Бившият полицай Кьосев управлява супермаркет

https://www.24chasa.bg/Article/1588103 www.24chasa.bg
Калин Кьосев излиза от офиса си, за да провери кафемашината на входа на магазина. СНИМКИ: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ, ТОНИ ПЕЛТЕКОВА И ”24 ЧАСА”

Бившият полицай Калин Кьосев днес е потънал в работно всекидневие - управител е на голям денонощен хранителен магазин от веригата 345 в кв. "Надежда" в София. Денят му минава в малка стаичка зад търговската част на хипермаркета сред фактури за доставка на стоки и разговори с дистрибутори. Помещението дели със свой колега.

Побелял и изпит, така изглежда Калин Кьосев 12 г. след трагедията. Самият той категорично отказва отново да става център на внимание. Аргументът му е, че всяка негова публична поява ще посипе сол в раната на почернената майка и болката на семейството ще изригне с нова сила.

Подчинените на Кьосев са изключително лаконични за шефа си, но явно са наясно с тъмната страна в биографията му.

Те описват началника си като “свестен” и зорко пазят журналистическото любопитство да не смущава работата му. При представянето на репортерите достъпът до бившия полицай набързо е отрязан. Служителите толкова са бдителни, че отклоняват и всякакви въпроси за хипермаркета.

Кьосев излиза от стаята си само за да нагледа работата на продавачките, да инспектира автоматите и касите в магазина, да говори с дистрибутори - това, което трябва да прави един управител. "24 часа" го засича, докато проверява изправността на кафемашината на входа на хипермаркета. Че е прилежен в работата си, личи по добре заредените щандове и почистените помещения.

Клиентите в супера съвсем естествено отдавна са забравили за трагедията на бул. "Патриарх Евтимий". "Не мога да си спомня", лаконична е възрастна дама. "А, тук ли работи? Не го забелязах", учудва се друг купувач и почва да се озърта.

Името на Кьосев за последен път попадна в медиите преди 3 г., когато се заговори, че ще участва в шоу, в което щял да се подложи на детектор на лъжата. Отговорите му на въпросите се очакваха с голям интерес, но той така и не се появи на телевизионния екран. Дали евентуалната му публична изява е била само слух, или бившият полицай се е стреснал от злостните коментари във форумите и впоследствие се е отказал, така и не се разбра.

От излизането му от затвора до момента е бил ангажиран само в бизнеса с хранителните стоки.

След като напуснал затворническото общежитие в Казичене, започнал работа в магазин до автогарата на "Овча купел", после се преместил в "Банишора", а след това станал управител на хипермаркета на бул. "Ломско шосе" в кв. “Надежда”.

Запитан преди 3 г. дали изплаща кръвнина на Калинка Борисова, той отсича, че това са отношения между него и майката на Елеонора. Близки до него обаче твърдят, че Кьосев е изплатил обезщетението.

Столичният бул. "Патриарх Евтимий", където се разигра трагедията, също е претърпял промени. На мястото на някогашния ресторант "Сръбска скара", където Кьосев празнувал повишение в службата, преди да излезе и да стреля, има друго заведение - пицария. Сервитьорките дори и не предполагат за случилото се преди 11 г. и 9 месеца.

16-годишната ученичка в столичното 81-о СОУ "Виктор Юго" Елеонора Димитрова бе застреляна на 30 януари 2001 г. малко след полунощ

Само за часове бе изяснено, че празнуващият с приятели полицаи в "Сръбска скара" Кьосев е произвел изстрела. Всъщност за бързото разкриване на истината допринася и самият полицай, който, след като разбира за случая, сам признава пред началниците си в 6-о РПУ, че е стрелял, без да иска, и е възможно да е уцелил момичето.

Когато компанията напуска "Сръбска скара", на тротоара на бул. "Патриарх Евтимий" пийналият Кьосев необяснимо изважда пистолета си "Макаров" и стреля. Куршумът рикошира в кооперация на булеварда и уцелва момичето, което е застанало до колата на приятеля си на десетки метри от "Сръбска скара". Малко преди това двамата са излезли от друго заведение на "Патриарх Евтимий". Елеонора умира в "Пирогов".

След проточило се 5 г. дело Калин Кьосев бе осъден на 4 г. затвор за убийство по непредпазливост, от които излежа 3 г. Експертиза доказа, че куршумът, убил Елеонора, е бил изстрелян от пистолета на подсъдимия. В същото време таксиметров шофьор бе видял полицая да вади пистолета и да стреля. Самият Кьосев не отричаше това. Прокуратурата искаше наказание за умишлено убийство, но съдиите приеха, че в действията на подсъдимия не е имало умисъл. Двамата не са се познавали преди това, никой не е виждал Кьосев да се цели в някого, преди да стреля.

Магистратите постановиха той да плати 40 000 лв. кръвнина на майката на Елеонора.

През 2004 г. на делото Кьосев разказа, че живее на семейни начала с жена на име Милена Паунова, която е била с него по време на инцидента и от която има 2-годишен син.