Реджеп Ердоган към Цветан Цветанов: Поздрави на Бойко Борисов, много добре работим заедно

https://www.24chasa.bg/Article/1566195 www.24chasa.bg
Официалната вечеря, давата от Ердоган. Цветанов (втори отдясно) е настанен близко до домакина. Снимката е от страницата на турския премиер във фейсбук.

Специални поздрави на премиера на България Бойко Борисов е изпратил турският премиер Реджеп Ердоган онази вечер чрез вицепремиера Цветан Цветанов, научи "24 часа".

Министърът бе единственият българин на официалната вечеря, давана за високите гости на конгреса на управляващата партия на Турция, която вчера проведе своя конгрес. Много добре работим с Борисов и с вашето правителство, продължил с похвалите турският премиер. Вечерята била в централата на партията в Анкара, където се намира един от най-луксозните турски ресторанти, на фона на автентичен турски фолклор.

Гости на форума от България бяха и депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева и независимият Касим Дал. Цветанов доведе със себе си и кмета на Дулово д-р Юксел Ахмед (избран с подкрепата на ГЕРБ), и други активисти. ДПС бе представено от зам.-шефа Рушен Риза.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с над 20 български изселници от Бурса, Измир, Истанбул и Анкара, съобщиха от партийния пресцентър. Срещата не била предвидена, но изселниците разбрали за визитата на Цветанов и за своя сметка дошли да се видят с него.

"Уважаваме всички български граждани и работим, за да направим по-добър живота за всички без значение от техния произход, етнос и религия", казал Цветанов. Той им разказал, че освен магистрали се строят и ремонтират пътища и в райони като Кърджалийско, Разградско, Търговищко, Шуменско и Силистренско, които са изоставени от политиците през последните 20 години.

Вицепремиерът подчертал също, че с гласуваните от ГЕРБ закони е разбит досегашният монопол на фирмите - изкупвачи на тютюн и сега суровината се изкупува на пазарни цени.

Българските изселници още веднъж настояха ГЕРБ да разкрие партийни офиси в Турция. Както "24 часа" първи писа, предстои създаване на партийни структури в Бурса и Истанбул, където има най-голяма концентрация на хора от България.

ДИАНА КЪНЧЕВА

Рафет Улутюрк: България още ни е длъжник за възродителния процес

Рафет Улутюрк е на 46 г. Роден е в Кърджали. Бил е председател на Вакъфските имоти към Пловдивското мюфтийство. През 1997 г. се изселва в Турция. Работил е в Истанбулското валийство. През 2011 г. е избран за генерален секретар на изселническата организация "Бултюрк".

- Г-н Улутюрк, защо за 20 години демокрация в България 99,99% от гласовете на изселниците в Турция са за ДПС?

- Не само българските граждани, пребиваващи в Турция, но и 99% от онези в районите с по-компактно турско и мюсюлманско население гласуват за ДПС.

И ние търсим отговор на някои въпроси. Както е известно на всички, по време на възродителния процес турската общност в България беше подложена на натиск и насилие. Наред с културния геноцид бяха извършени и престъпления срещу човечеството. Шестмесечно бебе беше застреляно само защото носи мюсюлманско име. Какво направи България в отговор на всичко това? За 20 години не бе заведено нито едно дело, може да се каже, че едва ли не се чака виновните да починат. Няма ли поне един смел прокурор, който да се захване с преследването на тези убийци и тирани? България не биваше да остава несъпричастна. Затова и не е коректно да виним хората за това, че са гласували за определена политическа сила. Ние очакваме България час по-скоро да се изправи лице в лице с миналото си и да изчисти сметките си с него. Просто виновните трябва да бъдат наказани за извършените от тях престъпления.

- Сега пак ли всички изселници ще подкрепят Доган?

- Смятам, че това до голяма степен ще зависи и от предизборните програми на политическите партии, които ще участват на изборите. Ако бъдат представени програми, насочени към увеличаване и осигуряване на общественото доверие, непременно ще има промяна в потока на гласовете.

- Вашата организация слага мост към ГЕРБ. Защо го правите?

- Ние нямаме за самоцел да прокараме мост към някоя партия. Нашето желание е да бъдат създадени мостове на добра воля, доверие, сътрудничество, взаимна толерантност, добросъседство и заздравяване на културните връзки между Турция и България. Турция, чието население наближава 100 милиона, си е поставила за цел през 2023 г. износът да достигне 500 милиарда долара. Това означава, че поне толкова и ще внася. В резултат сегашният търговски обмен на стойност 4 - 4,5 милиарда долара се очаква да нарасне до 40 и дори 60 милиарда. Този обмен ще доведе до рекорден скок в брутния вътрешен продукт на България.

В Кърджалийския край населението досега се издържаше главно с тютюн и частично - с животновъдство. Но свиването на производството на тютюн доведе до голямо понижение в жизнения стандарт. Затова е необходимо да бъдат проучени и набелязани възможните алтернативи за препитание. Това би могло да бъде направено само от една по-мащабна политическа сила, която взема присърце проблемите на хората. Вярваме, че при осъществяването на подобен род дейности първата стъпка може да се осъществи съвместно с ГЕРБ.

- Защо не се обърнете към Касим Дал, който до дни учредява партия?

- Касим Дал вече 20 години е част от българския политически живот. Според нас той вече е достигнал пределната си политическа възраст.

- Не се ли страхувате, че ще ви обвинят в предателство спрямо статуквото?

- Голяма част от живота ни премина в борба за промяна на статуквото и срещу остарели начини на мислене. Не се е видяло някой да бъде обезглавен повторно.

ВЕНЦИ ВЕНКОВ

Турция изчиства дълг от 1,3 милиарда долара към МВФ

Турция ще изчисти последните си 1,3 млрд. долара дълг към МВФ през април 2013 г., заяви вчера премиерът Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Той говори на конгреса на своята Партия на справедливостта и развитието в Анкара. На форума се стекоха хиляди хора от цялата страна. Там дойде и египетският президент ислямист Мохамед Морси.

В миналото Турция разчиташе предимно на заеми от МВФ. Тя обаче спря да ги иска през 2008 г. "Дълговете ни бяха 23,5 млрд. долара", припомни Ердоган.

Умерените ислямисти от неговата партия управляват вече десет години югоизточната ни съседка. За това време страната постигна небивал икономически напредък.

Партията на Ердоган не изневери на светските принципи на модерната турска държава, основана от Кемал Ататюрк. Тя обаче значително отслаби властта на военните. През последния половин век те извършиха три преврата, а през 1997 г. свалиха ислямисткото правителство на Неджметин Ербакан.

Наскоро обаче Турция осъди над 300 висши военни за заговор от 2003 г. Времето на превратите в Турция е отминало и всеки, който застраши демокрацията, неминуемо един ден ще застане пред съда на народа", каза Ердоган.