US секретар: Направихте още една крачка към безвизов режим

https://www.24chasa.bg/Article/1581066 www.24chasa.bg
Джанет Наполитано Снимка: rt.com

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано подписаха междуправителствено споразумение за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката престъпност.

На подписването в Министерски съвет присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Това споразумение е още една крачка към безвизов режим на българите за САЩ, заяви Джанет Наполитано.

„В различните правителства на вътрешните министри им бяха отказвани визи за САЩ, но Цветанов заслужава поздравление за работата си", каза Борисов.

Той остана доволен от положителната оценка, която секретарят по вътрешна сигурност на САЩ даде на сътрудничеството между София и Вашингтон във връзка със сигурността и борбата с тероризма.

„Ние живеем в един свят, където престъпността не уважава граници и в свят, в който има регионални конфликти. Затова трябва да има международно сътрудничество, за да може границите да служат като бариери срещу лошите. Споразумението е много значимо и за двете страни, за да се осигури начин за обмен на информация в реално време. Други страни не са успели да изпълнят това условие, но България успя и ние затова я поздравяваме за успехите", коментира Наполитано.

„Нашите служби работят усилено по разкриването на атентата в Сарафово, както и по предотвратяването на престъпност с фалшиви парични знаци", заяви премиерът Борисов.

"Междуправителственото споразумение между България и САЩ дава възможност за по-сериозен информационен обмен както на ДНК профил, така и на пръстови отпечатъци и всичко, свързано със съвместните усилия в борбата с трансграничната престъпност и тероризма", обясни министър Цветанов.

Той благодари за даренията от САЩ в размер на 20 млн. долара за сигурността по българската граница. Той подчерта, че има натиск към България от страна на Турция заради Сирия, но има изградено добро сътрудничество с всички правохранителни органи в САЩ.

„България ще изпълнява стриктно това, което алиансът реши във връзка със Сирия. Има изстреляни снаряди към Турция и загинали беззащитни хора. Факт е, че самата Сирия се извини на Турция. Какво друго бихме подкрепили ние, освен това, което винаги сме казвали - касапницата в Сирия да спре, братоубийствената война на сирийски граждани да спре, да спре рушенето на една прекрасна държава", коментира Борисов.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иво АНГЕЛОВ Паметник на писателя Алеко Константинов ще извае бившият министър на културата Вежди Рашидов. Това обяви пред "България Днес" Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата в Плиска. Именно в историческия комплекс в първата българска столица се очаква догодина да бъде поставен паметникът на Алеко.

Добромир ДОБРЕВ "Искам в леглото с певицата Дара. Неприличните предложения от мъжете вече не ме впечатляват, претръпнала съм. Не се срамувам от голотата, защото тя има някаква душевност. На тоя свят гол идваш и гол си отиваш." Това обяви пред "България Днес" една от най-скандалните кандидатки за титлата тази година Биляна Василева.

Певецът е готов на всичко, за да бъде в перфектна форма Азис събра погледите на почитателите си с последните снимки от спортната зала. Певецът не само, че вече се е простил с излишните си килограми, но и показва толкова добра форма, че и професионалните спортисти могат да му завидят. Освен че притежава доста различен набор от хобита – обича да