4-ма наши закопчани с калашник, пистолети и кока

https://www.24chasa.bg/Article/160255 www.24chasa.bg
Арсеналът, открит у българите. СНИМКИ: МВР НА ГЪРЦИЯ

Четирима българи бяха задържани в неделя на ГКПП Промахон с четири пистолета, автомат АК-47, 1,4 кг ТНТ и 5,4 кг амониев нитрат, който се използва за направа на бомби. У българите са намерени и 17 г кокаин. Акцията е съвместна между полицията в Серес и колегите им от Благоевград според гръцки източници.

Арестът е станал пред търговски център “Прооком”, който се намира след пропускателния пункт на гръцка територия.

Служител на гръцката брегова охрана, представил се за купувач, пресрещнал българите, които пристигнали с луксозните коли AUDI A-4 и BMW-6X. Те трябвало да предадат стоката. Тогава и полицаите им щракнали белезниците.

4-ма наши закопчани с калашник, пистолети и кока

Арестувани са Йордан Костадинов, известен с прякора Граматика и съпругата му Димитрина. Прибрани са и Атанас Атанасов, наричан в престъпните кръгове Саддам Хюсеин и жена му.

4-ма наши закопчани с калашник, пистолети и кока

И двете семейства са от Петрич. Полицейският служител, установил контакт с тях, е бил препоръчан от престъпник от Крит, с когото се договорили да им даде 30 000 евро срещу пистолети, оръжия и взривни вещества.

Прокурорът на Серес повдигна обвинение за незаконно притежание на оръжие и взривове. До 18 месеца ще бъде даден старт на делото. Наказанието в Гърция за това провинение от 10 г. до доживот. В края на седмицата българите ще бъдат изпратени в затвор.

Гръцките власти търсят “самоличността” на пистолетите и автомата, които са изпратени за балистична експертиза и за снемане на отпечатъци от пръсти. Според гръцките медии двамата българи са членове на престъпна група, снабдявала с оръжие и наркотици босове от подземния свят в Атина, Солун и остров Крит. Дейността им е започнала преди 7 г. Задържаните са имали намерение да продадат боеприпасите на местни престъпни групи, но не се изключва и възможността сред купувачите да e гръцка терористична организация. За операцията е уведомен и антитерористичният отдел заради амониевия нитрат. От него се прави взривен материл ANFO. Същият тип взрив е намерен в бомбата, гръмнала в централните офиси на Ситибанк в кв. Маруси в Атина на 18 февруари т.г.

Отговорността пое групировката “Революционен фронт”. Началникът на пристанищната служба на Солун Константинос Цакамис нарече случая сериозен, “тъй като имаме работа с големи количества оръжия и взривни материали”. От българите са иззети левове и 6 мобилни телефона, които не прествали да звънят. По номерата от повикванията се предполага, че ще бъдат открити и други членове на престъпната групировка.

Разследва се оръжеен канал, тръгващ от град в Северна България, минаваш през Петрич-Кулата за Гърция.

Криминално проявеният Атанас Атанасов - Саддам бе замесен във вземане на кредит под чуждо име през 2004 г. заедно с негов братовчед.

Кредитите, които са теглени, са за 5000, 7000, 11 000 и 14 000 лева. След като аферата се разчула, през февруари 2004 г. Атанасов и братовчед му заминали за Англия да гледат мача на “Левски” с “Ливърпул”, и не се върнали в Петрич.

Йордан Костадинов-Граматика, който е женен за сестрата на Саддам, е също известно криминално име в Югозападна България.

БОЙКА АТАНАСОВА, ГЪРЦИЯ

Съпругата на Саддам работела в Пътна полиция

Съпругата на Атанас Атанасов-Саддам- Димитрина, която е арестувана заедно с него в Гърция, работела в КАТ-Петрич, според неофициална информация от южния град.

Садам и още един петричанин с прякор Джо Америката теглили кредити с фалшиви документи, като използвали имената на нищо неподозиращи свои съграждани. След като аферата гръмна, Саддам се покри за няколко години в Англия.

Това обаче не го спаси от правосъдието и дело срещу него бе образувано в Дупница, тъй като парите били теглени от местен банков клон.

Наскоро антимафиоти обискираха родната му къща в Петрич и откриха една пушка и солидно количество патрони за автомат "Калашников".

По случая вече се води дело в районния съд в южния град. Срещу Атанасов има обвинение по чл.393 от Наказателния кодекс и заседанието е насрочено за средата на септември.

Атанас Атанасов-Садам въртял бизнес с гърци, сочат справките във фирмените регистри.

Според системата ДАКСИ Атанас Атанасов е съдружник във фирма "Хелас" с Гоергиос Теофанис Панайотопулас.

Фирмата е със седалище в Петрич на ул. "Никола Парапунов".

Фирмата "Хелас" се занимава с хотелиерство.

Управител е гръкът Панайотопулас, който държи и по-големия процент от капитала на дружеството.

"Хелас" е регистрирана през 2003 г. и най-вероятно не е съществувала дълго време, защото няма актуализация.

Най-вероятно дейността й е спряла след бягството на Садам във Великобритания.

Според запознати фирмата на българина и гърка е имала няколко хотела в южния град, които по-късно са били продадени.

Атанасов има и още една фирма "Атанас Атанасов-Ада", която е регистрирана през 2001 г. Тя се помещава на ул. "Тетово" в Петрич.

Дружеството се занимава с търговия на дребно.

Арестуваната заедно с брат си Димитрина Костадинова също има регистрирана фирма за търговия, само че в Перник.

От българското МВР отказаха коментар за ареста на нашенците с оръжие и наркотици в Гърция. Най-вероятно те са влезли в южната ни съседка през Кулата, но там Гранична полиция не извършва физически контрол над автомобилите, защото е вътрешна граница на ЕС. МВР чака информация от гръцките си колеги по случая.

При извършената полицейска проверка в BMV-6X е намерен цял арсенал от боеприпаси:

- един 9-милиметров пистолет МАКАРОВ със заглушител

- един пистолет ОРЛОВ 7.65 със заглушител

- един 9-милиметров пистолет ЛУГЕР PARABELUM

- еднин АК-47

- един килограм и половина взривно вещество

- взривен материал в пластмасова бутилка от пет хиляди и четиристотин (5400) грама, 17 грама кокаин.