Одобриха амнистията за незаконните строежи

https://www.24chasa.bg/Article/1582777 www.24chasa.bg
СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Всички строежи, изградени без разрешение до средата на 2003 г., ще могат да поискат узаконяване, реши парламентът като прие на второто четене на промените в Закона за устройство на територията.

Собствениците на такива постройки ще имат 1 година, за да подадат заявления. Срокът, който администрацията има да се произнесе по производствата, е 2 години.

Възможност за узаконяване се дава и за преустройствата в жилищни блокове, направени без съгласието на съседите.

„Това ще е първият парламент, който узаконява незаконното строителство", реагира Рамзи Осман от ДПС. Според него ще започнат масови фалшификации, тъй като всички собственици се опитват да докажат, че са строили в дадения срок и така ще бъде стимулирана корупцията.

Той припомни, че при последната амнистия през 2003 г. е имало пълен консенсус от всички политически партии. Сега възможността за узаконяване бе подкрепена от 79 депутати.

Поправката бе защитена от председателя на Правната комисия в парламента Искра Фидосова, която обясни, че промяната е единствено в срока, който се дава за издаване на удостоверения за търпимост. Тя каза, че и в момента има такъв текст в закона и той е само преписан.

Строежите, построени до 31 март 2001 г., ще се приемат за търпими. Това означава, че те не трябва да задвижват процедура по узаконяване, а за да бъдат продадени е нужно да поискат удостоверение за търпимост. Досега за такива се приемаха строежи до 1987 г.

Вчера шефът на Регионалната комисия в Любен Татарски обясни, че проблемът с незаконните строежи е масов и ако трябва да бъдат премахнати, ще бъде съборена половин България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.