Нашият талибан забелязан в Сирия, бие се срещу Асад

https://www.24chasa.bg/Article/1590780 www.24chasa.bg
МАСУМ АБДА МОХАМЕД

Масум Абда Мохамед, за когото се предполага, че е в България, след като бе освободен от затвора в Гуантанамо, е бил забелязан в Сирия. Това заяви преди дни арабски източник пред “24 часа”.

Според информацията Масум е бил в северната част на страната, която се контролира от Сирийската свободна армия и различни ислямистки групировки, воюващи срещу режима на Башар Асад. Българският талибан, както често е наричан от медиите у нас, не би трябвало да напуска страната без разрешението на властите в София и Вашингтон. Това изискване е упоменато в специална междуправителствена договорка от 2010 г. между САЩ и България.

Нямаме данни освободеният от Гуантанамо затворник, който пребивава в България, да е напускал страната и най-вероятно това не отговаря на истината, коментира вчера източник от спецслужбите. Той обаче категорично отказа да назове името на т.нар. осиновен талибан.

Затворникът от Гуантанамо бе докаран у нас в началото на май 2010 г. с американски военен самолет. Тогава изтече информация, че става дума за 38-годишния етнически кюрд Масум Абда Мохамед, заловен през януари 2002 г. в планините Тора Бора при операция срещу бойци на “Ал Кайда”.

По-късно се появиха и спекулации, че затворниците всъщност са двама. Но за втория така и не се разбра нищо повече.

От секретна кореспонденция между България и САЩ, публикувана в “Уикилийкс” излиза, че преговорите по въпроса са се водили много интензивно в края на 2009-а и началото на 2010 г. Според разсекретените документи българските служби са се спрели по-обстойно на две имена от предложените досиета – сириеца Джихад Дияб и либиеца Абдерауф Омар Мохамад Абу ал Кусин. Преговорите за тях двамата са интересни, но крайното решение кой е избраникът на българската страна липсва от пуснатите файлове на “Уикилийкс”.

Според информация на западни медии Джихад Дияб не е идвал в България, а е настанен в Албания. Това е отбелязано и в публикуваното му в интернет досие. Дали все още е в Албания или също е поел към Сирия, не е ясно. Либиецът обаче със сигурност се прибрал в родината си след падането на Муамар Кадафи, където един друг бивш затворник от Гуантанамо е много силна фиура. Става дума за Абделхаким Белхадж, който бе шеф на Военния съвет на Триполи, след като столицата бе превзета от бунтовниците.

Арабският източник, забелязал Масум в Сирия, смята, че е възможно бившите сирийски затворници от Гуантанамо да са били освободени, за да се завърнат в родината си и да се включат в бойните действия срещу режима на Башар Асад.

В началото на февруари тази година, ден преди визитата на държавния секретар Хилари Клинтън у нас, се появи информация, че темата за талибана ще бъде дискутирана по време на срещите й в България наред със ситуацията в Сирия. Тогава източник от Министерството на външните работи съобщи: „Част от разговорите на Хилари Клинтън у нас ще бъдат свързани и с родината на бившия затворник от Гуантанамо – Сирия. Сред темите ще са и действията на международната общност срещу режима на Башар Асад и евентуалното участие на България в процеса на сътрудничество за решаване на кризата."

Роденият в Камишли, Северна Сирия, Масум Абда Мохамед е смятан, така както и всички останали сирийски затворници в Гуантанамо, за враг на режима. Когато е заловен през 2002 г. при първия си разпит пред американски военни следователи в базата Баграм, Масум се опитва да излъже, че е иракски кюрд. Според следователите това било, защото се страхувал, че ако каже откъде е родом, веднага ще го върнат в Сирия, където било ясно какво ще му се случи.

Поради тази причина след решението да бъде освободен от Гуантанамо Масум не е върнат от американците в Сирия, защото по онова време Башар Асад все още има железен контрол над цялата страна. Така започват консултациите за неговия престой в България. След началото на войната в Сирия обаче обстоятелствата се променят изцяло. Почти цялата северна част на Сирия по границата с Турция, вкючително и родният град на Масум, вече не е под контрола на режима в Дамаск.

За родения през 1972 г. етнически кюрд се знае, че през 1995 г. е завършил полицейската школа “Хараста” в Дамаск. Според данните от картона му има стрелкова подготовка и е трениран за противодействие на масови безредици. Участвал е в охраната на обществени мероприятия, футболни мачове и трафик контрол. Последните 6 месеца от службата си в полицията е прекарал в района на Дер Зор - сирийски град, недалече от границата с Ирак.

Пред следователите твърди, че е отишъл в Афганистан, за да си търси жена, защото там булките били по-евтини. Американските специални служби обаче имат друго обяснение. Сирийските им колеги - също.

В досието на Масум Абда Мохамед е записано, че той е част от група, успяла да избяга от сирийските власти през 2000 г. и да премине от Иран в Афганистан. Сирийското военно разузнаване твърди, че той и другарите му са част от терористична мрежа, оперираща в района на Дамаск и Хама. В техните файлове „българският талибан" фигурира също и с прозвището Абу Билял ал Курди.

Службите на Асад правят операция през 2000 г., в която успяват да заловят около 15 души, но Масум и няколко други успяват да се измъкнат и се покриват в Афганистан.
Джихад Дияб, чието досие е разглеждано от българските служби през 2009-2010 г., също е идентифициран от сирийското военно разузнаване като част от същата група.
Шеф на терористичната мрежа в Дамаск е Сюлейман Халид Даруиш, известен също като Абу Халид.

В досието на българския талибан е записано, че той познава въпросния Абу Халид и е пътувал заедно с него из Афганистан. За Абу Халид американските служби твърдят, че е сподвижник и близък родственик на лидера на “Ал Кайда” в Ирак Абу Мусаб ал Заркауи. У нас Заркауи пък е публично известен с това, че неговата групировка обезглави двамата български шофьори Георги Лазов и Ивайло Кепов в Ирак през 2004 г.
Другият особено опасен човек, с когото нашият талибан, изглежда, е имал контакт по време на престоя си в Афганистан, е Абу Мусаб ал Сури. Истинското му име е Мустафа Ситмариям Насър – не само военен, но и интелектуален джихадистки стратег с особено богато досие. Смята се, че от началото на тази година Абу Мусаб ал Сури е един от фактическите лидери на „Ал Кайда" в Сирия.