МВР избира двама от осем затворници в Гуантанамо, идва трети

https://www.24chasa.bg/Article/1590896 www.24chasa.bg

Сложни совалки между България и САЩ за избирането на затворник от Гуантанамо са били правени в края на 2009 г. и началото на 2010 г., показват 2 тайни доклада, публикувани от "Уикилийкс". Докладите са писани през декември 2009 г. от американския шарже д'афер в София Сюзън Сътън и през февруари 2010 г. от посланик Джеймс Уорлик.

Совалките започват на 3 декември 2009 г. Тогава Цветан Цветанов заявява пред специалния пратеник Дан Фрийд, че правителството на България би могло да приеме един или двама задържани в Гуантанамо, пише г-жа Сътън в конфиденциална грама до държавния секретар и секретаря по отбраната на САЩ. Тя обаче уточнява, че Цветанов не е поел твърд ангажимент.

"Фрийд предаде файловете на 9-има задържани за разглеждане  в България и отправи покана български експерти да пътуват до Гуантанамо, за да интервюират задържаните", пише Сътън.

Цветанов обещал да разгледа файловете и да върне официален отговор. Казал още, че не предвижда съпротива от управляващата партия, но е загрижен за политическите атаки отвън.
"В усилията си да предотврати това той помоли, а Фрийд да се ангажира (да говори) с президентството и с лидерите на трите основни политически партии, за да обясни американската политика за Гуантанамо и да посочи ясно какво искаме от нашите европейски партньори", пише Сътън.

Според доклада й началникът на кабинета на президента Първанов – ген. Никола Колев, обещал на Фрийд да помогне на правителството да се движи към положително заключение. Ръководствата на коалиционните партии и опозиционната Социалистическа партия изразили подкрепа за политика на администрацията на Обама за Гуантанамо. Според доклада те отбелязали готовност да подпомогнат и дори твърдо да подкрепят заселването в България на задържани в Гуантанамо.

"Само етническата турска партия Движение за права и свободи категорично обеща да подкрепи правителството в решението за преселване на задържаните", пише Сътън.
Цветанов прогнозирал, че България ще бъде в състояние да приеме един задържан, ако е възможно - и двама, но това бил оптимистичен вариант.

Той предложил на срещите си с другите партийни лидери Фрийд да каже "един до трима" задържани, нищо, че при тези срещи ще се фокусира само върху един.
Цветанов казал, че е в контакт с лидерите на други значими политически партии и смятал, че неговото правителство може да върви напред в дискусиите за Гуантанамо, без да рискува политическа атака. Той получил уверения от Социалистическата партия, етническата турска партия, дясноцентристката Синя коалиция и ултранационалистическата "Атака", че проблемът с Гуантанамо няма да бъде използван за получаване на политически дивиденти.
Той останал обезпокоен обаче за партия "Ред, законност и справедливост", защото нейният лидер
Яне Янев бил
силно
"непредвидим".

Цветанов изразил загриженост и за позицията на президента Георги Първанов, защото той и премиерът се спречкали публично за управлението на предишното правителство. Цветанов обаче приветствал посещението на Фрийд и подчертал, че неговите срещи "лице в лице ще намалят риска от политизирането на въпроса".
Министърът заявил, че правителството му е естествено склонно да помогне на САЩ по този въпрос. Не пропуснал да отбележи, че кабинетът се надява, че в бъдеще САЩ ще продължат да подпомагат България по въпроси от специфичен интерес, като отбелязал специално премахването на визите и задълбочаване на сътрудничеството в областта на правоприлагането.
Той поискал и
американска
финансова
помощ за
покриване на
някои от
разходите
 по преселването. Фрийд отговорил, че е възможно, въпреки че те щели да бъдат само символична сума $ 50 000 - $ 80 000 на задържан.
Сюзън Сътън разкрива, че началникът на президентския кабинет Никола Колев заявил, че перспективата за приемане на един задържан е "положителна". Той отбелязал, че окончателното решение принадлежи на правителството, но казал, че президентът и министър-председателят ще се консултират по този въпрос и това ще помогне за ускоряването му.

Бившият министър-председател Сергей Станишев, лидер на БСП, заявил, че е склонен да подкрепи приеманета на един или двама задържани, но не може да говори за цялата си партия. Независимо дали това стане или не, той обещал, че
въпросът няма
да бъде използван
за атака на
правителството
По същия начин съпредседателите на дясноцентристката Синя коалиция изразили подкрепата си за затварянето на Гуантанамо и заявили, че като партньор било естествено за България да помогне на САЩ в тази насока. Не можели обаче да подкрепят безусловно приемане на задържани, докато нямат повече информация от правителството за конкретни лица и плановете за презаселване. Съпредседателят Иван Костов от ДСБ заявил, че правителството ще вземе решение въз основа на прегледа на релевантна информация.
"Юнал Лютфи, заместник-председател на етнически турското Движение за права и свободи, веднага даде пълната подкрепа на партията си за заселване на задържаните лица", пише Сюзън Сътън.
Авторката обещава, че посолството ще продължава да обсъжда въпроса с Цветанов, след като той успее да прегледа файлове от деветимата задържани.
"Перспективите за България да приеме поне един задържан изглежда добра, въпреки че правителството трябва да извърши деликатно балансиране, за да контролира останалите партии", пише Сътън. Според нея "едно неприятно скарване или нещо странично между някой от хората на върха може да провали напредъка".
"Едно
публично
изтичане на
плановете на
правителството също би могло да има непредвидими последици. Продължаващ контакт от Вашингтон ще снабди кабинета с политически аргументи и ще спомогне за поддържане на започналия процес", завършва авторката.
Два месеца след тази преписка Цветан Цветанов вече е прегледал файловете на затворниците от Гуантанамо и праща писмо на Джеймс Уорлик. Това съобщава секретна грама, писана на 24 февруари 2010 г. Грамата е засекретена от посланик Джеймс Уорлик за 10 г.
В нея дипломатът цитира изцяло писмото, получено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Писмото на вътрешния министър Цветан Цветанов до американския посланик Джеймс Уорлик бе публикувано в "Уикилийкс", въпреки че е било засекретено до 24 февруари 2020 г.

