Банди крият дрога в екзотични животни от Южна Америка

https://www.24chasa.bg/Article/1599681 www.24chasa.bg
Жабите и папагалите са сред предпочитаните животни за пренос на наркотици. Често обаче това им коства живота. СНИМКИ: АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"

Наркобанди използват екзотични и редки животни за прекарване на дрога, разкриха пред “24 часа” митничари.

Трафикантите се снабдяват с най-подходящите екземпляри от Южна Америка - родината на кокаина. Предпочитат малките жаби и папагали, разказа английският експерт Гай Кларк, ръководител на митническата служба на летище "Хийтроу".

Лондонските митничари неведнъж са се натъквали на наркотици, скрити в пратки с диви животни. Вадили са дрога от специални малки контейнери в живи кучета. Друг път попадали на наркотици, скрити в умрели змии, или на ловни трофеи, пълни с марихуана.

При проверките митничарите търсят не само наркотици, а всякакви продукти с ограничение за внос и износ.

Каналите за трафик на животни са същите като при трафика на дрога, посочват експертите. В световен мащаб има проблем с трафика на слонова кост, на черен хайвер, с деривати от редки видове като тигри, мечки, носорози, които се използват в китайската медицина.

Търговията с екзотични и редки животни възлиза на около 200 млрд. евро, показват данните на Секретариата на CITES - Вашингтонската конвенция, която регламентира международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора в световен мащаб, обясни пред “24 часа” шефът на дирекция “Тарифна политика” в Агенция “Митници” Кая Гарабедян.Проблем е, че разкриваемостта на тези престъпления е слаба и липсата на наказание отвързва ръцете на контрабандистите.

 Непознаването на законодателството пък може да превърне всеки любител на животни в нарушител. Така нашенец попаднал в хърватски затвор, след като опитал да изнесе защитен вид мида.

92% от световната търговия са с екземпляри, с които са разрешени сделки, но само при наличие на документи по конвенцията. 5% са с видове, които някоя държава може да поиска да защити на своя територия. В тази група попадат например живите моржове, чиито бивни се режат, за да бъдат продадени.

Търговията с екземпляри, заплашени от изчезване, като шимпанзета и тигри е строго регламентирана и е разрешена само при изключителни обстоятелства - например между зоологически градини. В случаите на незаконна търговия митничарите трябва да уведомят Дирекция “Национална служба за защита на природата” в Министерството на околната среда и водите, Института по зоология и Института по ботаника към БАН за вземане на решение.
Митниците изискват валидни разрешения, които се заверяват при внос, износ и реекспорт. Разрешителните трябва да бъдат издадени, преди пратката да бъде внесена или изнесена от ЕС. Граничните ветеринарни и фитосанитарни органи съдействат за идентифициране на екземплярите, за да се види дали съответстват на данните в документите.

Живите екземпляри трябва да бъдат маркирани - за птиците с постоянен и уникален пръстен или с микрочип за гръбначните животни.

Те трябва да се превозват съгласно международните стандарти за транспортиране, защото иначе документите стават невалидни. В случай на нарушение се стига до конфискация.
Живите екземпляри се настаняват в спасителни центрове. У нас има 3 центъра за живи животни и два за растителни видове.Контрабандистите прилагат различни трикове - маскират пратките, използват тайници или крият забраненото под дрехите.

Случвало се е митничари да открият папагали, скрити в шалвари и чорапи.

В по-големи бижута и огърлици се пъхат яйца. Животни се откриват в сакове, раници или пригодени контейнери. За съжаление някои живи екземпляри, които се пренасят в нарушение на закона, не оцеляват.

Приматите най-често се продават за домашни любимци. Мармозетки и тамарини може да се видят дори в магазини в ЕС. Търгуват се части от маймуни, кожи от тях за палта и шапки, зъби за декорация и за нуждите на традиционната китайска медицина. Вълците най-често се търгуват като ловни трофеи, продава се и кожата им.

Някои от видовете животни може да се ловуват и внасят според квотата на съответната държава.

 Леопардите са забранени за отстрел с изключение на Намибия, където има квота от 50 броя.
На кожата им обаче вече се поставя уникален номер, който се вписва в документите.
Мечките също са защитени от международната конвенция. Към момента са останали 8 вида - гигантска панда, очилата мечка, малайска мечка, ленива мечка, американска черна мечка, кафява мечка, полярна мечка, азиатска черна мечка. Освен за ловни трофеи от тях се използват жлъчният мехур - за лекарства в
традиционната китайска медицина, костите, кожата и месото.

