Два щурма на противници на конференция за Людмила Живкова в СУ

https://www.24chasa.bg/Article/1596136 www.24chasa.bg

В тази разнородна по възраст група мнозина не спираха да обясняват на насъбралите се журналисти, че това е опит за реабилитация на комунизма.

Конференцията се сдоби със скандална слава още в четвъртък, след като Синята коалиция изрази възмущение от предстоящия форум . С декларация, прочетена в парламента, народният представител от ДСБ Веселин Методиев обвини, че това е "опит за реабилитацията на комунистическия режим от ректора на СУ "Св. Кл. Охридски".

Вчера протестиращите държаха плакати на ксерокс "Людмила Живкова е комунист, а не народен будител!", "Живкова при Живкови, не при студентите!", също снимки на Людмила Живкова и Леонид Брежнев с огромен знак "Стоп" по средата. Имаше и плакати със снимки на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил охрана на Тодор Живков с надпис: "Фактът, че след 20 г. все още се говори за него, значи много неща са били направени."

В залата, опъната по шевовете от гости и журналисти цареше суматоха. Сред присъстващите бяха акад. Благовест Сендов и съпругата му Анна Сендова, поетът Любомир Левчев, акад. Петър Кендеров, проф. Светлин Русев, проф. Васил Гюзелев, Вера Ганчева, Людмила Филипова, Искра Баева. С примирение наблюдаваха шумния протест и чуждите гости на форума проф. Петер Фишер-Апелт от Хамбургския университет, проф. Петер Бахмайер от Австрия, потомъкът на династията Романови княз Ростовски.

Първият опит форумът да заработи бе словото на декана на историческия факултет доц. Пламен Митев. "Шумът по темата е доказателство колко e чувствителна. Очевидно 23 г. не са били достатъчни да се научим да уважаваме плурализма", каза той. По думите му Историческият факултет винаги е бил трън в очите на управниците заради будните студенти и инакомислещите учени в него. "Не можем да зачеркнем миналото си. За да го оценим, първо трябва да го изучим. При нас няма табута, защото пътят към храма на знанието не минава през забрани или през забрави", заяви Митев.

Гаф с микрофона, заради който в залата се понесе пронизителен звук, осуети изказването на проф. Петер Фишер-Апелт. Чуха се гласове сред присъстващите: "Ще отстъпим ли? Да се преместим в друга зала?"

Тихичко обсъждаха и вариант да качат докладите в сайта на университета и да се откажат от конференцията.

Дъщерята на Людмила Живкова - Евгения Живкова, през цялото време беше обкръжена от камери и журналисти и обясняваше, че е претръпнала от казаното и стореното по адрес на семейството й през всичките години на прехода.

Една от най-активните членки на агитката крещеше: "Майка ли ви е? Майка ли ви е?" И на нейния отговор "Да", натърти "Това е семейна сбирка, не конференция."

След кратък разговор с Любомир Левчев Живкова се втурна към агитката и се снима прегърната с една от най-шумните й активистки, която държеше антиживковски плакат.

Мъже на средна възраст разпалено обясняваха на журналистите наоколо: "Цял живот от Живков на Живков. Защо трябва да ползват държавна територия, за да си правят конференцията? Това е абсолютна апологетика! Как да се пречистим?". Млада жена извика: "Да направят конференция за това колко животи е погубил комунизмът!"

Възрастна дама размахваше плакат на ксерокс "Комунизмът е престъпен, ерго - комунистите престъпници!". Стоящата наблизо Вера Ганчева я посъветва: "Защо не го напишете на английски?"

Час и половина след обявеното време за начало на конференцията Искра Баева овладя положението и даде думата на Апелт. Тогава започна втора вълна от гневни скандирания - "Хитлер - Химлер - Гьобелс", "Сталин -Тито - Димитров" и "Щази".

Апелт запази самообладание и се изказа за Живкова като за човек, допринесъл за отварянето на България към света и приближаването до 1989 г. По средата на изказването му протестиращите се изнесоха от залата.

"Людмила Живкова има историческо място, защото "нейните идеи бяха приети от над 140 държави, а тя - обявена от ООН за вестител на мира през 1976 г.", заяви Евгения Живкова. Според Светлин Русев "Людмила Живкова беше във властта, но не й принадлежеше. Благодарение на нея излезе едно по-духовно лице на епохата, в която живеем." Той помоли да простим изстъпленията на политици, заплатени от "нашите данъци, които живеят в пещерен реваншизъм".

Според първия шеф на НИМ проф. Васил Гюзелев "креативността на Живкова е създала институции с дълъг живот и до днес - НИМ, НДК, Галерията за чуждестранно изкуство и т.н." По думите на Вера Ганчева Людмила Живкова е внесла в политиката романтизъм, но "лишен от празноглаво мечтателство".

Според австриеца проф. Петер Бахмайер Людмила Живкова е развивала дейност, лишена от политическа пропаганда.

Готова съм да чуя протестиращите на друго място

- Снимахте се с най-агресивния член на агитката срещу конференцията за Людмила Живкова. Какво си казахте?
- Според мен тази жена се зарадва, че се снима с мен. Чух реплики от компанията : "Е, снимаш се сега с Евгения, за да се показваш после във фейсбук." Прегърнах я, а пред нас бе техният протестен лозунг. Един от чуждестранните участници в конференцията ми каза, че съм много демократична. Поканих хората от агитката да говорят на форума и да изложат вижданията си. Готова съм да ги изслушам и на среща на друго място.

