Бойко Борисов поиска всичкия асфалт на албанците

https://www.24chasa.bg/Article/1599869 www.24chasa.bg
Шефката на албанския парламент Йозефина Топали се срещна с Бойко Борисов. СНИМКИ: ПРАВИТЕЛСТВЕНА СЛУЖБА

Всичкия албански битум поиска да вземе за строителството на магистрали у нас премиерът Бойко Борисов. Тази заявка той направи при официалното си посещение в Тирана вчера.

“Колкото имате, толкова можем да вземем”, отсече Борисов след срещата си на 4 очи с албанския си колега Сали Бериша. И напомни, че местната суровина за асфалт е с най-високо качество. “В България има пътища, строени с албански битум - 30 г. не са мръднали”, уточни министър-председателят. Но направи уговорката, че в момента има проблем с доставянето на материала. Затова основен акцент в разговорите между правителствените делегации били пътните проекти и най-вече завършването на коридор №8, който трябва да свърже страните ни.

Бериша покани български инвеститори, които да участват в разработването на албанските находища за битумен пясък - също световно признат след изследвания на престижни организации като най-висококачествен и “с който бихме могли да покрием всички пътища в Европа”, похвали се домакинът.

Надявам се, нашият бизнес да прояви интерес към строителството на водноелектрически централи в Албания, каза още Борисов. Този вид добив на енергия е особено популярен. “Строим десетки вецове, съществуват проекти за нови, дано тази визита даде тласък на българския бизнес да дойде и да осъществим тези проекти”, окуражи го Бериша.

Той помоли госта си и свой “добър приятел” Борисов за подкрепа по пътя на Албания към кандидатура за членство в ЕС. Ако се справи с реформите в 3 ключови области, тя ще го получи през декември.

“Нашия глас го имате. Ще помагаме и с положителния си, и с отрицателния си опит”, гарантира Борисов. Той похвали развитието на Албания: “Безспорно се вижда, че тук се строи, има растеж, инфраструктура, плурализъм.”

Получи пък комплименти от домакина за това, че България е фактор на стабилност, мир и спокойствие на Балканите, както и за добрите й макроикономически показатели.
Механичен гаф на преводача прекръсти премиера на Бойко Димитров по време на общата пресконференция. Двамата премиери обаче подминаха грешката с усмивка, а служителката на посолството се коригира още при следващото споменаване на Борисов.

Обмен на студенти и научен потенциал, развитие на икономическите отношения и правила за реадмисия на незаконно пребиваващи лица бяха договорени в споразумения между двете делегации. В тази на Бойко Борисов са министрите Делян Добрев, Лиляна Павлова, Десислава Атанасова, Сергей Игнатов, Вежди Рашидов и кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес ще се види с албанския си колега Люлзим Баша. Очаква се той да поиска ноу-хау за строителството на метро, каквото Тирана планира, както и за бъдещите си 2 нови трамвайни линии.