България пита с кого си другаруват Джихад и Абдул

Ваше Превъзходителство,
Относно искането на правителството на САЩ за съдействие при приемането на лица, освободени от затвора в американската морска база в залива Гуантанамо/Куба и предварителните разговори с Даниел Фрийд - специален пратеник за затварянето на Гуантанамо, бих искал да ви уверя, че в Република България се извършва внимателен анализ на въпроса. Възможното приемане на такива лица бе дискутирано на общи срещи на Парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред и на външната политика, отбраната и сигурността.
В Република България е установена с писмена заповед № P-1 от 5 януари 2010 г., издадена от премиера, междуведомствена работна група да изготви национална позиция за приемането на гореспоменатите лица, която извършва анализ и оценка на всички аспекти, свързани с евентуалното настаняване и интеграция на бившите затворници, а също така проучи информацията за 8 лица, предоставена от САЩ. Според генералната позиция на работната група като потенциални възможни лица, които могат да бъдат приети, биха могли да бъдат идентифицирани двама от 8-те:
1. Джихад Дияб, сириец от ливански произход, роден на 10 юли 1971 в Йедета, Ливан.
2. Абдул Рауф Омар Мохамад Абу ал Кусин, либиец, роден през 1965 г. в Триполи.
Според позицията на междуведомствената група предоставената досега информация не е достатъчно изчерпателна да очертае определена позиция на възможното приемане на едно от двете лица и за подготовката на тяхната последваща пълна интеграция.
На 4 февруари 2010 г. Министерският съвет на Република България издаде Решение № 57 за приемането на лицата, които ще бъдат освободени от Гуантанамо. Във връзка с това решение и с оглед на пълното изясняване на профилите на Джихад Деяб и Абдул Рауф Омар Мохамед Абу ал Кусин и с цел своевременно планиране на необходимите правни, организационни и правопприлагащи мерки, свързани с настаняването на лицата, ви моля за съдействието за получаването от страна на специализираната администрация към Държавния департамент за затварянето на центъра за задържане в Гуантанамо, цялата налична информация, включително класифицирана, придобита от службите за сигурност.
Нашата държава би искала също така да се възползва от възможността да изпрати екип от двама експерти и един арабски преводач, за да проведе интервю в ареста с двете горепосочени лица.
Ще бъде от съществено значение, за да се постигне окончателно решение от страна на Република България, както и за подготовката на посочените по-горе интервюта, да получим следната информация възможно най-скоро:
Общи въпроси
1. Каква информация имат задържаните в Гуантанамо за техния статут и евентуалното им бъдеще (освобождаване, завръщане в държавата по произход, настаняване в друга държава и т.н.)? В каква степен са информирани, че са обекти на подбор за приемане от различните държави-членки на ЕС?
2. Приемливо ли е да направим запис на интервютата, които българският екип ще проведе?
Лични въпроси
1. Възможно ли е да ни предоставят предварително биометрични данни и снимки на двете лица, както и информация за здравословното им състояние (информация от медицински преглед, лечение, използване на лекарства и т.н.) и за техния психологически профил?
2. Има ли на разположение документи за самоличност на тези лица? Какви са те? Ще получат ли задържаните такива документи след освобождаването си, без значение дали документите са валидни, или не?
3. Поддържат ли те някакви контакти (кореспонденция, телефонни разговори или по друг начин) с техните семейства (съпруга, деца) и те заявяват ли намерения да живеят с тях след тяхното освобождаване?
4. Какви са намеренията им за техния професионален и личен живот? Какви са техните очаквания от приемащата страна?
5. Каква е тяхната религиозна принадлежност? Какво е нивото на чувството за религия, което показват (степен на съблюдаване на религиозни принципи и практики, значение на религията за личните им виждания за живота)?
6. Какви езици говорят и в каква степен? (В представените документи е отбелязано, че Джихад Деяб говори само арабски, но има информация, че майка му е аржентинка. Има ли вероятност да говори испански?)
7. Има ли сред останалата част от задържаните лица някой, който е бил задържан с двамата горепосочени? Ако отговорът е "да", може ли да ни информирате за тяхната идентичност и статус?
8. Поддържат ли задържаните близки приятелски отношения с останалата част от задържаните и кои са те (Ако е възможно, бихте ли ни предоставили информация относно тяхната самоличност, етническа принадлежност и статус)?
Ще ви бъдем благодарни да получим информация за лицето, с което трябва да се свържем с оглед на посещение в центъра за задържане в Гуантанамо, за да направим интервю, както и за информацията за контакт с оглед на цялостната организация по договарянето на процедура за евентуално приемане в Република България на задържания, определен за освобождаване.
В очакване да ви чуем при първа възможност оставам с уважение,

Подпис
(Цветан Цветанов)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер засипа с похвали Пол Погба след победата над "Астън Вила" с 3:0. Халфът вкара първото си попадение за сезона. "Червените дяволи" нямат загуба след подновяването на сезона във Висшата лига. "Играта на Погба? Той все още има договор. Той е фантастичен човек, фантастичен играч

Данни за извършени престъпления от държавния глава Румен Радев има в прокуратурата. Това стана ясно от извънреден брифинг на главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата. От думите на Гешев, който бе заобиколен от ръководителите на всички прокуратури в страната, се разбра, че събраните факти са сериозни и при всеки друг български гражданин

Пожар избухна в края на голямото дерби на чешкия футбол между "Славия" (Пр) и "Спарта" (Пр). Двубоят завърши 0:0. Равенството бе достатъчно на славистите да спечелят 20-ата шампионска титла в историята си. Докато играчите на домакините и около 5000 присъстващи фенове на стадиона се радваха на триумфа, на стадиона бушуваше пожар