Най-често срещаната нелегална търговия е с рогове на носорог. За тях се смята, че имат лечебен ефект и се слагат на прах в азиатските лекарства.
От хипопотамите се използват зъбите.
Папагалите пък са най-обширната група птици, обект на контрол по конвенцията. От 372 вида в 86 рода само 4 не са обект на контрол.
Пернатите се предлагат предимно живи или препарирани, отделно се продават перата и яйцата.
Корубите на костенурките, които също са защитен вид, често незаконно служат за направата на очила, гривни, вентилатори и дори маси.

Гай Кларк: 1 кг рог от носорог се продава за 80 000 евро

- Г-н Кларк, какво е мястото на България в трафика на екзотични и редки животни?
- България е особено важна, защото има външна граница на ЕС. Митничарите ви имат умения да установяват грешките в документацията. Обучението им дава умения как да идентифицират подправените документи с цел измама.
- Кои са предпочитаните начини за трафик на животни?
- Използват се предимно самолетите и летищата, сухоземните граници и куриерските служби за бързи пратки. В самолетите преносът става в багажа на пътниците или като въздушно карго. Все по-трудно е да се прекарат животни, скрити по тялото - в облекла, тайници, или в багажа, предвид завишените мерки за сигурност по летищата.
Сухопътните граници имат по-различен режим на проверки. Затова там е по-лесно да се скрие например двойка птици в един камион. Морският транспорт не е предпочитан начин за прекарване на диви животни, защото плавателните съдове пътуват много дълго. Използват го за някои тежки продукти, забранени за търговия и износ, като слоновата кост. Малките видове като змии и гущери се крият във видеокасети, които се пращат по куриерска служба. За незаконно внасяне на малки хищни птици и яйца се предпочита сухоземната граница, защото те трябва да се съхраняват на топло и са чувствителни.
- Контрабандата на животни успешен бизнес ли е?
- Престъпленията с диви животни и растения са друго поле на дейност, което позволява на престъпниците да печелят много пари. Например цената на килограм рог от носорог е 60-80 хил. евро. Един от уханните видове дървесина, които се използват като съставка при производството на дамски парфюми, може да достигне 14 хил. евро за килограм.
Контрабандистите избират всеки артикул, от който могат да направят големи пари. Същото се отнася до някои диви животни, с които не може да се търгува законно. Когато е забранена търговията с определен вид, тези, които го търсят, ще са готови да платят много по-висока цена, защото могат да го получат единствено чрез контрабанда.
- Какви са контрабандните канали?
- Има контрабандисти в Югоизточна Азия, които се занимават с трафик на диви животни от Мадагаскар - влечуги и костенурки се търсят много. Има и престъпници в ЕС със свои канали, които биха се опитали да пренесат какъвто и да било продукт, стига да има търсене. Изключително трудно е да се прави контрабанда на диви животни и особено птици, защото те са шумни. От стоката зависи какъв маршрут ще се избере и къде ще се укриват.
- Какви са най-често срещаните неща - обект на трафик?
- Най-популярните предмети и стоки са от биологични видове, които не са сред най-застрашените. Най-честите конфискации във Великобритания са на
застрашен вид дърво, което се използва за парфюми.
Друго защитено растение участва като съставка в хапчета и препарати за бързо отслабване. Има много лекарства с произход Китай и Югоизточна Азия, за които се твърди, че съдържат тигрова или леопардова мас. Медицински продукти от Индия, за които заради религиозни вярвания се твърди, че не съдържат животински съставки, а само защитени растения. Опитът показва, че съществуват модни тенденции и след 2 г. може да видим неща, които сега ги няма. Най-голям риск има за слоновата кост и рога на носорог. Повечето контрабандни стоки са направени от умрели защитени видове като змийски и крокодилски кожи. Търговията с предмети, направени от части на защитени видове животни, е много по-голяма, отколкото търговията със самите животни.
- Кой е най-впечатляващият случай във вашата практика?
- Един контрабандист се опита да прекара през Лондон хищни птици като орли и соколи в 27 пластмасови контейнера в багажа си. Беше осъден на 6,5 г. затвор. Случай като този показва как митнически служители и полицаи могат да работят успешно заедно и да си сътрудничат с неправителствени организации. Не става дума само да бъдат разкрити животните, но и да им се намери среда за живот.

