Одобриха амнистията за незаконните строежи

https://www.24chasa.bg/Article/1582777 www.24chasa.bg
СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Всички строежи, изградени без разрешение до средата на 2003 г., ще могат да поискат узаконяване, реши парламентът като прие на второто четене на промените в Закона за устройство на територията.

Собствениците на такива постройки ще имат 1 година, за да подадат заявления. Срокът, който администрацията има да се произнесе по производствата, е 2 години.

Възможност за узаконяване се дава и за преустройствата в жилищни блокове, направени без съгласието на съседите.

„Това ще е първият парламент, който узаконява незаконното строителство", реагира Рамзи Осман от ДПС. Според него ще започнат масови фалшификации, тъй като всички собственици се опитват да докажат, че са строили в дадения срок и така ще бъде стимулирана корупцията.

Той припомни, че при последната амнистия през 2003 г. е имало пълен консенсус от всички политически партии. Сега възможността за узаконяване бе подкрепена от 79 депутати.

Поправката бе защитена от председателя на Правната комисия в парламента Искра Фидосова, която обясни, че промяната е единствено в срока, който се дава за издаване на удостоверения за търпимост. Тя каза, че и в момента има такъв текст в закона и той е само преписан.

Строежите, построени до 31 март 2001 г., ще се приемат за търпими. Това означава, че те не трябва да задвижват процедура по узаконяване, а за да бъдат продадени е нужно да поискат удостоверение за търпимост. Досега за такива се приемаха строежи до 1987 г.

Вчера шефът на Регионалната комисия в Любен Татарски обясни, че проблемът с незаконните строежи е масов и ако трябва да бъдат премахнати, ще бъде съборена половин България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Евелин Банев-Брендо е продал бутиковия си хотел "Ле Фльор", показа проверка на "България Днес". Срещу 4 559 691 лв., платени в брой, фирма на столични счетоводители се сдобива със седеметажната сграда на столичния бул. "Витоша", известна като перла в короната на Брендо. Впечатляващата сума постъпва по сметките на офшорка,

С мощен звяр лети по столичните булеварди Стефан на Гала, видя "България Днес". След като поседя в къщата на Биг Брадър, половинката на ТВ-водещата фучи и изпреварва колите с тузарски джип БМВ, чиито данък и застраховка "Гражданска отговорност" със сигурност ще надскочат една минимална работна заплата. Лек път, Стефане и внимателно по пътищата!

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.