, го криели в дълбоките пещери на Болата.

След Руско-турската освободителна война пък турските аги, които избягали от Добруджа, скрили имането си в непристъпните пещери. След тях румънските чокои, принудени да напуснат след Крайовския договор, също заровили скъпоценности там. И досега овчари намирали златни пари от минали времена по тези места.

През 80-те години на миналия век властта изградила на най-високата точка на Болата военен обект, който поддържал червения кабел между Москва и София. Сложили бариери, охрана. Секретно поделение поддържало горещата връзка и никой не можел да припари наоколо. Сега горе обектът си функционира, но вече е към БТК, смее се кметът Георгиев. Нищо не напомняло страховете от времето на студената война.

В началото на демокрацията местните почнали да си пасат там овцете, рибарите сложили лодкостоянки. Преди 20-ина години построили и две брегоукрепващи буни. Заливът станал нещо като рибарско селище. Понеже мястото е много закътано, Болата привлякла вниманието на родните контрабандисти. Всичко, което може да мине по море, пробвали да го прекарат оттам. Злоупотребите спрели, когато теренът започнал да се стопанисва от Морска администрация. Държавата забранила лодкостоянките и спряла възможностите за достъп на нежелани хора и стоки.

Рибарите обаче продължили да ловуват. През есента на 2009 г., по време на голяма буря двама от Добрич отишли да хвърлят мрежи на Болата. Малко преди да влязат в залива, били обърнати от няколко вълни, разказва българевският кмет. "Единият мъж успя да се спаси, но другия го открихме чак след четири дни. Издирвахме го по море и по въздух, но явно тялото почти веднага е влязло в кухините под вълнолома. Младо момче, нямаше навършени 40 години."

Въпреки зловещите истории за мястото, или точно заради тях, през демокрацията Болата се превръща в култов плаж. Самият залив е около 15-20 дка, а плажната ивица е тясна и камениста, я има, я няма 4-5 декара площ. Морето ту връща пясъка, ту го прибира. Теренът е в резерват и по тази причина плажът нито се стопанисва от някого, нито е даван на концесия. Не се допускат каравани и палатки. Но красотата и спокойствието край морето са ценност, която води в залива много хора от страната. До 1500 човека се събират през лятото на тясната ивица.

Неповторимата природа и тайнствените пещери привлякоха вниманието на Холивуд. През пролетта на 2010г. на Болата беше сниман третият римейк на "Конан Варварина".

"Продуцентите толкова харесаха залива, че даже казаха, че ще отпадне голяма част от компютърната анимация. Просто си имало естествена красота", спомня си Георгиев. Декорирали мястото като красиво пристанище, издигнали бутафорна крепост и направили една голяма улица, която представлявала пазар. Там се продавали кожи, плодове, зеленчуци, роби. Естествено, водили се и битки и се проливала много кръв. Снимките продължили около седмица. За масовките наели доста хора от Българево.

Българският филм "Пътят към Ерусалим" също е сниман там в края на миналия век.

Сега Болата продължава да е добре охраняван, но вече от Гранична полиция. Всяко движение се засича и при първата нередност униформените се появяват.

Решението заливът да влезе в списъка на най-красивите места, беше много приятна изненада. Ние не сме лобирали за това, обяснява кметът на Каварна Цонко Цонев.

Преди три месеца хората на РЗС в морската община внесли предложение за създаване на комисия, която да установи кои са местностите в Каварна с турски имена с идеята после да бъдат преименувани. Това означава да бъде сменено името на нос Чираксман, на местностите Болата и Яйлата, на залива Тауклиман, казва Цонев. За щастие много хора си направили самооотвод и комисията не била сформирана.