Ваксина от мозъчен тумор спасява художник от Варна

https://www.24chasa.bg/Article/1573465 www.24chasa.bg
Художникът с двете си дъщери.

"Ще живея!", казва си Владимир Димитров, когато раздвижва пръсти след мозъчна операция. 44-годишният варненец е художник в издателство и не може да си представи живота, без да рисува детски картинки, карикатури, илюстрации, възстановки на археологически обекти.

Проф. Венцеслав Бусарски от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е извадил от главата на Владо тумор с внушителни размери - 5 на 5 на 4,5 см. Диагнозата му е мултиформен глиобластом.

Всяка година у нас от този вид мозъчен тумор заболяват 250 души. При повечето стандартното лечение - операция, лъче- и химиотерапия, рядко удължава дните. Малко от болните преживяват 8 месеца след поставяне на диагнозата.

Владимир Димитров е автор на стотици детски илюстрации, пъзели, корици на книги.
Владимир Димитров е автор на стотици детски илюстрации, пъзели, корици на книги.

Но Владо, както го наричат близкиту му, има шанс - след две мозъчни операции и нови данни, че ракът пак действа в главата му, заболяването е спряно. Художникът е вторият българин, включен в научен проект в Белгия. С помощта на д-р Емануил Найденов и фондация "Остани" започва лечението му по метода на специфичната имунотерапия.

Д-р Емануил Найденов.
Д-р Емануил Найденов.

Проф. Стефан ван Гол изработва ваксина срещу този вид тумор, която прави това, което другите методи не могат. Още след операцията лекарите от "Св. Иван Рилски" замразяват материал от тумора му и го пращат в центъра в град Льовен, Белгия. Професорът изработва индивидуална ваксина за Владо. Тя е комбинация от собствените му туморни антигенни дендритни клетки и левкоцити. След 3 месеца терапия ядрено-магнитният резонанс показва, че развитието на болестта е спряно.

Сега художникът е умерено оптимистичен, изпълнен с енергия и амбициран да помогне с каквото може на повече хора с неговото заболяване. Първо ще се опита с благотворителен търг на картини да събере средства за доизлекуването си. Фондация "Остани" е покрила лечението и част от пътуванията, но в момента не може да плати последните посещения. На 15 октомври в артсалона на Радио "Варна" художници предоставят картини, за да помогнат на Владо.

Акцията е и в подкрепа на идеята у нас да заработи лаборатория, която да лекува по метода на специфичната имунология.

"Не съм имал оплаквания до пролетта на 2011 г. Спрях да рисувам и се качих да си правя къщата край града. Помня много ясно 3 март - националния празник. Събираме се семейството, аз се навеждам да изчистя камината и усещам страшен удар в главата, който преминава през гърдите и ръцете ми изтръпват. За 10 минути всичко отшумя. Разказах го на съпругата ми Ралица и това беше", спомня си Владо.

После започва да се оплаква от постоянна настинка, пие хапчета срещу грип и гърлото го боли. Жена му се занимава с медицински застраховки и се хваща да организира лечението му. Води го по лекари, но непременно иска мнение и на невролог. Настоятелно моли един от неврохирурзите за направление за скенер. Ралица е забелязала, че мъжът й започва да се държи странно,яде прекомерно - станал е 112 кг, забравя имена, не иска да шофира, въпреки че има две коли. Лекарите отхвърлят съмненията за инсулт и му назначават антибиотик.

Скенерът на главата обаче показва, че има тумор. "Тази новина ме събори. Бях сринат, не знаех на кой свят съм, не можех да повярвам", спомня си художникът. Въпреки шока с Ралица търсят най-добрия вариант за операция.

Техни близки и колеги правят сложна организация и бързо уреждат Владо да бъде прегледан от проф. Бусарски. Отстраняването на тумора преминава леко за него. "Хирурзите ми разказаха как, като отворили черепа, образуванието направо изкочило от главата ми. Възстанових се лесно", казва Владо.

