Агент Калина нарисувала на ДС и схема - кой е близо до чужденците на масата

https://www.24chasa.bg/Article/1566291 www.24chasa.bg
Анна и Благовест Сендови на светско събитие. СНИМКА: 24 часа

"Обещавам да пазя в пълна тайна връзката си с органите на ДС, като съобщаваната от мен информация ще отразявам писмено и ще подписвам с избрания от мен псевдоним Калина. Известни са ми последиците от разгласяване на сътрудничеството с ДС, което приемам доброволно като съмишленик по идея."

С тази собственоръчно написана и подписана декларация от 7 юни 1978 г. Анна Бенева Маринова-Трайчева, по-късно Сендова, приема да работи за комунистическата Държавна сигурност. Седмица по-късно е и първата регистрация в архивите на ДС. Началниците решават да работи по линия на английското разузнаване. Родената на 4 юли в Бургас преводачка от английски и италиански към Комитета за култура е само на 27 години.

В архивите са запазени документи за извършена вербовка, декларация, регистрационна бланка, характеристика и стотици страници лично написани и по-късно напечатани отчети за контактите с над 80 чужди дипломати и български интелектуалци, които "за удобство" ДС нарича обекти.

"Вербовката протече по предвидения порядък. Когато стана дума за работата , разказа за посещението на английския културен аташе в местоработата им и някои данни за англичанина Уайт, който е преподавател в Софийския университет. Разговорът мина към новата политика във всички сфери, спирайки се на неоснователните нападки към соцстраните. Обясних необходимостта от получаване на своевременна информация, заслужаваша вниманието на ДС. Подчертах работата й за опазването на завоеванията на социализма чрез разкриване на вражеските замисили на чуждите спецслужби. Дадена бе добра оценка на умението да общува с чужденците и да извлича интересуващите я данни. Кандидатът даде съгласие, като сподели, че сътрудничеството приема като съмишленик по идея", описва впечатленията си капитан Атанас Василев.

Той отчита пред началниците си, че е въвел агент Калина в явочната квартира "Дебър" , където обяснил основни принципи, начина на зашифровано писане на сведенията, необходимостта от псевдоним, мястото и начина на бъдещите срещи. Оттогава за ДС преводачката е просто агент Калина.

Оказва се обаче, че преди да започне да работи за Втори отдел - контраразузнаването, Анна се е радвала на статут на кандидат-агент. И се е наричала Моника. Първата работна среща с оперативен работник от ДС е отбелязана в досието от 13 януари 1978 г. в бара на хотел "Балкан". Тогава отново пред капитан Василев с охота разказва за среща на културния аташе на Великобритания Кийт Менинг с Магдалина Станчева, ст.н.с. в музея за история на София. Усетът й към работата личи още тогава, защото описва подробно кой говори спокойно, кой и кога си гризе ноктите.


Това прави впечатление на службите и задачите започват да валят. Моника е помолена да информира по-рано за уговорени срещи и събития, за да получава предварителни указания. И понеже е изпълнителна, кандидатката сама иска срещи с хората на ДС и разказва кога и защо ще ходи в Англия и с кои чужденци ще се среща у нас.

Така след по-малко от месец, на 10 февруари, офицерът докладва: "Връзката с Моника се развива много добре и в близко бъдеще може да се изгради като ценен агент по английска линия. Тя споделя без задръжки дори личните си преживявания."
Това показват и документите. На 14 март тя обяснява в детайли с кого се е виждала в Англия в центъра "Великобритания - Източна Европа". Не пропуска детайлите - външен вид - висок, с брада, мустаци, задава тези и тези въпроси.

И наред с чужденците в доклада попада първият българин - висш служител от Комитета за култура Григоров, чиято дъщеря е женена за австриец. По-късно тя трябва да получи повече информация, като отиде на вечеря с него.

Разказва за интереса на англичаните към проф. Александър Фол, който тогава е заместник на Людмила Живкова в Комитета за култура. Кандидат-агентката насочва ДС към още едно интересно лице - Дико Фучеджиев, за когото била научила, че е получил покана от Англия да чете лекции. Указанията са да държи в течение службата за визитата на известния писател.

Моника изпълнява всичко. Тя помага на службите, но очаква и помощ от тях. Естествено, в името на работата. Кандидат-агентката съобщава на ДС, че може да я преместят на друга работа, което "ще стесни оперативните й възможности". И понеже е добра, капитанът заповядва "да се помогне за устройването на източника на настоящата работа, но без шум и гласност".

Анна остава да работи в Комитета за култура. И понеже е преводачка, посещава всички културни събития. Докладва прецизно за английския културен аташе Кийт Менинг, по-късно за сменилата го на поста Каролайн Бентли и за посланика на Великобритания Дж. Клоук. Най-важната задача е да се сближи с Бентли, да изучава навиците , без да предизвиква подозрения, всичко да става като "услуга в помощ", да разбира негласните желания на англичаните към финансиране на учени и културни работници в България. Така Калина проучва в детайли пристигналия в България журналист Майкъл Макней , отговорен редактор в "Гардиън", и английския историк Никъл Доналд.

Заради доброто сътрудничество на 24 март 1978 г. идва и предложението от ДС Анна да стане агент с цел по-конкретно ползване и подготовка в условия на конспирация. Към нея има само една забележка - да се научи да зашифрова сведенията си, защото ставало ясно коя е, пише началникът на отдела. И тя бързо се научава.

От юни 1978 г. всичките собственоръчно написаните доклади на Калина започват с думите "от моя позната разбрах"...

Същата година началниците във Второ главно управление правят списък с над 80 имена от нейните справки, които оперативните работници са длъжни да проверят. Наред със споменатите вече Магдалина Станчева, която "поканила оксфордски професор в дома си", Александър Фол, Дико Фучеджиев в сведенията се появяват имената на друг агент на ДС - Юнал Лютфиев (виж карето на 14-а стр.), на режисьорката Иванка Гръбчева заради контакти с индийския посланик, на брата на художника Кристо - Анани Явашев, на поета Александър Шурбанов и други. В стремежа си да бъде полезна, Калина дори рисува. В доклада си за вечеря при американския културен аташе тя е направила скица на масата и подробно е описала кой къде седял и колко близо до чужденците.

На 15 юни 1978 г. В България пристига балет "Рамбер". Калина описва в детайли всички представители на дирекция "Българска музика", дошли на събитието, и акцентира на "изключително близките разговори" на балетиста Б. Деянов и Иво Хаджимишев с чужденците. В деня на доклада оперативният работник пише на началниците си да се започне проверка на балетиста Б. Деянов с цел оперативно отношение. (Става въпрос за легендата на българския балет Бисер Деянов. През 1974 г. той е лауреат на Международния балетен конкурс във Варна - бел. авт.)

"Иво Хаджимишев е изключително активен с чужденците и на българо-американския семинар по фотография, докладва по-късно агентката. (Хаджимишев е художник фотограф. Дядо му Панчо Хаджимишев е дипломат, 17 г. е бил пълномощен министър в Лондон, Рим и Атина. През 1975 г. завършва Колеж по изкуствата Bournemouth and Pool College of Arts, Великобритания, със специалност "фотография". От същата година е пожизнен почетен член на Кралската фотографска асоциация, Великобритания - бел. авт.)

В полезрението на ДС влиза и византологът проф. Иван Дуйчев, който вече е бил на отчет в Шесто управление. Името му попада на 2 октомври 1979 г., когато в България пристига проф. Стивън Рънсимън, който потърсил контакти с колегата си. Целта на Рънсимън е да напише книга по повод 1300 г. българска държава. Още същия ден ДС поставя задача - веднага да се започне "М-Пирин" - мероприятие по подслушване, за да се разбере с кого още си контактува гостът. Калина разкрива, че гостът е в контакти и с българския цар в изгнание Симеон Сакскобургготски, защото преди 1944 г. Рънсимън е бил пресаташе в България.

Добрата работа на Калина е отчетена в характеристиката й от 1986 г. Там Анна вече фигурира с новото си име Сендова.

"От вербовката се придобива информация за чужди граждани, предимно настоящи дипломати у нас. Служебното положение на агента и известният й съпруг позволяват нови контакти. Тя притежава качества честност, наблюдателност, дискретност, деловитост. Добрата култура, обществената известност и съпругът улесняват работата.

Срещите в явочната квартира са обстойни. Изпълнява, но има инициатива. Забелязват се леки отклоненияв линията на поведение само пред американски дипломати в резултат на големия й патриотизъм. Ползвана е по разработките на обектите "Директорът", "Полиглот", "Котка" "Вълк", "Щраус" и "Фараон".

След вербовката е проверявана чрез паралелна агентура Вера и Нора при срещи с "Директора". Потвърдено е лоялното отношение към ДС."

Изненадващо обаче в средата на 1987-а и началото на 1988 г. Калина спира да ходи на срещите с оперативния си работник, защото била служебно ангажирана. Затова на 19 януари 1989 г. в архивите се пази предложението на ДС за изключване от
агентурния апарат и свалянето на нейните материали в архива за съхранение и ползване. "Имайки предвид високото социално положание на съпруга, да не се взема декларация за неразгласяване на връзките и задачите, които е изпълнявала по поръчка на ДС, пише в доклада.

Лютфи получавал кафе и алкохол от чужбина - държи ги под ключ или ги носи вкъщи

"Юнал Лютфиев, член на Отечествения фронт, се проявява като недостатъчно отговорен ръководител. Той е подпомагал чужди граждани - предимно араби, да станат студенти въпреки слабия им успех. За целта е използвал връзките си с други ведомства. При проблеми Лютфиев излиза извън стаята и говори на френски и турски", пише агент Калина на 29 ноември 1979 г.

