Ако сушата продължи, ще внасяме жито

https://www.24chasa.bg/Article/1595293 www.24chasa.bg
Иван Гочев Снимка: БТВ

Ако засушаването продължи, има опасност да започнем да внасяме жито и хлябът ще скочи, алармират зърнопроизводители, цитирани от бТВ. В житницата на България, в района на Добричко, от 4 месеца не е паднала и капка дъжд, а състоянието на площите в Централна България e още по-критично, тъй като на места е паднал дъжд едва около 5 литра на квадратен метър.

„Лошо ще стане, ако не падне дъжд в близките дни, тъй като пшеницата няма да може да поникне и ще поникне по-късно по време на зимата. Тогава тя няма да е достатъчно закалена и се очакват измръзвания. Дано продължи повече тази топла есен и падне дъжд, иначе нещата могат да излязат извън контрол", опасява се Иван Гочев - зърнопроизводител.

„При положение, че се запазят тези метеорологични условия и пшеницата не поникне в нормалните си срокове, това неминуемо ще доведе до поскъпване на зърното, на фуражите, на хляба, веригата всички я знаем", допълва Гочев.

Земеделците чакат да падне дъжд, за да започнат да орат и да подготвят земята за сеитба на слънчогледа и царевицата през пролетта. Сега никой не оре, защото се чупят машините.