Рашидов договори Кралските зали на Лувъра за български експонати

https://www.24chasa.bg/Article/1592308 Рашидов договори Кралските зали на Лувъра за български експонати Рашидов договори Кралските зали на Лувъра за български експонати www.24chasa.bg
Мишел Франк, Вежди Рашидов, Марин Райков, Павел Васев Снимки: Министерство на културата

Министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на Лувъра договориха през 2015 г. България да покаже в Кралските зали на Световния музей най-ценните си експонати от византийското изкуство, а през 2016 - оригинални образци на ислямски ръкописи от фонда на Народната библиотека в София.

Късметът на представянето на българските съкровища в Лувъра е, че всички, които влизат в Световния музей, ще могат да видят уникалното наследство на България, тъй като експозицията ще е на най-централното място, в прочутата Кралска зала на седемте камини.

С тези думи Анри Лоарет, президент на Лувъра, посрещна днес българския министър на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение във Франция, съобщиха от Министерство на културата. На срещата присъства и българският посланик в Париж Марин Райков. Тук бе и целият екип на Анри Лоарет.

Световният Музей ще покаже през пролетта на 2014 г. една необикновена изложба на тракийското ни злато и това се случва благодарение на личните усилия на министър Рашидов, който осигури преди месеци 5-годишно Споразумение на България с Лувъра.

Специален българо-френски научен комитет ще подготви в детайли първото в историята на страната ни представяне на България в Лувъра. След 8 седмици у нас пристига Жан-Люк Мартинез, директор на департамента за антично изкуство на Лувъра, за да види на място в София и в музеите ни в страната десетките артефакти, които ще бъдат включени в изложбата. Един от акцентите може да бъде наследството на Севт III.

Вежди Рашидов благодари на Анри Лоарет за предложената цялостна концепция за експозицията. Необикновеното на българската изложба е, че съкровищата ще бъдат експонирани по начин, който да показва, че Тракия е била земя на изключително ценен обмен между цивилизациите, обясни пред министър Рашидов Анри Лоарет.

Неговият екип ще намери във фондовете на Лувъра всички творби, които изобразяват наследството на траките и платната ще бъдат показани успоредно с голямата българска изложба. Предстои изработването на оригинален каталог на представянето на България, предназначен за френската публика. Министър Рашидов, подкрепен от посланик Райков, постигна с Лоарет договореност през пролетта на 2014 г. при откриването на българската изложба в Залата на седемте камини в друга известна зала на Лувъра, наречена Аудиториум, най-известните български учени да представят свои презентации за българското историческо и културно наследство.

p>В края на срещата Лоарет потвърди желанието на Лувъра да покаже своя колекция в България също през пролетта на 2014 г., точно в месеците, когато България гостува в Световния музей. "Поздравявам министър Рашидов за европейските проекти на Министерството на културата и за дадения от него старт за изграждането на Национален музеен комплекс на България в центъра на София", заяви Анри Лоарет. Той смята за напълно логично Лувърът да покаже своя колекция в България именно в нашия най-нов музей в кв. 500 в центъра на София, както и в ремонтираните сгради на НХГ.

Вежди Рашидов подари на Лоарет красиво издание на безценната Манасиева хроника, а Лоарет му поднесе два от най-ценните каталози на Лувъра.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Театралият фестивал във Варна се окрива с постановка на Мариус Куркински

Италианската трупа "Паролабианка" ще участва в откриването на тазгодишното издание на 24-тия Международния театрален фестивал "Варненско лято". Варненци и гостите на морската столица ще видят на 1

Най-търсеното на щанда на издателство „Труд” в НДК

Приключи Пролетния базар на книгата в НДК и вече гледаме напред към лятото и плажа. Все пак равносметката сочи, че традиционно столичани и гостите на столицата предпочетоха да се запасят с четива

500 000 лева за артпроекти дава "Пловдив 2019", може да кандидатства всеки

Общинската фондация "Пловдив 2019", която подготвя града за Европейска столица на културата, набира проекти по две отворени програми, съобщи директорът Валери Кьорленски.

16 рисунки отличени в конкурс за Съвременно българско изкуство

16-те рисунки на победителката в конкурса на галерия „Нюанси“ Велислава Гечева са обединени от идеята „Оставих се на всички места, които са ми направили впечатление“.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Красимир Ранков гостува на търновска сцена с Вазовите „Чичовци”

Популярният актьор Красимир Ранков ще гостува с Вазовите „Чичовци” на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Той е режисьор на спектакъла и участва в него в

„Пепеляшка” на Росини – приказка с неочакван край в Софийската опера и балет

На 11 юни, събота, от 19:00 ч. в Софийската опера и балет ще се играе завладяващата приказна история за малкото бедно момиче, което се превръща в принцеса.

Милиони проследиха арт проекта на НДК и FOX преди световната премиера на „Изгнаник“

Стотици хора взеха участие в съпътстващите събития на открито София беше един от 12-те града в света, които се присъединиха към подготовката за глобалната телевизионна премиера на сериала „Изгнаник“

Националният исторически музей започва разкопките на града от джунглата

Националният исторически музей стартира археологическата си кампания за 2016 г., съобщи директорът проф. Божидар Димитров. Той отбеляза няколко приоритета.

Белгия ни предоставя най-добрите пространства в Центъра за изкуства БОЗАР

Белгия ще предостави най-добрите пространства в прочутия Център за изкуства БОЗАР /BOZAR/ в Брюксел за откриването на културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз