Тълпа разярени египтяни се опита да изнасили френска журналистка в ефир (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/1598703 www.24chasa.bg
Соня Дриди Снимка: "Гардиън"

Тълпа разярени египтяни се нахвърлиха върху френска журналистка от телевизия France 24, докато тя предаваше пряко от площад "Тахрир" в Кайро. За инцидента разказва "Гардиън".

Младата репортерка Соня Дриди стана обект на нападение от около 30 бесни младежи и благодарение на колегата й от английската версия на France 24 Ашраф Халил се размина само с уплах. 

По време на прякото излъчване част от египтяните започна да опипва Дриди по цялото тяло, някои по-необуздани младежи дори дръзнаха да я разсъбличат.

В един момент видях, че ризата на Соня е разкопчана, добре че коланът й бе здрав, иначе можеше да се случи нещо лошо, разказва Халил. След като вижда, че колежката му е нападната от освирепялата тълпа, той я обгръща в мечешка прегръдка и започва бавно да се придвижва напред заедно с нея.

30 египтяни ги следвали. За щастие някои от тях се опитвали да им помогнат, други обаче искали да насилят френската репортерка, но в тълпата не можеше да се разбере кой какво прави, разказва Халил.

"Повече уплашена, отколкото наранена", написа Дриди в Туитър, предаде Асошиейтед прес. На страницата си Соня благодари на колегата си, че я е отървал от беснеещата тълпа.

"Тълпата беше извън контрол и някои мъже се възползваха от това, но беше трудно да се разбере на кого да вярваш в този момент", обясни Дриди в социалната мрежа Facebook.

Чантите на двамата потърпевши са били откраднати по време на случилото се. Египтянин обаче успял да вземе обратно куфара на френската журналистка и да й го върне.

Тя е подала оплакване в полицията. Сексуалният тормоз в Египет има 20-годишна история. Днес обаче чувството на безнаказаност и знанието, че полицията няма да направи нищо е по-силно от всякога, коментират от "Гардиън".

Това е поредният подобен инцидент на централния площад в Кайро, където две други чуждестранни журналистки вече бяха подложени на сексуално насилие.