Сашка Братанова: Играя във филма за Ванга. Жалко, че руснаците ни изпревариха

https://www.24chasa.bg/Article/1575020 Сашка Братанова: Играя във филма за Ванга. Жалко, че руснаците ни изпревариха Сашка Братанова: Играя във филма за Ванга. Жалко, че руснаците ни изпревариха www.24chasa.bg
САШКА БРАТАНОВА

Със Сашка Братанова разговаря Пенчо Ковачев:

- Честит рожден ден на патерица, Сашке. Как го отпразнува?

- С мой племенник от Свищов. След това дойде и дъщеря ми Вяра с един огромен букет. Това ми е подарък от нея (показва обеците си). Вяра участва много активно в организации за защита на животните. Има куче, което намери прегазено и с три счупени крачета. Направиха му три операции и сега продължава да се грижи за него. Освен това е и състезателка по рали с автомобили..

- А другата близначка?

- Надежда тренира карате, беше на лагер някъде извън София и не можа да дойде. Миналата година в Германия тя стана втора в света в своята категория, което си е много добро постижение.

- На кастинг ли се яви за роля "В къде е Маги?", или направо те поканиха?

- Обади ми се един от режисьорите на сериала - Петър Вълчанов. Вече бях работила с него в "Стъклен дом" и той ме покани за ролята на икономката.

- Да не би да ти излезе амплоа на домашна помощничка или прислужница и режисьорите да те търсят само за такива роли? Има много такива случаи в българското кино.

- Не вярвам да стане така. Макар че между двете роли има голяма разлика. В "Стъклен дом" като прислужница в дома на Жекови бях нагла изнудвачка, докато в "Къде е Маги" образът ми ще се развива в друга посока. За съжаление, не мога да гледам редовно сериите, защото тогава обикновено снимаме следващите.Тук ролята ми е по-голяма и доколкото сме говорили с режисьорите и сценаристите, моята героиня може би ще е като "скрита лимонка".

 Засега съм една добра икономка, гледам децата на Табакови, помагам в домакинството...

- Тогава трябва да знаеш къде е Маги. Къде е?

- И да знам, няма да кажа! Гледайте сериала и ще разберете.

- Как вървят снимките за сериала?

- Първо, приятно ми е да снимам. Второ, приятно ми е въобще да работя... защото доста време нямах какво да правя, а и ми се случиха доста лоши неща. Повечето от колегите, с които работя в "Къде е Маги?", не познавам. Но се разбираме без думи.
Това е чудесно, защото начинът на снимане на сериала е много бърз и ние трябва да се усещаме един друг. Дано това да си личи и на екрана. Разбирам се добре и с Жоро Стайков, и със София Кузева, с младите актьори, с Иван Бърнев. Нямам проблеми и с режисьорите.

- Напоследък по телевизията се появяваш и в една реклама - в легло със "съпруга" си, който е пред пенсия, но още е "Жорко на мама". Тази реклама ми изглежда като снимана много набързо, някак недоизпипана е... Ти харесваш ли се в нея?

- Ами работа. А аз се радвам на всякаква работа, защото до смърт ми е омръзнало да си седя вкъщи и да се побърквам от скука. Явих се на кастинг и ме одобриха. Най-смешното е, че аз така и не разбрах как е името на моя партньор в леглото...

- Ами да, отдавна се знае, че "преспиването" с един мъж не е повод за запознанство.

- (Смее се.) Просто не се запознахме. А е колега актьор. Както впрочем е и старицата, която играе майката на Жорко. Тя се казва Дора, играла е в Старозагорския театър и е имало периоди, в които е носела на гърба си целия репертоар на театъра. Поне така ми казаха.

- Сашке, ти влезе в киното с летящ старт - още студентка първи за втори курс в "Петимата от "Моби Дик", после "Момчето си отива", "Не си отивай". Как се случи това?

- Моят преподавател Гриша Островски снима първия филм, той ме покани на пробни снимки и ме взе за ролята.

- А за "Момчето си отива"?

- Също имаше кастинг. И до днес не знам защо Людмил Кирков избра мен за Марияна.

