Променят закон - съседът няма да топи за остъкления балкон

https://www.24chasa.bg/Article/1599773 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Разрешителното за строеж да отпадне при остъкляване на балконите. Това е нова поправка, която управляващите готвят в закона за устройство на територията, научи "24 часа".

Става въпрос само за поставянето на прозорци, а не за изграждане на стени, надграждане, преустройства, бутане на плочи или завземане на общи части.
Според стоителният министър Лиляна Павлова в момента държавата не планира проверки, при които собствениците да бъдат санкционирани за балконите. Ако съсед обаче подаде в ДНСК жалба, инспекторите са длъжни да отидат на проверка и да констатират незаконното остъкляване. Затова в закона ще се запише, че това не е нарушение, за да няма междусъседски спорове.

В момента остъклените балкони са в режим на търпимост, напомниха от ДНСК. "Няма да предприемаме абсолютно никакви масови проверки", каза и шефът на дирекцията Милка Гечева.

В пакета от промени се обсъжда и забраната за поставяне на трафопост в жилищни и обществени сгради във връзка с инцидента в кооперация в Бургас, при който взрив от помещението с елсъоръжението остави четири семейства временно без дом.

 Предложението на кмета на града Димитър Николов е изрично законът да забрани този вид строежи.

"Обсъждаме идеята и ще вземем мерки", потвърди шефът на парламентарната комисия по регионална политика Любен Татарски.