Атентаторът Махди обявен за мъченик с джихадистки химн (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/1577542 www.24chasa.bg
СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Клип, който обявява шведския гражданин и бивш затворник от Гуантанамо Махди Газали за извършител на атентата в Бургас, е пуснат в световния сайт за видеообмен youtube още на 19 юли - ден след атаката, в която загинаха петима израелци и един български гражданин.

Видеото започва със звук от стрелба и надпис на син фон, който съобщава, че това е “дело на брата мъченик Махди Газали Абу Сахиб ал Джазайри, който уби осем евреи”.

Виж част от видеото тук.

В интервю, публикувано в “24 часа”, радикалният ислямски проповедник шейх Омар Бакри твърди, че в кадрите от летището в Бургас е разпознал своя ученик Махди Газали, а неговите братя по вяра и оръжие пуснали клип в интернет, с който го обявили за мъченик.

В материала, който е дълъг две минути и четиридесет секунди, на фона на джихадистки химн се сменят кадри от взривения автобус и фотоси на Махди Газали.

На някои от фотосите бившият затворник от Гуантанамо е още малко момче, а на други е заедно с баща си. Има и пет фотографии на жертвите, взети от израелска телевизия. По-нататък е показан стопкадър от камерите на летището вБургас, на който се вижда човек с дълга коса, шапка и раница, ограден в червен кръг, плюс фотография на Махди Газали след излизането му от затвора в Гуантанамо.

Снимката на шведския гражданин е монтирана и върху кадър с горящ автобус и надпис на руски “Бургас, България”. Целият клип е озаглавен “Махди Газали Абу Сахиб ал Джазайри ужаси евреите”. Той е качен в интернет от потребител с псевдоним irhabi007.

На арабски “Ирхаби” означава терорист, но за да няма съмнение, освен с латински букви потребителят е дописал и на арабски, че е “умерен терорист”.

Като профилна снимка си е сложил кадър с Абу Мусаб ал Заркауи - убитият лидер на"Ал Кайда" в Месопотамия и групировката “Таухид уа джихад”, която през 2004 г. обезглави двамата български шофьори.

Активността на irhabi007 в мрежата е свързана изключително с популяризирането и коментирането на джихадистки материали. Специално клипът с Махди Газали е гледан около 1400 пъти и под него има няколко коментара на арабски език, правени още преди два месеца. В тях най-общо се казва, че бог ще изтреби евреите, армията на Мохамед се завръща, а Махди Газали е мъченик.

Същият клип е качен в интернет и на 21 юли и от друг потребител с псевдоним tawhid82, който е посочил, че се намира в Ливан.

Газали, който бе заподозрян веднага след атентата, дни след него е бил открит от чужди спецслужби в Швеция жив и в добро здраве, категоричен е високопоставен източник у нас.

“Защо, след като братята му го обявиха за мъртъв, Газали не се обажда, службите отричат, че той е извършил атентата, но никой не го е виждал жив. Няма снимки, няма интервюта. Тогава аз питам: Къде е Махди?” Така шейх Омар Бакри коментира разминаванията във версиите за атентата в Бургас.