Ангела на Маги: Остави ме, мамо, да живея

https://www.24chasa.bg/Article/1596779 www.24chasa.bg
Малката хубавица много обича животните и затова е гушнала коте в количката си. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Една сутрин, докато Маги Ангелова се суети около двегодишната си дъщеря и припряно я подканва да напъха краче в чорапогащничето, защото закъсняват за детската ясла, Ангела отсича: "Остави ме, мамо, да живея!"

И аз останах като препарирана, детето иска да живее, смее се дипломираната психоложка, която е известна и до днес като Маги - някогашната приятелка на Слави Трифонов. Двамата от години поддържат само приятелски отношения, а Маги има дъщеричка Ангела от друг мъж.

Аз се пазя, а пък и бащата на дъщеря ми се пази ревниво от публичността, обяснява Маги. За Ангела обаче разказва с охота, че е родена на 6 август 2010 г. в Плевен. Терминът ми бе на 15 август, аз изчаках до последната възможност и се спрях на 6-ти като ден за секциото, обяснява психоложката.

Детето е кръстено на себе си, въпреки че двамата му дядовци са адаши и носят името Ангел. Още като новородена Ангела се заявява постоянно чрез плач или с конкретно действие, обяснява като психолог Маги поведението на дъщеря си. След като станала на няколко месеца, очите й от сини станали тъмни и дъблоки. И до днес това е първото нещо, което забелязват хората в нея - едни големи и наблюдателни тъмни очи с поглед на мъдрец, обяснява майката.

Тя кърмила дъщеря си до 9-ия месец, но пази спомен, че още през шестия
поникнало първото зъбче. Не хапеше с него, сучеше внимателно, казва психоложката.
Първата бебешка дума на Ангела била тати, после последвала баба и чак тогава дошла и мама. После - първите словосъчетания, а след тях и простички изречения. На 2 г. и 4 месеца Ангела вече говори добре. Все още обаче казва някои думи на бебешки. Вместо "защо" казва "ощо", обяснява майка й. Обича да пее и най-много я радва парчето "Дим да ме няма" на Графа, Бобо и Печенката. Пее с удоволствие и "Мила моя мамо", но напоследък изпълнява и вариант, адресиран до тати - "Мили мой тати, колко те обичам".

Малката Ангела обича да танцува и да ходи и на театър. Най-често на куклени театри и спектакли я води баща й в събота. Обича и да рисува. На няколко пъти дори и по стените. Сега вече го прави на лист или на специална дъска на стойка.

А никак не обича да си ляга вечер. Обикновено мама й разказва приказка, държи я за ръка, докато заспи. Ангела обича и да се люлее навън с батко. Тя си има батко от татко,
обяснява Маги Ангелова. Той се казва Тодор и е седмокласник в частна немска гимназия в столицата. Републикански шампион за деца по катерене на стена е. Двамата се разбират чудесно, но си имат и своите детски конфликти, разказва психоложката.

Спомня си с какво нетърпение Тодор очаквал появата на Ангела и я пазел още преди да се роди. Веднъж сложих телефоните си в джоба на якето и той ми се скара да ги махна оттам, защото облъчват бебето, друг път ме скастри да не стоя на течение, защото ще простудя Ангела, разказва Маги. Тя също е приятел с Тодор, а за него казва: Той е изключително чувствителен, много красив, нежен и с невероятен усет към хората".

От няколко месеца в дома им има и куче. Казва се Анжела и е йоркширски териер. В нашия дом са само ангели, но кучето си дойде с това име в паспорта, обяснява Маги. Ангела и Анжела или играят, или се карат и дърпат някоя играчка.

6 Съвета за детето на 2 години

1. Родители, приемайте спокойно "не" и "няма" на вашето дете. Това е нормално за възрастта!

2. Имайте търпение към агресията, която проявява хлапето ви на 2 години. То опознава така тези чувства.

3. Говорете много на децата си, словото събужда символното мислене.

4. Не се страхувайте от плача на детето си, когато го оставяте в яслата. То тъгува по вас.

5. Всяка вечер, когато го слагате да спи, изпълнявайте ваш си ритуал - приказка, песничка, които го успокояват.

6. Всеки ден казвайте на детето си, че го обичате безусловно!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари