Майката на убитата преди 12 години Елеонора на легло след 2 тежки операци

https://www.24chasa.bg/Article/1588089 www.24chasa.bg
Убитата Елеонора Димитрова

"Всички ме забравиха. Потънах в мъката. Живея с 200 лв. на месец, не мога да стана от леглото дори да ви посрещна."

Думите изрича по телефона бившата учителка по музика в 131-о СОУ в “Младост” Калинка Борисова, майка на убитата 16-годишна Елеонора Димитрова. Момичето бе застреляно преди почти 12 г. от бившия полицай от Икономическа полиция на 6-о РПУ Калин Кьосев.

Калинка е претърпяла две операции, при едната й е отрязано дебелото черво и в момента е почти неподвижна, на легло. Два дни поред репортер на "24 часа" звъни на вратата й в апартамента в кв. “Младост” в София, но никой не отваря.

"Май че тук живее още, но от месеци не сме я виждали", отговарят комшиите. Още по-рядко пък мяркали сина й Георги. Момчето е с 3 г. по-малко от кака си и при загубата й е било само на 13 г. "За последно го видях около Нова година", лаконичен е младеж около 20-те, вероятно набор на Георги.

 "Пощенската им кутия се претъпква и понякога дори не може да побере писмата", по-словоохотлива е друга съседка. "Преди дни я видях, беше забрадена с кърпа, не е добре със здравето, ходи бавно", разказва мъж от блока. Колежки учителки на Калинка Борисова твърдят, че последното, което чули за нея е, че е много болна. Смъртта на Елеонора я смазала. Излязла в дългът отпуск и не успяла да се върне сред учениците си. "Отдавна не е тук", казват в бившето й училище.

Калинка споделяла, че със сина си живеят на ръба на оцеляването.

Въпреки че Георги имал желание да следва, така и не могъл да кандидатства, притиснат от мизерията.

Оставяме бележка на вратата на апартамента на семейството и си тръгваме.

Изненадващо на третия ден - вчера, Калинка се обажда по телефона. Говори бавно, мъчително, в този момент я крепи поредната доза болкоуспокояващи. "Години наред не исках нищо, сега вече искам", стене жената. След кратък разговор по телефона кани репортерите в дома си.

Отваря ни жена с измъчен вид и кърпа на главата, кани ни любезно в малка стаичка и с течение на времето се оживява, чувства се добре, че някой си е спомнил за нея.

В стаичката е опънат простор, на който са закачени рисунки на цветя, също и сметки за парно и др. Навсякъде е отрупано с книги и други всевъзможни вещи. Калинка обяснява, че непрекъснато рисува. "Рисунките са заместител на училищните концерти. Още не съм се отказала от музиката, но тя ми липсва и сега избива в друга посока", разказва Калинка.

"След последния си сюрреализъм се почувствах някак свободна", въздъхва Калинка. В ръцете си държи папка с още свои творби. Жената твърди, че има общо към 500. Дъщеря й Елеонора също бе нарисувала приживе към 80-90 картини. Калинка използва темпери, тъй като водните бои били прекалено скъпи за нея. "Вземете си кекс", черпи репортера на "24 часа" на изпроводяк и му благодари, че е проявил интерес към картините й.

АНА МИХОВА, ХРИСТО РАХНЕВ

Калинка Борисова: Вия от болка

- Г-жо Борисова, как живеете през последните години?

- Претърпях две операции. Едната на дебелото черво. Отрязаха ми го. Не мога да ставам. Вия от болка. Вземам болкоуспокояващи и не мърдам от леглото.
Като изпия хаповете, успявам да отида до магазина поне да купя хляб, но това се случва много рядко. Не съм искала никога помощ, но вече искам. Не се живее така. Майка ми ме издържаше със 160 лв. пенсия 3 г. Много лекарства през това време вземах и живях в пълна мизерия. Никой вече не се сеща за нас.

- Помага ли ви синът ви Георги?

- Той работи от 9 до 23 ч през нощта. Готви в заведение. Много се надявах поне да се изучи, но мъката го смаза, а и нямахме пари да следва висше образование. Притеснявам се ужасно за него, защото се прибира много късно.
Той стана случайно готвач. Аз го научих да меси хляб и да готви. Явно това му е помогнало да си намери работа.

- Успяхте ли да се пенсионирате?

- В училището ме освободиха, защото не можах да вляза в нормите, и с големи усилия успях да получа пенсия от 200 лв.

Пак ви казвам, беше много тежко, докато се пенсионирам, три години майка ми ме издържаше.

- Когато бе убита дъщеря ви Елеонора, управляващите ви обещаха работа и ново жилище. Получихте ли ги?

- За съжаление не, живея си в същото жилище. Много се надявах да сменя апартамента, защото всичко ми напомняше за дъщеря ми и покойния ми съпруг. Много хора обещаха, нищо не направиха.


Бившият полицай Кьосев управлява супермаркет

Бившият полицай Калин Кьосев днес е потънал в работно всекидневие - управител е на голям денонощен хранителен магазин от веригата 345 в кв. "Надежда" в София. Денят му минава в малка стаичка зад търговската част на хипермаркета сред фактури за доставка на стоки и разговори с дистрибутори. Помещението дели със свой колега.

Побелял и изпит, така изглежда Калин Кьосев 12 г. след трагедията. Самият той категорично отказва отново да става център на внимание. Аргументът му е, че всяка негова публична поява ще посипе сол в раната на почернената майка и болката на семейството ще изригне с нова сила.

Подчинените на Кьосев са изключително лаконични за шефа си, но явно са наясно с тъмната страна в биографията му.

Те описват началника си като "свестен" и зорко пазят журналистическото любопитство да не смущава работата му. При представянето на репортерите достъпът до бившия полицай набързо е отрязан. Служителите толкова са бдителни, че отклоняват и всякакви въпроси за хипермаркета.

Кьосев излиза от стаята си само за да нагледа работата на продавачките, да инспектира автоматите и касите в магазина, да говори с дистрибутори - това, което трябва да прави един управител. "24 часа" го засича, докато проверява изправността на кафемашината на входа на хипермаркета. Че е прилежен в работата си, личи по добре заредените щандове и почистените помещения.

Клиентите в супера съвсем естествено отдавна са забравили за трагедията на бул. "Патриарх Евтимий". "Не мога да си спомня", лаконична е възрастна дама. "А, тук ли работи? Не го забелязах", учудва се друг купувач и почва да се озърта.

Името на Кьосев за последен път попадна в медиите преди 3 г., когато се заговори, че ще участва в шоу, в което щял да се подложи на детектор на лъжата. Отговорите му на въпросите се очакваха с голям интерес, но той така и не се появи на телевизионния екран. Дали евентуалната му публична изява е била само слух, или бившият полицай се е стреснал от злостните коментари във форумите и впоследствие се е отказал, така и не се разбра.

От излизането му от затвора до момента е бил ангажиран само в бизнеса с хранителните стоки.

След като напуснал затворническото общежитие в Казичене, започнал работа в магазин до автогарата на "Овча купел", после се преместил в "Банишора", а след това станал управител на хипермаркета на бул. "Ломско шосе" в кв. "Надежда".

Запитан преди 3 г. дали изплаща кръвнина на Калинка Борисова, той отсича, че това са отношения между него и майката на Елеонора. Близки до него обаче твърдят, че Кьосев е изплатил обезщетението.

Столичният бул. "Патриарх Евтимий", където се разигра трагедията, също е претърпял промени. На мястото на някогашния ресторант "Сръбска скара", където Кьосев празнувал повишение в службата, преди да излезе и да стреля, има друго заведение - пицария. Сервитьорките дори и не предполагат за случилото се преди 11 г. и 9 месеца.
16-годишната ученичка в столичното 81-о СОУ "Виктор Юго" Елеонора Димитрова бе застреляна на 30 януари 2001 г. малко след полунощ.

Само за часове бе изяснено, че празнуващият с приятели полицаи в "Сръбска скара" Кьосев е произвел изстрела. Всъщност за бързото разкриване на истината допринася и самият полицай, който, след като разбира за случая, сам признава пред началниците си в 6-о РПУ, че е стрелял, без да иска, и е възможно да е уцелил момичето.

Когато компанията напуска "Сръбска скара", на тротоара на бул. "Патриарх Евтимий" пийналият Кьосев необяснимо изважда пистолета си "Макаров" и стреля. Куршумът рикошира в кооперация на булеварда и уцелва момичето, което е застанало до колата на приятеля си на десетки метри от "Сръбска скара". Малко преди това двамата са излезли от друго заведение на "Патриарх Евтимий". Елеонора умира в "Пирогов".

След проточило се 5 г. дело Калин Кьосев бе осъден на 4 г. затвор за убийство по непредпазливост, от които излежа 3 г. Експертиза доказа, че куршумът, убил Елеонора, е бил изстрелян от пистолета на подсъдимия. В същото време таксиметров шофьор бе видял полицая да вади пистолета и да стреля. Самият Кьосев не отричаше това. Прокуратурата искаше наказание за умишлено убийство, но съдиите приеха, че в действията на подсъдимия не е имало умисъл. Двамата не са се познавали преди това, никой не е виждал Кьосев да се цели в някого, преди да стреля.

Магистратите постановиха той да плати 40 000 лв.