Задържаха Йордан Тонов - Данчо Пръча

https://www.24chasa.bg/Article/1576764 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Известният врачанин Йордан Тонов-Данчо Пръча, който бе осъден като бос на наркобанда, пак попадна зад решетките. Този път той е спипан с фалшиви пари при акция на ГДБОП.
Пръча е заловен с още двама в сряда следобед до бензиностанция на 37-ия километър край Ботевград.

Тримата са спипани при предаване на 88 банкноти по 50 евро, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Парите са открити под предната дясна седалка в БМВ-то на Тонов. У него пък са намерени още 2000 лв. Преди ареста спецслужбите стигнали до информация, че се подготвя сделка с евро менте. Акцията срещу търговията с фалшива валута е кръстена "Пръча".

Врачанският бос спрял БМВ-то си близо до бензиностанцията. С него са задържани познайниците му - 49-годишният Сергей, известен с прякора Сонко, и 62-годишният Емил - Пещерата. Според МВР първият има регистрации за кражби и побои. Емил пък бил съден в Италия.

Данчо Пръча е сочен за наркобоса на Северозападна България. Той бе подсъдим по дело за организирана група за разпространение на дрога. В края на декември м.г. Врачанския окръжен съд го осъди на 10 г. затвор. Пръча обжалва.

През април Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест. Пръча страдал от тежка форма на дископатия и се нуждаел от операция. По-късно мярката му бе променена в 10 000 лв. гаранция.

"До този арест нямаше да се стигне, ако правосъдието беше такова, каквото трябва да бъде", предупреди вчера Цветанов. Той напомни, че Пръча е емблематична фигура" във Врачанско. Занимавал се е с разпространение на наркотици, сводничество, рекет. "Има и и многобройни висящи дела", каза още Цветанов.

На 19 октомври делото за бандата за дрога ще се гледа от втората инстанция - апелативния съд в София.
"Надявам се освен на потвърждение на присъдата и на това Данчо Пръча да бъде задържан, за да не изпадаме пак в подобни ситуации, както с Братя Галеви и други емблематични фигури на организираната престъпност в България", коментира Цветанов. Пред агенция Фокус той добави:

"Виждате, че при едно бавно правораздаване и протакване с възможностите, които защитата може да използва, тези лица не се занимават с нищо друго освен с престъпна дейност.

Затова е много важно, когато има осъдителни присъди, съответните инстанции да приключват работата си по-бързо и да се знае дали ще трябва някои да лежат в затвора, или да са на свобода."