Леки снегоходки и кола за волтаици печелят европари

https://www.24chasa.bg/Article/1579981 www.24chasa.bg
Прототип на леките снегоходки

Леки и компактни снегоходки, електромобил, който може да се зарежда и от фотоволтаик, роботизирана система за инвитро оплождане. Това са някои от идеите на наши фирми за нововъведения, които ще бъдат подкрепени финансово с евросредства. Те са част от проектите, одобрени през последните два месеца по схемата на оперативна програма "Конкурентоспособност" за разработване на иновации от стартиращи предприятия. Оригиналните идеи са свързани основно със здравето, екологията, енергийната ефективност, информационните технологии.

Схемата е с бюджет от 20 млн. евро. Някои от идеите звучат екзотично, но ако се развият, имат шансове да превземат и чуждите пазари.

Заявка за това вече е дадена от изобретението на Петър Димитров и Емилиан Бонев - иновативни снегоходки. Историята им започва, когато Петър затъва в дълбок сняг и започва да мечтае за приспособления, които да извади от раницата и с лекота да го понесат върху преспите.

Стандартните снегоходки са тежки и метални, неудобни са за носене на гръб, разказа Иван Колев от спечелилата финансиране фирма "Екзит смол фут".
Прототипът на нейния вариант е вече готов. Снегоходките се сгъват и преди да бъдат надути, са две малки торбички, които може да се сложат и на гръб, и на кръста, и в раница. Към тях върви помпичка, с която се надуват. От вътрешната страна е гума, отвън - плат и каучукови протектори. Имат котки, които служат за катерене. С тях човек реално стъпва със собствения си крак, обясни Колев.

Проектът за снегоходките е за общо 221 716 лв., като грантът е 199 545 лв. от тях. Той предвижда изпитването им в реални условия, разработване за пазара - продуктът да е лесен и пригоден за производство, както и да издържа на всички екстремни условия, за които е предвиден.

Според създателите им снегоходките може да имат и други приложения - да служат за протектор, ако се поставят на гърба, или да се трансформират в носилка за спасители чрез две допълнителни пръчки. Доразработването, както и маркетингът също ще разчитат на еврофинансирането. Идеята е до недостъпни места да се стига с възможно най-малко багаж.

Едно от условията по евросхемата е продуктите да бъдат патентовани. За снегоходките процедурата за това е вече задвижена и те имат първата си защита за 3 г. Миналата година прототипът им е показан на изложение в Мюнхен и там попада в призовата десетка за иновативни продукти. Следват запитвания от цял свят - Япония, Германия, Швейцария, Италия, САЩ и др. Към момента изчисленията показвали, че цената им ще е около 189 евро. Погледът върху световния пазар показвал, че през последните години търсенето на този продукт расте. Миналата година били продадени около 100 хил. бройки, а преди това се движели около 14 хил.

Съвременният вариант на снегоходките е от 20-30 г. Те стават все по-масови. В северните страни присъстват във всяка къща, казва Колев.

Опитен образец на друго нововъведение - електромобил, ще направи с еврофинансиране по схемата варненската фирма "Джи-ка 1". Проектът й е и за енергийна централа с внедрен иновационен продукт. Разработката е за електромобил, който ще бъде с допълнително зареждане от фотоволтаик, както и за хибридна централа - ветрогенератор и слънчев панел. По проекта ще работят шест души, фирмата е новорегистрирана специално за разработката и е кандидатствала по програмата през юли миналата година, каза Александър Трифонов. Сред вариантите, ако разработката е успешна, е да бъде продадена. Срокът за реализиране на проекта е една година. Бюджетът е за общо 319 429 лв., а безвъзмездната помощ е почти 90% - 287 454 лв.

Специфичен двигател с вътрешно горене, ориентиран към хибридни автомобили, пък ще разработи по проекта си фирма "Ен ар джи тех". Той ще повиши енергийната ефективност на превозното средство с 2-5%, разказа собственикът й Лъчезар Петканчин. Идеята е стандартният генератор да е свързан с електрическия и да дава енергия за задвижване на колата.