- Къде беше по-трудно - в "Момчето си отива" или в "Не си отивай"?

- Във втория филм от мен се изискваше по-друг опит, например не бях се омъжвала, а трябваше да играя съпруга на Ран. Трупах опит, като изучавах живота на няколко приятелски семейства. Докато в първия - ученичка, да скоро същото ми се беше случвало и в живота. Трудността в киното по принцип идва от това, че в един момент трябва да се изолираш от всичко наоколо и да се концентрираш върху това, което трябва да изиграеш пред камерата. Всичко се снима на парчета, като често снимаш по-напред това, което се е случило по-късно в живота на героинята. И ти трябва да навържеш в главата си кое къде и кое след кое следва. Трябваше малко шахмат и математика, за да можеш да влезеш веднага в образа във всеки един момент от развитието му. Но пък и точно в това е големият майсторлък в актьорството.

- Режисьорът Людмил Кирков не ти ли помагаше за това влизане?

- О, помагаше, разбира се. Той обаче е от типа режисьори, които не ти казват какво конкретно да правиш точно сега. Оставя те да изиграеш каквото си намислил - ако му хареса, те поздравява, ако не - идва и съвсем тихо ти казва какво да направиш. Той не беше от режисьорите деспоти в киното, които не търпят чуждото мнение.

- Ревнуваше ли Филип Трифонов от Невена Коканова по време на снимките?

- Невена я видях за първи път по средата на снимките на "Момчето си отива", седеше на бордюра в очакване на снимки. И си казах: "Господи, колко чудно красива е тази жена! Къде съм тръгнала да се състезавам с нея..." Тогава Невена беше на върха на славата си и изглеждаше божествено хубава! Беше неописуемо удоволствие само да я гледаш. Подейства ми доста потискащо...

- Това отрази ли се на играта ти с Филип Трифонов?

- Филип има особен тип поведение, още повече се концентрира по време на снимките и въобще не те вижда ти какво играеш. След това съм била с него и в театъра - той си ги прави сам нещата. Че ти си там и нещо правиш, много-много не го интересува. И по време на снимките е такъв. Доста се дразнех от него тогава, но като гледах филмите после, разбрах, че не съм била права. Неговата роля го изисква това.

- От дебюта си през 1970 до 1990 г., тоест за 20 години имаш над 20 роли в киното И след това режисьорите те забравиха за цели 14 години! Защо?

- Е, не са ме били забравили съвсем...

- Чак през 2004 г. изигра епизодична роля в "Другият наш възможен живот".

- Снимах се и във френско-италианската продукция "Далида" и в още няколко чужди филма. Но те не са прожектирани в България и заради това не се знаят. Колкото за български филми - не че аз не съм искала да се снимам, не че не съм ходила на кастинги... Но не искам да описвам какво ми казваха на тия кастинги. Всъщност режисьорите дори не ми се обаждаха, че правят пробни снимки. И аз сама научавах, държах връзка с колеги, които също упорито търсеха работа и изяви. Но когато намериш телефона на този, който прави кастинга, и той ти каже обидни неща, гадни неща, това те кара да се откажеш. Така станах безработна.

- Доколкото знам, беше в Кюстендилски театър...

- Да, изкарах там цели 6 години, преди две ме пенсионираха. Отидох там с огромно желание да играя. Оказа се, че просто си загубих времето. Предлагах да направя моноспектакъл с режисьорката Възкресия Вихърова, предлагах да кандидатстваме за пари по европейски програми... Не и не! Не ще директорът и не дава. А без наличието на средства нищо не може да се направи. Още повече сама, без подкрепа. Да не говоря за униженията и оскърбленията там. Преди две години навърших 60. А един месец преди това директорът на театъра ми каза да си приготвя документите. И така...

- А тия две години в София с какво се занимаваше?

- Мечтаех за сцената, но нямах нищо общо с театъра. Той много ми липсва. През тия две години опитвах какво ли не. Даже кандидатствах с проект в Столичната община за финансиране. Искахме да направим представление по биографичната книга на Марлене Дитрих. Не ни дадоха.

- Не потърси ли работа в някой столичен театър?