Пращат колети с живи змиорки

Ветеринари обиколили магазините около ГКПП Капитан Андреево, за да купят плодове за 12 тукана, задържани при проверка на високопроходим автомобил. Екзотичните птици били превозвани в клетки и са в добро здравословно състояние. Тримата пътници в колата обяснили, че туканите са техни, и отказвали да се разделят с тях.
Змия в чорап пък открили митничарите м.г. Влечугото било в джоба на якето на македонец, който пътувал с автобус от България за Македония. На ГКПП Гюешево мъжът обяснил, че змията е негов домашен любимец, но не могъл да покаже документи. Влечугото се оказало млад азиатски тънкоопашат смок, който не е защитен вид, не е опасен или отровен.
На Капитан Андреево в края на 2011 г. са открити 1805 папагала и 60 морски свинчета. Животните били в микробус, пътуващ от Словакия за Турция. 200 папагала и 20 морски свинчета не били декларирани и затова всички открити животни били задържани.
120 кг змиорки от критично застрашения вид Anguilla пък са намерени от митничарите на аерогара София. При проверка на пратка за износ са открити 6 колета, всеки с по 4 контейнера с живи змиорки в т.нар. стъклена фаза. Те били представени като “охладена риба, умъртвена за консумация”. Змиорките били доставени с чартърен полет от Испания на българска фирма, която след сложна схема на покупко-продажба трябвало да ги транспортира до Филипините.

През март в автобус от Чехия, който влязъл у нас през ГКПП Калотина, бе открит цял терариум с влечуги. Българин опитал да ги внесе нелегално, без да ги декларира. Влечуги имало и в сакове между седалките и в багажното отделение. Колекцията съдържала общо 127 екземпляра, сред които 6 варана, 4 каймана, 3 питона, 15 хамелеона, 49 костенурки и др. Месец по-късно на същото място е заловен пловдивчанин, който опитал да пренесе в раница на гърба си 32 екзотични влечуги и земноводни.
Само преди месец на Дунав мост бе проверен пикап, в който бяха намерени 4 упоени еленчета. Те били в безпомощно състояние, със завързани крака, нахвърляни върху малко слама на пода на пикапа.
Според обясненията на превозвача животните били взети от частен зоокът в България и трябвало да бъдат доставени в друг частен зоокът в Румъния. 

Търсят у нас пойни птици и насекоми

България е транзитна държава в трафика на екзотични и редки животни. Случва се обаче и от страната ни да се изнасят застрашени видове, казва Димитър Градинаров, експерт от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В последните години през България са засичани контрабандни пратки с папагали - сив жако, и тукани.
На Балканите има вътрешен пазар за пойни птици, голяма част от които се хващат у нас. Търсят се още големи котки, влечуги, земноводни. Според специалистите у нас пазарът за екзотични и редки животни е малък. Търгува се на места, където животните могат да отидат към по-големи пазари в Западна Европа (Великобритания, Германия) или САЩ.
В България, която е богата на ценни видове, обект на трафик стават не само влечуги и птици, но дори и насекоми. Имало е опити за посегателства на леопардов смок, еленов рогач, бръмбар носорог. В годината поне няколко пъти се залавят пратки с папагали, риби, змиорки и грабливи птици.

Обикновено животните отиват в зоопарковете в София или Стара Загора, които са спасителни центрове. В повечето случаи се правят опити за пренасяне на абсолютно забранени животни, под предлог че са обикновени видове. За тази цел се използват видове, които трудно се различават, като змии, крокодили. Засичана е и разлика в броя на животните.
Фалшифицират се и документите, които да “узаконят” транспортирането на уловено диво животно. Митническите власти са засичали орли, хванати в дива природа, за които се твърди, че са от размножителен център. Фалшифицира се и маркирането на птиците, като им се слага пръстен, че са родени по изкуствен начин.
Третата схема, когато няма документи за животните, е те да се укриват в тайници, куфари, бижута. На лондонското летище “Хийтроу” два рога от носорог са били намерени в дървена статуя.