Нашият потенциал на опитни зайчета се поизчерпа

https://www.24chasa.bg/Article/1579949 www.24chasa.bg

ОГНЯН МИНЧЕВ

АКО има нещо вярно със сигурност в думите на Антонина Желязкова (“Изгубени в либерализма”, 24 часа, 8.10.2012), то е, че тя самата и Евгения Иванова не принадлежат към групата на тези софийски либерали, които оценяват Родопите от ъгъла на “Раковски” и “Патриарха”. И двете антроположки познават Родопите в детайли след десетилетия проучвания на терен там. Толкова по-проблемно е всичко останало, което г-жа Желязкова е пожелала да включи като аргументи в своя текст.

Дали Башев и Бошнак са били отвлечени от Алексей Петров, или не, дали разследването на ДАНС и аргументите на прокуратурата в Пазарджик са валидни, или не, дали в България е легитимна и законна пропагандата на салафизъм – нека това преценят институциите, включително съдът. За мен лично е важно законите на българската държава да бъдат еднакво задължителни за всички нейни граждани – и гости.
Според мен салафизмът е тоталитарна, антидемократична идеология, която може да бъде съставна част от убежденията на всеки гражданин, подобно на нацизма и сталинизма. Публичната проповед на салафизъм и нацизъм, още повече използването им като инструмент за лишаване на други хора от техните конституционни права не могат да бъдат допускани в една демократична държава, за която защитата на гражданските свободи е отговорност и задължение.

Нашият потенциал на опитни зайчета се поизчерпа

Иначе всеки е свободен да харесва Родопите и българските мюсюлмани такива, каквито те са. Свободен е и да ги харесва такива, в каквито радикалните имами искат да ги превърнат. Ще настоявам на “нескромната си самооценка”, че имам правото да остана свободомислещ човек, без да харесвам Родопите, в които се инфилтрира радикален ислямизъм. И не защото смятам, че родопчанки нямат право да носят шамии – и дори бурки. Всяка жена може да носи това, което й харесва. Ще остана свободомислещ човек, защото смятам, че завършилите уахабистки медресета имами нямат право ДА ЗАСТАВЯТ своите съгражданки да ходят забулени. Нямат право да заставят абитуриентите в родопските училища “доброволно” да се откажат от абитуриентската си вечер, защото тя е “грях”. Нямат право да налагат репресивно средновековие в България от XXI век.

У нас наистина съществува група от либерално мислещи хора (Антонина Желязкова умилително ги назовава “шепа правозащитници и учени”), за които малцинствата и техните членове трябва да бъдат извинени за всичко само защото са малцинства. Тази “шепа” високоеволюирали хора много обича да рефлектира върху себе си като върху жертва на примитивни шовинистични страсти. Затова предпочита да има за опоненти Сидеров, Расате и последователите им. Този циркаджийски национализъм сам предоставя аргументите за това, че другият – либерално-правозащитният полюс е правилната страна. Оперетъчните националисти гръмко громят “предателите – толерасти”, което последните възприемат едва ли не като легитимация от последна инстанция.

Нескромно настоявам на това умилително партньорство да се сложи край. Съществува повече от една възможност за свободомислие и несъгласието с антидемократичните практики както сред мнозинството, така и сред малцинствата не може да се приравни с принадлежност към непросветения национализъм. Напротив – някои методи за защита на малцинствените права често се обръщат срещу самите хора от малцинствата.
Колко години цялата демократична общност не смееше да каже дума срещу ДПС, за да не би да се “възкреси споменът” за възродителния процес? Какъв бе резултатът – авторитарна диктатура на Ахмед Доган и неговата олигархия върху българските турци и останалите мюсюлмани.

Сега ни се предлага щедро да пропуснем салафизма в Родопите – едва ли не като компенсация за това, че – видите ли – “западната цивилизация” прекъснала дебата за модернизацията и либерализацията на исляма. И сега трябва да се примирим с радикалния ислямизъм за да можем да го “умиротворим”.

Като казах “умиротворим” и се сетих, че умиротворяването на болшевизма и сталинизма беше любимото занимание на левите интелектуалци на Запад в продължение на 70 години, докато Русия и Източна Европа живяха реалния, истинския комунизъм. Ако днес Антонина Желязкова или някой друг иска да умиротворява салафисткия ислямизъм молбата ми е да намерят някое друго място за това. Нашият потенциал на опитни зайчета се поизчерпа.

И все пак, хайде да изчакаме резултатите от процеса в Пазарджик...

  • Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Изненадващ плюс изскочи от статистиката на НОИ покрай пандемията с коронавируса - оказва се, че болничните в трите най-критични месеца - март, април и май, са били два пъти по-малко от обичайното. Единият фактор е ясен - драстично по-малко са болничните за майки, които гледат болни деца вкъщи, защото децата не ходеха на училище и градина