Продават за 9999 долара тайния телефонен указател на властта

https://www.24chasa.bg/Article/1566930 www.24chasa.bg
Тодор Живков (вдясно) е сред имената в тайното тефтерче.

Изключително рядко телефонно тефтерче на лидерите на Българската комунистическа партия. Използвано. Цена 9999 долара." Така звучи кратката обява, пусната в световния електронен магазин Еbay.

Според описанието експонатът се намира в България, а продавач е човек под кодовото име Искра 30.

Тефтерчето е "лично строго секретно"  с пореден екземпляр 00003. Според описанието е от 50-те години, "направено е специално за първия ръководител на БКП" и съдържа "всички важни телефонни номера, включително номерата на съветското посолство, никога невиждани досега". След този анонс са поставени 10 удивителни. Според заключителното изречение това е "много важен къс спомени от миналото".

На първа страница могат да се видят имената на 11-те членове на Политбюро от онова време. Телефоните на тази страница са подредени в 4 колони. Само 3-ма - Иван Михайлов, Вълко Червенков и Антон Югов,  са имали по 4 телефона. Тодор Живков е на тази страница, но все още не се е сдобил с такава екстра.

Две от колонките са обозначени с "К", което според запознати значи "кабинет". Третата колонка "Д" означава домашен телефон, а в четвъртата - "В", са тъй наречените телефони ВеЧе - високочестотни средства за комуникация, защитени от специално засекретяващо устройство. Видно от публикуваните странички такива супертайни и суперзащитени номера са имали само 19 души в държавата.

Не са били много и хората, които са успели да се сдобият със засекретени домашни телефони. По това кой има подобен телефон можело да се съди за ранга на вписаните в указателя.

Освен членовете на Политбюро домашни и ВеЧе телефони имали още Цола Драгойчева, Тодор Прахов, Станко Тодоров и съветският посланик.

Сред имената в тефтерчето могат да се видят още Станко Тодоров, Добри Джуров, дядото на сегашния главен прокурор - Борис Велчев, сестрата на Георги Димитров - Елена, която дълго време е съжителствала с Вълко Червенков.

Сред ползвателите са и Мирчо Спасов и Ангел Цанев, които по онова време са зам.-министри на вътрешните работи, както и Григор Шопов, който заема висш пост в МВР и става зам.-министър през 1960 г.

В телефонния указател на властта са още бащата на покойния бизнесмен Владимир Грашнов - Марин, шефката на българския Главлит - управлението, което се занимава с цензурата на литературата и вестниците, Елена Гаврилова.

С привилегировани телефони са се ползвали и главният и зам.-главният редактор на в. "Работническо дело", както и кореспондентът на съветския в. "Правда" в България.
На тефтерчето не е обозначено годината на издаване, но детайлен анализ на имената показва, че вероятно е от 1958-1959 г. Това са единствените години, в които член на Политбюро е бил Борис Тасков.

Освен членовете на Политбюро в телефонния указател са вписани членовете на ЦК на БКП, на окръжните и градските комитети на БКП, на министри и зам.-министри, на шефове на отдели и управления в МВР, в Министерството на отбраната, в БНБ, Народното събрание.

Сред спецтелефоните в тефтерчето са и тези на главния прокурор, на председателя на Върховния съд, както и няколко телефона на съветското посолство.

В списъка на посолството, освен посланика фигурират и 2 имена, които по спомените на съвременници били на представителите на КГБ в България.

От краткото описание в сайта, където се продава тефтерчето, става ясно, че продавачът се е регистрирал на 17 август 2000 г. в Холандия. За да се разберат повече подробности за него, се изисква регистрация. Но очевидно той има рейтинг на редовен и надежден търговец, защото е получил 100 % позитивна оценка, базирана на мненията на 321мнения през последните 12 месеца. коментарите за продаваните от него експонати през последните 12 г. се простират на цели 133 страници.

В момента Искра 30 продава 2 бакелитови кутийки - едната с лента за пишеща машина, а другата с боя за обувки, по $ 85 всяка, плакат на Гражданска отбрана за $95 и противогаз за $ 99.

 Като много редки са обозначени 2 кутийки с "комунистическа" терпентинова "паста за обуща" и смазка за подове и паркети "Република", произведена в "Химкооп" - Русе, по $ 99 долара всяка.

Турско джезве се предлага за $ 24,50, а синьо емайлирано зъболекарско легенче и емайлирана цедка - за по $ 45.

Остава открит въпросът дали някой ще даде на Искра 30 $ 9999 долара за 50-годишното тефтерче с телефоните на властта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни