Проф. Николай Василев: Дисертациите на Людмила Живкова не са нейни, на Фол и Дуйчев са

https://www.24chasa.bg/Article/1597974 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Аз съм против предварителната демонизация на случилото се с конференцията, посветена на Людмила Живкова. Ако е било обаче тоталитарно сборище, аз съм против нейното провеждане. Това заяви в предаването "Всяка Неделя" по НоваТВ известния български учен, интелектуалец и общественик, академик Николай Василев.
"Аз между другото вече съм изхвърлен от Университета, както по времето на тоталитаризма. Забраняват ми да публикувам критики срещу власта, досущ както по времето на комунизма. Аман!", троснато отвърна академика на въпрос на Кеворк Кеворкян, какво прави в момента. Той обаче тактично успя да заобиколи въпроса на водещия, какво му е отношението и дали трябва настоящия ректор на СУ, професор дин Иван Илчев, да си подаде оставката, заради инцидента.

Всеки има право да прави конференции и всеки опит за прекъсването по този начин, както с конференцията в Софийския университет, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова, не е приятен", заяви академик Николай Василев.

Един от аргументите на протестиращите срещу събитието бе, че в Германия не биха позволили да се проведе научна конференция за Хитлер. Това не е вярно и има много примери за подобни форуми, каза Василев.

В случая със СУ, не се знае дали е била научна конференция, каквато бих подкрепил, или е тоталитарно сборище, което не е правилно. Но не подкрепям оставката на проф. Илчев, която някои поискаха, каза академик Василев.

Пред аудиторията на предаването академик Василев сподели някои неща, които наистина отдавна витаят в университетските среди, а и не само. А именно - че трудовете на Людмила Живкова не са нейни.

"За мен Людмила не е нещо особенно. Тя е просто един човек с висше образование. Но, разбира се, ако не беше дъщеря на Първия, едва ли щеше да се изкачи така стремглаво в йерархията на науката и партията. Аз съм чувал, че например трудът й за "Четвероевангелието" на цар Иван-Александър е написано от известния учен, академик Иван Дуйчев. Другата й книга, тази за "Казанлъжката гробница" също е написана от друг човек, от академик Фол. Има и други. Но, побърза да отбележи академик Василев, тя има статии, студии и доклади, които заслужават по-голямо внимание".

В заключение, Николай Василев каза, че тези информации ги има защото през години на няколко пъти е писал за нея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.