Рапортът е за Юнал Лютфиев, завеждащ отдел "Балкански и развиващи се страни" в дирекцията на Комитета за култура, която се занимава с междукултурния диалог. Лютфиев е сегашният депутат от Движението за права и свободи Юнал Лютфи. Той е народен представител от партията на Ахмед Доган в VIIІІ велико народно събрание, 39-ото, 40-ото и 41-ото НС. Лютфи е роден през 1944 година в Харманли. Завършва гимназия в Ловеч и турска филология и ориенталистика в Софийския университет "Климент Охридски". От 1972 г. работи в Комитета за култура.

От документа става ясно, че характеристиката за Лютфиев, която предаваме почти дословно, е поръчана за нуждите на Второ главно управление по линия на турското разузнаване, за което самият той е работил. През 2007 г. с решение №1 на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА се оповестява агентурната дейност на Юнал Саид Лютфи в качеството на секретен сътрудник с псевдоними Мурад (от 22.04.1965 г.) и Сидер (от 08.02.1985 г.).

"При пребиваването на турски фолклорен ансамбъл през октомври 1979 г. Лютфиев често е говорил с изпълнителите. При отпътуването им заминал изненадващо за Харманли (откъдето е родом) под претекст да види родителите си, но си уговорил с преводачката на състава да го чакат в Харманли и там да останат да спят", докладва агент Калина. Според нея Лютфиев често говорил на турски, бил близък с Алтънч от турското посолство, често говорел и с гръцкото посолство.

В рапорта пише още: "Той получава турски вестници. От българи, командировани в чужбина, получава и подаръци - кафе и алкохол, които или държи под ключ, или носи вкъщи. При отказ на командировка по обективни причини на разни хора впоследствие ги уреждал, но след продължтелни разговори извън стаята." Посочени са и примери - уредил джаз певицата от бар "София" Камелия Тодорова да замине за Индия.
"Лютфиев сам си изготвил заповед да отиде в Турция. При уреждане на паспорт много често казвал: "Обади се на ген. Гогов." Поддържал и близки контакти със служителка при телекса в Комитета за култура, която била гъркиня, освен това контактува със служители от деловодството, където извеждал заповеди и други документи. Лютфиев се обграждал със служители, които му се подчиняват безропотно, стремял се служителите му да са негови познати". Накрая Калина прави заключението:"Обича да се нагажда - към всички висшестоящи."

Интересът на агента към Лютфиев е много силен. В други сведения на Калина са разказани вечери у американския културен аташе, където съпругата му показала близост с жените на щатски и гръцки дипломати. На коктейл в индийското посолство пък Юнал говорил насаме с първия секретар на английското посолство. 11 дни по-късно станали очевидни и близките му контакти с турския аташе.

Шефът й: "Внимание, тя е интимна с обект "Учения"

"Внимание, Калина е интимна приятелка на обект "Учения". Предстои проверката им с МРК (секретна абревиатура, която означавала мероприятие за обезпечаване на сигурността на секретни обиски, извършвани от ДС - бел. авт.). По него е опасно да бъде използвана." Това е написал на ръка началникът на отдел 02 на Второ главно управление през декември 1978 г. като послепис на доклад на агент Калина.

Според експерти по архивите става въпрос за известния математик, тогава ректор на Софийския университет Благовест Сендов. Той не е работил за комунистическите служби, но те са имали интерес към него и са го разработвали, твърдят те.

За Държавна сигурност дълги години Сендов е бил син на "враг на народа". Баща му е асеновградският предприемач Христо Сендов, който по време на войната е изнасял стоки за немската армия. Затова народната власт след 9 септември 1944 г. . забранява на днешния академик да учи в университет.

Самият Сендов е разказвал, че е дошъл да живее в София и е работил като метач, за да получи "ОФ бележка" , с която да може да влезе във ВУЗ. Проблемите му обаче не спират, защото през 1956 г. след унгарските събития властта изпраща току-що назначения асистент в СУ да се разсее като даскал в Бобошево.

"Бяха много щастливи години, там имаше много хубави млади учителки", разказва в интервю академик Сендов. По-късно става професор, ректор на СУ, а през 1988-1991 г. е зам.-председател на БАН. Сендов е избиран многократно за народен представител. Парламентарната му кариера продължава и след 1989 г. с доминирани от БСП формации. Той е председател и заместник-председател на НС през 1995 - 1997, и 1997 - 2004 г. Сендов се кандидатира за президент на изборите през 1992 г. с подгласник Огнян Сапарев, като получава 2,24% от гласовете. Посланик в Япония от 2004 до 2009-а. В публикации в медиите той се е определял "като математик, политик и дипломат, ценител на класическата музика, противник на тютюна, баща на три деца и съпруг на жена с характер".