- Очаквахте ли такава реакция?
- Да, имаше такава информация във фейсбук.

- Откъде са тези хора?
- Не знам. Предполагам, че са организирани от някого. Може би от хората, които излязоха вчера с декларация, но това са само мои предположения.

- Ако Людмила Живкова не беше дъщеря на Тодор Живков, щеше ли да се състои тази конференция?
- Ако човекът, който тогава би бил министър на културата, бе постигнал онова, което постигна тя в представянето на културното ни наследство, за показването на съвременните културни достижения в България и за демократизирането на българската култура, вероятно щеше да има такава конференция. Смятам, че точно заради това, не само заради личността й, учените от СУ, който е автономен университет, се заеха с организирането на тази конференция. Тя дава възможност за изразяването на различни гледни точки - и положителни, и отрицателни, и бе отворена за всички.

- Вашата майка е споделяла: "Най-много ми тежи, че съм Живкова." На вас тежи ли ви, че сте Живкова?
- Не. Вече 22 години слушам всичко това, върти се като латерна. Смятам, че съм намерила сама своето място в обществения, политическия и културния живот на страната.

- Виждате ли следа от Людмила Живкова в днешната култура?
- Следа именно от водената от нея културна политика е даването на възможност на всички творци да творят свободно във всички сфери. Най-ярката следа от това творчество виждаме и днес събрано накуп в музея на социалистическото изкуство.

Добра, лоша - тя е историческа личност

Лично аз нямам самочувствието да упрекна ръководството на Софийския университет, че подема такава инициатива, заяви шефът на комисията по образование в парламента Огнян Стоичков.

"Бил съм дете, когато Людмила Живкова е осъществявала своята дейност, бил съм дете, когато съм научил за "Знаме на мира" и за камбаните, малък съм и сега да й правя оценка", добави Стоичков. Според него Живкова е безспорно фигура с присъствие в българската история, а ректорът на СУ е историк и в този смисъл няма нищо лошо да си позволи исторически фокус върху тази личност. "Да, оценявана неедностранно, дори често противоречиво, от "Разпни го" до "Осанна". Но в нашата история почти всички личности са такива", коментира депутатът и припомни как преди време парламентът отказа да почете с едноминутно мълчание паметта на Никола Вапцаров, защото бил противоречива личност.

Дневен ред

Дневният ред на Международна научна конференция „Културното отваряне на България към света", посветена на 70-годишнината от раждането на Людмила Живкова, бе обявен на сайта на СУ "Св. Климент Охридски":
10,15 - 10,30 ч - Евгения Живкова - "За майка ми като личност и като ръководителка на българската култура"
10,30 - 10,45 - Светлин Русев - "За Людмила Живкова"
10,45 - 11,00 - Любомир Левчев - "Людмила Живкова, с която работих"
11,00 - 11,15 - акад. Васил Гюзелев - "Няколко думи за Людмила Живкова"
11,15 - 11,45 - проф. Петер Фишер-Апелт - "Тихото въздигане на България"
11,45 - 12,00 - проф. Петер Бахмайер "Людмила Живкова и Австрия"
12,00 - 12,20 - чл.-кор. Васил Проданов - "Людмила Живкова в контекста на културните и идеологически промени в България през 70-те години"
12,20 - 12,40 - проф. д-р Вера Ганчева - "Участието на България в глобалния културен полилог - идея и политическо действие"
12,40 - 13,00 - проф. д-р Евгения Калинова - "Предпоставки и последици на културната политика на Людмила Живкова"
Следобедно заседание:
14,00 - 14,15 - Кирил Аврамов - "Глобалните проекти на Людмила Живкова"
14,15 - 14,30 - Александър Абаджиев - "Големите международни проекти на Людмила Живкова през 70-те години"
14,30 - 14,45 - Гергина Тончева - Людмила Живкова за средното образование и връзката му с движението "Знаме на мира"
14,45 - 15,00 - Марга Куцарова - "Людмила Живкова и Святослав Рьорих - сътрудничество, устремено към бъдещето"
15,00 - 15,15 - Димитър Гунчев - "Людмила Живкова и „Знаме на мира"
15,15 - 15,30 - проф. д-р Щефан Трьобст - "Людмила Живкова през погледа на радио „Свободна Европа"
15,30 - 15,45 - проф. Татяна Волокитина - "Съветски дипломатически документи за България през 50-те и 60-те години"
15,45 - 16,00 - д-р Виолина Атанасова - "Людмила Живкова и амбициозните български проекти в Индия"
16,00 - 16,15 - Кирил Чуканов - "Отбелязването на 1300 години България в двете германски държави"
16,15 - 16,30 - д-р Евгений Кандиларов - "Людмила Живкова и Япония"
16,30 - 16,45 - Ваня Михайлова - "Неуморният мечтател Рьорих - идеал за многостранно развитие на личността"
16,30 - 16,45 - Константина Сталева - "Асамблея „Знаме на мира" в културната политика на България"
16,45 - 17,00 - доц. д-р Илияна Марчева - "Людмила Живкова в женското десетилетие на ООН"
17,00 - 17,15 - д-р Николай Поппетров - "Другата представа: Бележки за рецепцията на личността и делото на Людмила Живкова в историческо време"
17,15 - 17,30 - доц. д-р Наталия Христова - "Българското „политическо семейство" в 70-те години на ХХ в."
17,30 - 17,45 - проф. д-р Искра Баева - "Людмила Живкова в контекста на Източна Европа"
Дискусия: 17,45 - 18,30 ч.
18,30 - Закриване на конференцията