Колито идва от Шотландия

https://www.24chasa.bg/Article/1586585 www.24chasa.bg
Снимка: Интернет

Съразмерно и хармонично тяло с благородна осанка и поглед като на човек.  Така кинолозите определят представителите на породата “Коли”. Тези кучета са с древен произход и за първи път са равъждани в днешна Шотландия и Уелс.

Името на породата идва от наименованието на шотландската черноглава овца.
Гъстият, твърд и дълъг косъм на колито вероятно е резултат от суровия шотландски климат.

Днес световните кинолози признават два вида коли - късокосместо и дългокосместо.
Цветът на козината е бял, бяло златист на тъмни петна, тъмнокафяв, сивомраморен и дори черен с лек нюанс на оранжево и бяло. Космената покривка е изключително обилн
на гърдите и образува нещо като жабо.

Породата се отличава с изобилие от гъст и плътен подкосъм. Затова е препоръчително животните, които се отглеждат в домашни условия, всеки ден или през ден да бъдат сресвани със специални четки за дългокосмести кучета, разказват ветеринари.
Задната страна на бедрата на колито е обилно покрита с козина и образува т.нар. пищни “гащи”.

През летните месеци заради изобилието от подкосъм породата трудно преживява горещините. През зимата обаче без проблем колито може да изкара на двора и при минусови температури, разказват ветеринари.

Те съветват представителите на породата при възможност да бъдат отглеждани на открито, защото са изключително енергични, имат нужда от поне двучасови разходки и игри навън.

Цветът на очите най-често е тъмнокафав, а формата бадемовидна, обясняват познавачи. Породата се характеризира с дълга муцуна и черен нос, ушите стоят изправени и най-често сгънати напред.

Женските колита са с ръст от 51 до 56 см и тегло от 18 до 25 кг. Мъжкарите са високи 56 до 61 см и теглото им варира от 21 до 30 кг.

Представителите на породата лесно се поддават на дресировка и бързо се адаптират към семейна среда. Според зоовъзпитатели добре е кучето да бъде социализирано в семейството и да мине през училище за изпълнение на команди още в ранна детска възраст.

Колито се отличава със забележителна смелост. И влиза в битка дори с вълци, за да предпази стадото или семейството си.

И до днес колито се използва като овчарско куче. При обучение то може да подкара стадото в определена посока, да го преведе през точно определени места като реки за водопой или до ветеринарната клиника за профилактика, както и да намери в планината изгубили се овце, кози или крави.

Всяка година в Шотландия се провеждат състезания за колита пастири, които се надпреварват в категории, подчинени на пастирските им задължения.

Високият интелект, изключителната преданост, спокойният им нрав и добронамереност и до днес нареждат представителите на породата в топ десет на най-желаните домашни любимци в Европа. С малките деца колитата са нежни, грижовни, търпеливи и всеотдайни. Те лесно се приспособяват и към съжителство с други породи кучета или домашни любимци като зайци, морски свинчета, котки и други. Колито е верен приятел и пазач и на всички видове животни в селскостопанския двор. При нападение колито атакува противника - човек или животно, като го захапва за петите, което е типично поведение и инстинкт на овчарско куче, обясняват дресьори.

РОМАНЪТ

Романът на Ерик Найт “Ласи” прави породата най-известна и желана в света. Интересното увлекателно томче разказва за приключенията на куче от породата “Коли”, наречено Ласи. Книгата и до днес се чете от малки и големи. Сюжетът разказва за едно момче, което живее във ферма и получава като подарък от родителите си куче. След това обаче семейството губи пари и е принудено да продаде интелигентното куче на богати съседи. Хлапето и кучето обаче не могат да се разделят и започват тайно да се срещат.
Филмовият вариант на историята излиза на големия екран през 1943 г. с участието на изгряващата тогава невръстна звезда Елизабет Тейлър.

Телевизионната екранизация на приключенията на "Ласи" започва да се излъчва по американската телевизия през 1954 година. Авторитетното списание "Венити феър" класира колито, изигралоЛази, в "Топ 100 на иконите в киното" .

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца