Томислав Дончев: Глобяваме общините, не връщаме пари в Европа

https://www.24chasa.bg/Article/1578944 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Mинистърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев отхвърли тезата, че общините, които допускат нарушения са причина България да връща евросредствата в Брюксел. "Този който е образувал процедурата, в която има констатирано нарушение се плаща. Колкото по-голямо е нарушението, толкова по-голяма е корекцията, но парите се връщат обратно в оперативната програма", заяви Дончев пред bTV.

През 2010 г. бе въведена тази система, която да ни позволи да оставим парите в страната, категоричен бе Дончев.

Половината от общините имат финансови корекции, които са от 5000 лв до над 1 млн. лв. Ако общината управлява голям проект и допусне нарушения има опасност санкцията да достигне до 100% от бюджета на местната администрация. Той посочи и два примера на подобни нарушения - по ОП „Околна среда" са констатирани нарушения от 4,2 млн. лв в Белослав и Сопот. В тези случаи общините трябва да възстановят средствата, категоричен е Дончев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога