Избягали в Канада, защото им взели земята в текезесето

https://www.24chasa.bg/Article/1569446 www.24chasa.bg

Една поредица на Алексения Димитрова

Търся в България живи роднини на дядо си Йордан Матеев, роден на 20 април 1935 г. в с. Завала.

Чувала съм, че когато напуснал България с родителите си, бил 12-13-годишен, а когато пристигнал в Канада с брат си - с две години по-голям.

Избягали в Канада, защото им взели земята в текезесето

Семейството избягало през Югославия. Известно време останали в италиански емиграционен лагер, а после момчетата тръгнали към Канада, за да спечелят някой лев и да вземат майка си и баща си отвъд океана. Когато всички се установили тук, известно време поддържали контакт с българските си роднини, но после връзката прекъснала.
Ашли Матеев,
 Онтарио, Канада

Избягали в Канада, защото им взели земята в текезесето

"Боже господи, каква страхотна новина - очите ми се напълниха с щастливи сълзи. Толкова съм ви признателна за всеотдайната помощ да намерите семейството ми в България. Това наистина означава много за мен", казва 23-годишната Ашли Матеев, когато научава, че след година и половина упорито издирване най-после сме открили в София роднини на дядо й Йордан Матеев.

Избягали в Канада, защото им взели земята в текезесето

Когато му показва снимките на братовчедите от България, той дълго се взира в тях и спомени нахлуват в съзнанието му.

Избягали в Канада, защото им взели земята в текезесето

"Мисля, че бе много щастлив. Приятно ми е, че му доставих такава радост", казва внучката, която е нетърпелива да научи повече за семейството на дядо си в България.
"Помня батко Йордан. С него съм играл като малък. Баща му Данаил и баща ми Петър са братя. Бил съм на 3-4 години, когато чичо ми Данаил с жена си Гроздана и тримата си синове избягаха от България. Помня суматохата, която настъпи, когато
милицията дойде да прибере багажа им Започнаха да разпитват всички, за да научат подробности."

Избягали в Канада, защото им взели земята в текезесето

Това казва 66-годишният Тодор Матеев, когото откриваме в София. Баща му също искал да избяга, но не се осмелил, защото децата му били малки. "Аз съм бил на 3-4 години, сестра ми Цветана - на 5-6, а най-малката ни сестра Делка - на годинка-две", казва Тодор.

Данаил имал още 2-ма братя - Максим и Йосиф, но те също останали в България. След време племенникът Тодор разбрал каква е причината за бягството. "Накарали са ги да си дадат земята в ТКЗС. Макар че били по на 40 години, решили да минат границата с още 4 семейства от селото", казва Тодор.

Ден след бягството в селото пристигнала милиция и започнала да разпитва близките. Карали ги да пишат обяснения. После натоварили покъщнината на бегълците на камион и я отнесли. "Нищо не оставиха. А после почнаха да ни правят проблеми", разказва Тодор. Той например не получил разрешение да работи като  дърводелец  в народния театър "Иван Вазов".

След време, когато примката около семейството малко се разхлабила, бащата на Тодор започнал да си разменя писма с брат си Йордан в Канада.

Баткото разказвал как осъществили бягството с жена му Гроздана и синовете Васил - на 16, Свилен - на 14, и най-малкия Йордан. Подробно споделяли как успели да склонят югославските митничари да не ги връщат на българските власти.

Една от първите им спирки по нелекия път на изгнанието бил емиграционен лагер в Италия. Там семейството останало близо 3 г., докато събере пари за следващото си пътуване към Канада. "Понеже нямали достатъчно средства, заминали само синовете. Когато стигнали заветната цел, батко Йордан бил на 15 г., а брат му Васил тъкмо бил навършил 20, обяснява братовчедът.

Там, в Канада,  младежите се хванали на работа в частен хотел Собственикът толкова много харесал трудолюбието и всеотдайността на българите, че им предложил да се грижат за него на старини, а в замяна да им остави хотела. В едно от писмата Данаил написал на българския си брат, че временно не може да праща по някой и друг долар на родата в България, защото трябва да купят 308 телевизора, за да обзаведат хотела.
После обаче не забравяли близките си. "Пращаше ми долари, за да си купувам инструменти, които ми трябваха за работата", казва Тодор.

Той с радост се вглежда в снимките, които племенницата му Ашли, която започна издирването, е пратила до "24 часа".

"Да намеря българското семейство на дядо ми, означава много за мен. Аз съм четвърто поколение с тази фамилия", казва момичето. Тя смътно си спомня българския си прадядо Данаил и прабаба си Гроздана. Те починали в средата на 90-те години. По онова време в Онтарио гостувала една от българските братовчедки - Люба, но след смъртта на Данаил и Гроздана връзката с България прекъснала.

"Чичо ми Данаил имаше желание да дойде да умре в родното си село Завала, но това не се случи", припомня си Тодор. Допреди година и той ходел там, но заболяване го приковало в София.

Сега Ашли с трепет очаква писма от българските си братовчеди. Вече е във връзка с един от тях, който живее в Испания. "Започвам да събирам пари и се надявам да посетя България в следващите няколко години", казва младата жена.