95 процента от СРС-ата не стигнали в съда

https://www.24chasa.bg/Article/1591704 www.24chasa.bg
Според червената депутатка Мая Манолова ефективността от използването на СРС е намаляла 10 пъти. Снимка "24 ЧАСА"

95 процента от СРС-ата не са стигнали в съда и не се използват за осъдителни присъди, стана ясно при приемането в парламента на доклада на подкомисията, която контролира използването на специални разузнавателни средства. Докладът показва разликата между броя искания за подслушване и влезлите в съда СРС като доказателства.

С 26 процента са се увеличили исканията на МВР за ползване на СРС през 2011 спрямо предходната година. До съда са направени около 13 900 искания за ползване на СРС, а отказите са били само 116.

Заключението на комисията накара опозицията в залата да заяви, че СРС се използват за битка в полето на политиката и бизнеса. „Десет пъти е намаляла ефективността от използването на СРС - заяви червената депутатка Мая Манолова. - Днес при управлението на ГЕРБ СРС-ата се използват за политически цели срещу политическите опоненти за изпълнение на политически поръчки.

През 2011 година близо 8000 българи са били обект на подслушване, това е с 30% повече спрямо 2010, е посочено в доклада.

„СРС се превръщат в основен инструмент за политико-полицейско насилие - каза Лютви Местан от ДПС. - Това лице е своеобразна слушалка, през която се следят други, за които няма основание да бъде поискано прилагането на специално разузнавателно средство. Затова твърдя, че не са коректни тези данни, защото те не включват косвено, непряко подслушваните лица".

От ДПС настояват магнитният и хартиен носител да бъдат унищожавани заедно.

„Не е вярно, че СРС не се използват за борба с престъпността - обяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. - Нека само да припомня разработки като "Лиана" и "Галерия". Какво се случи с тях? Защо тогава управляващите отказаха да бъде упражнен контрол върху използването на СРС? Нека да отговорят на този въпрос. Тази постоянна подкомисия трябва да проадължи да работи и да се мисли по въпроса тя да се превърне в постоянна комисия на Народното събрание, защото само това ще бъде начинът да бъде осъществяван ефективен контрол.