- Ох! Да, ходих, но не ми се влиза в конкретики за държанието и поведението на театралните директори.

- Как се държаха?

- Гадно. И там предлагах разни проекти. Повечето не отказват директно, а казват - да, добре, ще помисля, ще видим. Аз чакам, обаждам се, пак чакам и накрая нищо. Един директор например ме сряза така: "Ти използваш това, че сме завършили заедно ВИТИЗ и сме се снимали във филми, за да ме изнудваш за работа?!" Е, после ми се извини, изглежда, се усети... А аз не го изнудвах.

- Казваш липсва ти театърът...

- Много ми липсва. Участието в постановки и спектакли ти помага да поддържаш актьорската си форма, да тренираш психиката и тялото си. Сега, при снимането на сериала "Къде е Маги?" виждам как колегите, които играят в театъра, имат много по-бърз рефлекс. Неподдържаната психофизика винаги може да предизвика някакъв гаф.

- На колко години станаха твоите близначки Вяра и Надежда?

- На 26.

- С какво се занимават? Наследиха ли твоята и на баща им професия?

- Не, и слава богу! Едната завърши философия, другата - педагогика. Учеха задочно, защото и работеха. Но сега и двете не занимават с това, за което учиха, а работят в IBM. Радвам се, че се оказаха много оправни. Знаят английски, работят добре с компютри... Много добре се развиват.

- Заедно ли живеете?

- Не. И двете живеят с гаджетата си. Е, идват от време на време... Миналия месец почина майка ми и това беше голям удар за всички ни.

- Тя изигра малката роля на твоя филмова майка в "Не си отивай", нали?

- Да. Отиде си на 80 години. В един момент разбрахме, че има рак, и то в доста напреднала форма. Тя се срина изведнъж, и то когато вече нищо не можеше да се направи. Защо лекарите не го откриха по-рано, не знам.

- Дъщерите срещат ли се с баща си Рашко Младенов?

- Изненадващо за мен, той дойде на погребението на майка ми. Да, срещат се. Аз винаги съм държала на това. Елементарно и първобитно е да забраняваш на децата си да се срещат и виждат с другия родител.

- Ти и съпругата на Рашко Младенов - Маргарита Младенова, срещахте ли се, общувахте ли си? Или гледахте да се разминавате?

- Не сме се срещали. Никога. А нямаше къде да се разминем. Но не сме имали никакви конфликти с нея. Не знам как тя му е простила навремето, когато той призна дъщерите си. Но, доколкото знам, и досега поддържат добри отношения, въпреки че са разведени.

- Канила ли те е да играеш в нейна постановка?

- Не.

- Защото навремето Стефан Данаилов "открадна" жената на режисьора Вили Цанков, лека му пръст, но той го снима в "Сватбите на Йоан Асен"...

- Ами да! (Смее се.) Въпрос на разбирания, на толерантност...
Не съм и помисляла да ходя в "Сфумато" и да искам роля.

- Има ли мъж сега до теб?

- (Дълго мълчание.) Хайде да не говорим за това. Когато се разприказвам за това и нещо ми вреди на живота.

- Преди време беше казала, че има мъж до теб, когото обичаш, който ти дава сили, дори каза името му.

- Да, така беше, но не казах името. Не е трябвало въобще да говоря. Защото има хора, които веднага започват да те одумват, да те изследват, да те клюкарят... Намесват се хората, много се намесват в живота ти. На мен лично ми пречи.

- Кое е най-хубавото около теб сега?

- Че имам работа! Още не мога да се нарадвам, че се снимам в "Къде е Маги?" След всичко, което ми се случи, си викам слава богу.Че иначе къде щях да бъда? Щастлива съм, че общувам с интересни хора...

-  А ако някой ти подметне - какво толкова, играеш обслужващ персонал?

- Да, обслужващ персонал. Но е роля. Това има за момента. Човек трябва да се радва на това, което има. Защото иначе животът му се превръща в низ от недоволства и разочарования. Животът ме научи да се радвам и на малкото, което имам. Научих се да потискам някои желания с аргумента - да, ама хич по-добре ли е?

- Вярно ли е, че се снимаш и във филма за Ванга?

