Увеличението на пенсиите - според годината на пенсиониране

Министърът на труда Тотю Младенов поздрави пенсионерите за празкика им и обяви последният вариант за повишение на пенсиите от 1 април. СНИМКА: 24 часа

От 1 април ще де увеличат пенсиите на всички пенсионери, но с различен процент в зависимост от годината на пенсиониране, съобщи министърът на труда Тотю Младенов. С най-голям процент - 9,8, ще се вдигнат парите на хората, излезли в пенсия до 31 декември 2009 г. Те са 85% от всички от третата възраст.
Пенсионираните в периода 1 януари-31 декември 2010 г. ще получат 8,8%. Те са 160 670 души, или 6% от всички.

За хората, които са излезли в заслужен отдих от 1 януари 2011 до 31 декември 2011 г. (146 700 души, или 5% от всички) се предвиждат 5,7% повишение.
Най-младите пенсионери - 94 942-ма, пенсионирани през 2012 г. ще вземат 2,2%.
Увеличението компенсира инфлацията от момента на отпускане на пенсията до момента, каза министър Младенов.

Максималният осигурителен доход от април се вдига от 2000 на 2200 лв. Съответно и таванът на пенсията скача от 700 на 770.
Осигуровките за всички остават, както през тази година. Само за военни, полицаи и ДАНС се вдигат - с 20%, като това няма да излезе от джоба им. Това ще е за сметка на трансфер от републиканския бюджет, т.е. от парите на данъкоплатците.

Първите 3 дни болнични ще се плащат от работодателите в размер на 70%, от четвъртия нататък - от НОИ - в размер на 80%. Досега това бе антикризисна мярко, вече ще е норма, каза министърът.
Детските няма да се повишават - остават 35 лв. на месец при доход под 350 лв. на месец. Майчинството също ще е 240 лв.

Всички подборности за пенсии и обезщетения четете в утрешния вестник

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Гласът на Борисов пита телевизионни шефове кого виждат в огледалото

Севделина Арнаудова пред бТВ и Нова зададе въпрос към Лозан Панов защо "висял" пред кабинета на премиера, а после разследвал есемеса до него Севделина Арнаудова,

Проф. Михаил Константинов: Трябва със закон да се премахне 12 клас

"Моментално със закон трябва да се премахне 12 клас. Това е едно безобразие в българското средно образование. Трябва и да се прекратят чудовищните кражби във Фонд "Научни изследвания".

Московски: Гръцките фермери не трябва да пренасят проблемите си на чужда територия

Гръцките фермери трябва да проявят мъдрост и разбиране и да не пренасят вътрешните си проблеми на чужда територия, защото да блокираш границата на друга държава не е решение.

Арнаудова: Целта на хората в Лондон бе премиерът да бъде изваден извън равновесие

Целта на срещата и на хората, които се опитваха да си задават въпросите не беше да получат отговори, целта беше премиерът да бъде изваден извън равновесие.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Всеки пети млад българин живее в недобри жилищни условия

Около 20 процента от младите българи във възрастовата група 15-29 години живее в недобри или тежки жилищни условия, отчита доклад на Евростат за качеството на живот сред младите хора в ЕС през 2013 г.

Американски възпитаник за първи път ще командва армията

Ген. Константин Попов е баща на дъщеря и момчета близнаци Ген. Константин Попов е първият американски възпитаник начело на Българската армия. В понеделник,

Общините започват борба с комарите заради зика

Заради по-ранното затопляне тази година и риска от новия зика вирус министерството на здравеопазването препоръча на общините да започнат борба с комарите и час по-скоро да обявят търгове за

Болници закъсаха за легла

България е пред грипна епидемия. Болниците са пълни, на много места не достигат легла и се налага да се търсят допълнителни. Във Видин например е запълнен напълно капацитета на отделението в МБАЛ

Кунева: Без обсъждане нищо няма да променяме в учебниците

"Имаме един много отчетлив национален празник - 3 март, и на него ние празнуваме Освобождението си от турско робство. Предложението за "съжителство" е сложено на страницата на МОН и по никакъв начин