Екипът, който ще работи, е от петима и по думите на Петканчин е обзет от ентусиазъм. Ще се изполват и подизпълнители. По проекта, който е за 2 г., ще бъде разработен прототип на двигателя и ще бъде патентован. След това се очаква да предизвика интереса на големите производители. Петканчин е изпратил писма за идеята до двама от лидерите - ВМW и "Даймлер", и е получил отговор, че ако експериментите потвърдят очакванията, ще имат сериозен интерес към разработката.

Идеята е от 3-4 г. Сега се открива възможност да се реализира и да се намали рискът, който се носи от инициатора, каза Петканчин. Одобрението на проекта отнело година и седем месеца. Радваме се, че след толкова чакане имаме възможност да се занимаваме с нещо, което ни е интересно, каза Петканчин. Според него от началото на прехода досега е изгубено много време и повечето специалисти вече не работят у нас. Затова възраждането на българската наука ще е трудно, смята Петканчин.

Към електромобилите е насочен още един от одобрените проекти. Той също предвижда изработка на иновативен двигател и е за 417 хил. лв.

Най-скъпият одобрен проект по схемата е за 494 600 лв., като грантът му е 390 734 лв. Той е за разработване на светодиодни осветителни тела и е на пловдивската фирма "Атра експорт".

Сред останалите одобрени идеи са за "система за безстресово дистанционно наблюдение и контрол на пчелните семейства", онлайн застрахователен
посредник, разработване на електронна дозаторна система за професионални перилни стопанства. Онлайн система за изработване и отпечатване на календари за дома и офиса пък ще получи безвъзмездна помощ от 340 хил., а с грант от 200 хил. ще бъде разработено приложение за мобилни телефони "Застраховай ме".

Голяма част от одобрените проекти са със здравна насоченост. Ще се финансират роботизирана система за инвитро оплождане, разработване на иновативен метод за диагноза на застрашена бременност, "иновативна електронна система за функционална диагностика на лица, подложени на високи физически натоварвания", имуностимулатори.

Схемата е за  39,1 млн. лв.

Схемата за разработване на иновации от стартиращи предприятия бе отворена преди повече от година и половина и бе с пет крайни срока за кандидатстване, като последният изтече на 15 ноември 2011 г. Общият й бюджет е 39 116 600 лева.
До момента са одобрени 112 проекта, като 27 фирми са класирани с решение от 25 септември.

Към края на август бяха оценени 85 проекта от три сесии с общ размер на безвъзмездна финансова помощ от 27 212 688,95 лв. 31 от договорите са подписани в началото на този месец.

Максималният грант за фирмите е 90 процента от стойността на проектите им. Финансирането е насочено към стартиращи иновативни предприятия, създадени до 3 г. преди подаването на проекта. Те трябва да са "ориентирани към разработване на иновации с оглед увеличаване дела на създаваните иновативни продукти от българските предприятия".

Според условията по схемата с предимство се финансират проекти, свързани с информационни технологии, здравето, екологията и енергоспестяването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните спортни журналистки Дилeтa Лeoтa не скри радостта си от осмата поредна титла на "Ювентус". Италианката отрази на живо победата с 2:1 над "Фиорентина", която и на практика донесе поредно скудето за "старата госпожа". "Прекрасно!", избухна Дилета и се снима край терена на "Алианц Стейдиъм" в Торино.

Руският полузащитник на "Валенсия" Денис Черишев, може да не играе до края на сезона. Той получи разтежение на дясното коляно при победата на "Валенсия" с 2:1 над "Бетис" като гост в неделя. 28-годишният руснак премина обстойни медицински прегледи вчера, които да покажат дали става въпрос наистина за разтежение, или за скъсване на връзки,

40-годишния футболист на "Вердер" (Бремен) Клаудио Писаро иска да остане поне още един сезон в клуба, признава самият той пред "Канал+" "След края на сезона ще седнем с ръководството и ще решим за бъдещето ми. Самият аз още не знам. Имаме сили да играем на финала за Купата", коментира Писаро. Евентуален двубой за трофея би бил негов девети.