- Да. Играя помощничката на Ванга, жената, която пуска хората, които идват при пророчицата. Това е измислен образ, няма конкретен прототип. За ролята режисьорът на филма ме е избрал само по снимка. И ме извикаха. Дори ще ходя за 5 дни в Москва за участие в интериорни
снимки. Имаше период, в който бях много натоварена и си виках: "О, колко е хубаво! И колко отдавна не ми се е случвало това.

- Досега ходила ли си в Москва?

- И режисьорът ме попита същото. Ходила съм много отдавна някъде през 1980-а или 1985 г., имахме представления с театър "София" там. Мисля, че играхме "Морско синьо" на Валери Петров. И режисьорът възкликна: "Толкова отдавна не сте били в Москва?! Сега ще ви я покажем да видите каква красавица е станала..."
Но пък дядо ми по майчина линия е украинският княз Евгений Волински. По време на болшевишката революция от 1917 г. успява да избяга от Украйна и се заселва в Свищов. И от граф става счетоводител, жени се за баба ми Люба Маркова. А на двете му сестри, които остават в Украйна, е строго забранено да разказват, че имат брат в България.

- Коя актриса играе ролята на Ванга?

- Аз участвам в последната година от живота на пророчицата. И се засякох с Елена Яковлева. Тя е Ванга на стари години и на актрисата й правят грим цели 5 часа. Гледала съм я във филма "Интердевочка", но не можах да я позная. А във филма беше страхотна, много ме впечатли. Освен Елена Яковлева още три руски актриси играят Ванга през различните периоди от живота й - като малко момиче, като млада, в средна възраст.

- Ти ходила ли си при Ванга?

- Да. През 1976 г. Ходих заради самоубил се мой близък, за когото обаче имаше и съмнения, че е бил убит. Ванга ми каза, че не е убит, но не е бил добре с главата. Във филма за Ванга имаше един руснак, който играеше самия себе си. Бил е секретар на Борис Елцин и е ходил при Ванга, за да я пита дали той ще спечели втория си мандат за президент на Русия. Бяха дошли от една от руските телевизии и го интервюираха. Аз се заслушах и в един момент казах, че и аз съм ходила при Ванга. И като свършиха с човека на Елцин, се обърнаха към мене и започнаха да ме разпитват. Руснаците много почитат и уважават Ванга.

- Кои други български актьори играят в руската продукция?

- Не ги знам всичките, но се засякохме с Велизар Бинев и с Ивайло Герасков. Но сигурно има и други. Жалко, че България не направи филм за тази свята жена Ванга.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Константин Пенчев: Ако Плевнелиев направи служебен кабинет, Радев не е длъжен да го сменя

- Г-н Пенчев, кое е по-добре за страната - да има ново правителство в този парламент, президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно или да се изчака 22 януари,

Настимир Ананиев: И над 1000 лв. глоба за превишена скорост

Колата ще се спира от движение за шофиране без книжка или след употреба на алкохол За участие в гонки санкцията е 3000 лева и 12 месеца без право да се управлява автомобил Аз бих предложил да се

Проф. Анастас Герджиков: Демографският срив показа грешния модел за финансиране на университетите

Целта ни е Софийският университет да влезе в световния топ 500 С ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков разговаря Ярослава Прохазкова - Софийският университет отново е лидер в

Левон Хампарцумян: Ниските лихви показват стабилност на икономиката

Намесата на политиката в частния сектор може и да носи краткосрочни изгоди, но винаги води до катастрофа, казва главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк И още акценти Колкото по-бързо

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Акад. Юлиан Ревалски: 10 млн. не стигат, за да работи БАН пълноценно

Не чакаме само на държавата - 40% от финансирането за миналата година е спечелено по проекти. Но академията има и национални задачи, от които пари не може да се изкарат С председателя на БАН

Израелският писател Меир Шалев: Мечтая да обикалям с розов джип из Арабския свят

- Г-н Шалев, вашата книга “Момчето с гълъбите” - един от най-превежданите израелски романи, излезе и на български език. Заради това ли сте в България и за първи път ли сте тук?

Мая Манолова: “Да”-то на 2,5 млн. души е решение, не препоръка

Още акценти от интервюто: Хората показаха, че повече не искат тази система Не съм адвокат на нито една система. А на тези, които поискаха нова. Демокрацията е за активните Сега не влизат ли депутати

Данаил Кирилов: Няма да има нови правила за изборите до пролетта

Единственият шанс да стане сега е да го поискат достатъчно парламентарни групи, не само нашата ГЕРБ е твърдо за чиста мажоритарна система, не за немската Сценаристите на Слави явно заспаха на

Галя Георгиева: Творческата трупа от “Яневагейт” действа твърде безскрупулно

Загубих доверието си в Лозан Панов, след като нарече ВСС блато С члена на ВСС Галя Георгиева разговаря Стоян Нешев - Г-жо Георгиева, шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска

Причината за смъртта на момченцето в Хасково е глад, майката била неадекватна

Момченце на две години и два месеца от хасковското село Николово почина от общо изтощение и глад. Лекарите от спешното отделение в града били потресени от случая, затова му дадоха гласност.

Консултации с топ гастроентеролог от Турция

Университетска болница „Дева Мария“ и Университетска болница „Йедитепе“ Истанбул със съдействието на „Бридж Медикал“ – България Ви канят на консултации с доцент д-р Атакан Йешил.

Бракуват 13 000 литра кръв годишно

Повече от 13 000 литра кръв се бракуват всяка година заради съмнения в дарителя и качеството. Контролът се е затегнал още повече след скандалния случай в Русе, при който на пациент бе прелята кръв,

Мъртво тригодишно дете е откарано в хасковската болница

3-годишно момченце от с. Николово е докарано в хасковската МБАЛ мъртво. За това съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов, цитиран от haskovo.net.

Изолираха парагрипен вирус, грип няма

"В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, тъй като и обстановката в страната е спокойна и се изпращат по малко проби от болниците. За втора поредна седмица бе изолиран парагрипен вирус",

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

Рекламация от почивка до 14 дни след връщането

Нова рубрика “Потребителски наръчник за Коледа и Нова година” стартираха “24 часа” и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и

Конфискуваха 255 кг риба и съставиха 4 акта при извънредните проверки за Никулден

Българската агенция по безопасност на храните конфискува 255 килограма риба и състави 4 акта в резултат на извънредните проверки за Никулден. Най-голямото количество риба,

Двуцифрен ръст на туристите в България през 2016 година

Председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов обяви пред БНР, че се е сбъднала прогнозата за двуцифрен ръст на броя на туристите през тази година.

Шефът на Amazon: Първата ни продажба бе в България

Откривателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос разкри, че е продал първия си продукт в България. Видеото не е ново, но едва сега придоби популярност в България.

На 12 декември в София диригентът Найден Тодоров и Нешка Робева представят комбинация между класика и фолклор в “Търси се Фигаро”

За изкуството и въображението няма граници, а доказателството е изключително успешното турне “Търси се Фигаро – Последната грешка на Нешка”, което на 12 декември ще премине през София (Зала 1, НДК).

Ивелина Василева: Изпълнихме програма „Околна среда 2007-2013 г.“ на 99,85%

„Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ се очаква да бъде изпълнена на 99,85%, което е близо до съвършените 100%. Гордея се с факта, че от програма в риск тя се превърна в една от

  • Геополитическата правилност, Ненчев и злоупотребите

    Военният министър в оставка Ненчев пита прокуратурата дали са го подслушвали. Защото ако да, можело да изтече чувствителна за нашите съюзници от НАТО информация.  Николай Ненчев, който през цялото време на своя пост във военното министерство се гордееше, че е от правилната геополитическа страна в политиката, вероятно допуска,
  • Как да разкажем “ерата на комунизма”

    Ако захлупим учениците само с петолъчки, сърпове и чукове, рискуваме да ги осакатим ВЕЧЕ едва ли има българин, който да не е убеден в законотворческото невежество на депутатите ни. Бедата обаче е, че и у нас все още действа римското правило “Лош закон, но закон”. Сиреч, колкото и да е нефелен, ако един закон бъде приет, трябва и да се прилага.