Феликс скочи от 39 км и се приземи на краката си

https://www.24chasa.bg/Article/1587671 www.24chasa.bg
Балонът на Баумгартнер издигнал се на 20 хиляди метра височина.

В 21,06 часа австриецът Феликс Баумгартнер влезе в историята със скока на своя живот - полетя от височина над 39 км. (виж видео ТУК)

След 38 секунди свободно падане той преодоля звуковата бариера, а след 49 секунди достигна скорост от 1173 км/ч!

4 минути и 19 секунди, след като скочи от канпусалата, австриецът отвори парашута си. Преди това имаше имаше критичен момент, в който се завъртя като винт, но успя да се справи.

В 21,16 ч Феликс се приземи с парашута си на крака, сякаш е направил най-обикновен скок от самолет, в пустинята край Розуел в американския щат Ню Мексико. Коленичи и вдигна победоносно ръце.

Баумгартнер на височина от 20 000 метра.
Баумгартнер на височина от 20 000 метра.

В този момент майка му Ева въздъхна с облекчение, докато очите на баща му бяха насълзени. В студиото край базата в Розуел го чакаха още приятелката му Никол, брат му Гералд и други близки и приятели.

Феликс Баумгартнер скочи от Космоса.
Феликс Баумгартнер скочи от Космоса.

Полетът на героя трая около 10 минути.

Феликс скочи от 39 км и се приземи на краката си

Баумгартнер постави общо 4 рекорда. Освен че стана първият човек в света, преминал свръхзвуковата бариера без механична помощ, той осъществи най-високото изкачвене с балон, най-голямото и най-продължителното свободно падане.

Първоначалният план бе Феликс да скочи от 36,576 км. Тази височина бе достигната в началото на втория час след излитането на балона. Издигането продължи малко над 2 часа.

Експерти нарекоха авантюрата на австриеца "скок от ръба на Космоса".

Преди да скочи, Баумгартнер близо половин час проверяваше всички системи за сигурност. Изравни налягането в кабината с това навън. Когато отвори люка на капсулата, престоя близо две минути, преди да се хвърли надолу.

През цялото време той получаваше инструкции от Джо Китингер. До снощи американецът държеше рекорда за най-голямо свободно падане. През 1960 г. той скочи от 31 км височина и разви при свободно падане близо 1000 км/ч.

Около два милиарда души в целия свят следяха опита на смелчагата, предаван пряко от над 200 тв екипа.

Когато свързаната с балона капсула, в която бе , започна да се издига, очите на майката се изпълниха със сълзи. Тя дълго махаше с ръка.

За по-малко от час минибалонът измина над 19 км. Според експерти той се издигаше двойно по-бързо от очакваното - със 120 км/ч в началото, след което намали скоростта до 22 км/ч.

Каква температура очакваше в най-горната точка Баумгартнер, трудно можеше да се прогнозира. На височина 19 км бяха измерени минус 60 градуса - многократно по-ниска от очакваното! В капсулата по същото време бе 16 градуса.

По-късно градусите се "смилиха" до минус 34. Преди Баумгартнер да скочи, в капсулата бяха измерени 9,8 градуса, а навън минус 8,9.

За мисията на Баумгартнер спонсорът "Ред Бул" е инвестирал около 50 млн. евро, писа австрийският в. "Кроне". Балонът заедно с капсулата е дълъг над 220 м. В тях са вложени най-модерни технологии. Прякото предаване бе осигурено от десетки камери в капсулата и шлема на Феликс.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!