Тръгва по комисии, химиотерапия, лъчетерапия. 12 месеца се бори с болестта и резултатите му са добри - няма рецидиви. Мозъчният тумор обаче е коварно заболяване. Владо преживява втора мозъчна операция и тогава го срещат с д-р Емануил Найденов. Младият неврохирург е добре запознат с възможностите на специфичната имунотерапия. С подкрепата на фондация "Остани" той изпраща варненеца да се лекува при проф. Ван Гол.

"Този метод е нов за България, но не и за света. Белгия е лидерът в Европа, там от мозъчни тумори се лекуват стотици хора от различни страни. Резултатите са много добри и с индивидуални ваксини досега живота си са удължили над 350 човека. Такива са и резултатите в други центрове по света - в САЩ и Япония, където по аналогичен начин се стопира развитието на мултиформения глиобластом", казва д-р Найденов. Фондация "Остани", в която е ангажиран, има за цел да информира колкото се може повече болни за диагностика и лечение на мозъчните тумори.

Досега трима българи са изпратени на лечение в Белгия с много добър ефект от ваксината. През ноември 2011 г. първа за Льовен заминава 50-годишна жена от Петрич. След серията ваксини тя се чувства добре и живее нормално. Следва я Владо, а от първите дни на септември при проф. Ван Гол се лекува и 55-годишен мъж от гр. Лъки. При него туморът се проявява чрез епилептичен припадък.

Целта на съмишлениците сега е българите да се лекуват в страната си. Още повече че страната ни, в лицето на Българското дружество по невроонкология, е призована от европейската асоциация да въведе този тип лечение у нас и да приложи нужните медицински стандарти.

Самият създател на метода Стефан ван Гол е идвал в България и е открил прекрасни условия това да се случи.

"Установихме, че необходимото оборудване е налице. По-важното обаче е, че има и амбиция от страна на лекарите. Процедурата е сложна и ще бъдат нужни много усилия и енергия за да се стартира. Убедих се, че персоналът и инфраструктурата не представляват абсолютно никакъв проблем. Според мен критичният момент ще бъде обучението на хората, които ще прилагат метода. Както вече разбрах от някои колеги, налице е пълна готовност за обмен на кадри, т.е. да се изпратят лаборанти, които да наблюдават технологичния процес на място и след това да го повторят - под наш контрол", казва проф. Ван Гол пред свои колеги по време на посещението си по покана на фондация "Остани". При него се лекуват пациенти от 18 страни. Неговата цел в близките 10 г. е да се открият центрове в Австрия, Германия, Холандия, България и други държави. Очаква се нашето здравно министерство да даде разрешение и да помогне болните от мозъчен тумор да удължат живота си с новия метод на ваксиниране.

"Много съм благодарен на помощта на фондация "Остани", външно министерство, нашето посолство в Брюксел и община Варна, които уредиха пътуванията ми до Белгия. Признателен съм на Наско Якимов от издателство "Славена", който помага за благотворителната изложба търг на варненски художници. Няма да забравя подкрепата на Ангел Петричев от ФК "Лудогорец", на Моника Гуцанова от "Народно дело", на Ивелина Христова от детска градина "Ален мак" и на Христо Иванов от издателска група "Фокс". Подкрепят ме приятелите Валери Кинов, Витали, Румен, Дани и най-вече съпругата ми Ралица, двете ми дъщери и цялото ми семейство", казва Владимир Димитров. Той горещо се надява да е победил болестта. Рисува до късно през нощта и работи по акциите на фондация "Остани".

Мед, хляб и кафе пречели на болестта

"Много съм благодарен на помощта на фондация "Остани", външно министерство, нашето посолство в Брюксел и община Варна, които уредиха пътуванията ми до Белгия. Признателен съм на Наско Якимов от издателство "Славена", който помага за благотворителната изложба търг на варненски художници. Няма да забравя подкрепата на Ангел Петричев от ФК "Лудогорец", на Моника Гуцанова от "Народно дело", на Ивелина Христова от детска градина "Ален мак" и на Христо Иванов от издателска група "Фокс". Подкрепят ме приятелите Валери Кинов, Витали, Румен, Дани и най-вече съпругата ми Ралица, двете ми дъщери и цялото ми семейство", казва Владимир Димитров. Той горещо се надява да е победил болестта. Рисува до късно през нощта и работи по акциите на фондация "Остани".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.