Интегрирано финансиране от еврофондовете урежда нов закон

https://www.24chasa.bg/Article/1578330 www.24chasa.bg
Томислав Дончев

Администрацията готви нов закон за еврофондовете, който ще урежда интегрираното финансиране на проекти от различни програми. Смесена комисия ще оценява проектите в тяхната цялост. Това съобщи в Разград министър Томислав Дончев.

До няколко седмици ще започнат първите публични обсъждания на закона за еврофондовете. Проектът е представен на всички министерства и на фокус групи, сред които и бенефициенти.

"Произвели сме закон, който прави пътя на парите по-бърз. Стремили сме се да избегнем административните пречки и да улесним процедурата при различни типове проекти.
Например проект за деинституционализация на дом за сираци трябва да бъде представен пред няколко програми - за регионално развитие по отношение на инфраструктурата, за човешки ресурси, за техническа помощ. Затова такъв тип проект върви трудно. С промените в новия закон той ще се оценява от една смесена комисия", обясни Дончев.

Министърът очаква дискусиите по проектозакона да приключат до края на година и той да влезе в Народното събрание в началото на 2013-та година.

"Кодифицирането на цялата нормативна база, която сега е пръсната в над 15 министерски постановления, ще даде ясна и устойчива система, която ще уреди основните принципи, права и процеси за кандидатстване по еврофондовете", изтъкна министърът.