Продуцентът Ави Лърнър: Ал Пачино ще е тук февруари, Джерард Бътлър - през май

https://www.24chasa.bg/Article/1603065 www.24chasa.bg
Продуцентът разказва за студиата в Бояна сред декорите на нюйоркската столица. СНИМКА: Пиeр Пeтров

С продуцента Ави Лърнър разговаря ЦВЕТЕЛИНА ШЕНЕВА

- Г-н Лърнър, колко често пътувате до България?

- Веднъж на няколко месеца. За да следя какво става в студиото.

В Киноцентъра вече има два декора на типично американски къщи, които да се използват в снимките.
В Киноцентъра вече има два декора на типично американски къщи, които да се използват в снимките. СНИМКА: Пиeр Пeтров

- Има ли конкретна причина да сте тук сега?

- Не. Просто планираме работата за догодина с директора Дейвид Варод. Работим и планиране филмите, които ще правим през 2013г.Какви продукции, къде да ги снимаме, дали да инвестираме повече пари, за да построим нови студиа и декори. И да обобщим какво сме направили тази година.

- Какво сте планирали за догодина?

- Планираме няколко големи филма. Надяваме се мащабни продукции като "Херкулес" да се снимат в България.

- Това филмът с Антонио Бандерас ли е, за когото се знае, че ще идва в София скоро?

- Не, със Скалата в главната роля. Ще доведем още един филм, наречен Automata, в който ще участва Антонио Бандерас. Работим по филм Eliza Grave - сега се обсъжда кой ще е режисьорът и кои актьори ще играят в него. Определено планираме да направим и "Непобедимите 3" следващата година през лятото.

- В България ли?

- По-голямата част тук, другата - в САЩ. Както беше при "Непобедимите 2". Водя преговори с няколко големи режисьори и актьори да дойдат да снимат в София.

- Как убеждавате хора като тях да работят тук?

- Има няколко неща, които са важни за всеки режисьор или актьор, за да прави филм където и да е по света. Основното е, разбира се, сценарият. За актьорите е много важно кой ги режисира. Досега са идвали много големи звезди, които виждат, че България е красиво място. Храната е добра, хората са мили, правителството много ни съдейства и ни помага да се справим с бюрокрацията. Говорил съм с някои от управляващите като премиера Бойко Борисов и с министър Цветан Цветанов. Те разбират важността на това, което правим. Преди две седмици доведохме Робърт де Ниро и Джон Траволта. И двамата искат отново да дойдат тук. Премиерът се съгласи да се срещне с тях и да им разкаже за България. И те бяха много впечатлени. И управляващите сега ще ни помогнат да ги върнем пак. Хора като Морган Фрийман, Джон Кюсак, Антонио Бандерас. Те са снимали преди тук и идват наново. Силвестър Сталоун беше в България и пак ще дойде. Джейсън Стейтъм също. Работим по въпроса да доведем и Джерард Бътлър.

- Той ще участва в "Непобедимите 3" ли?

- Не, в друг филм.

- Ще видим ли скоро тук Никълъс Кейдж и Ал Пачино?

- Да. И двамата са мои много добри приятели.

- Какви продукции ще снимат в България?

- Ал Пачино ще участва в мафиотски филм. И трябва да построим повече декори за Ню Йорк и Джърси. Никълъс Кейдж, вярвам, ще бъде част от "Непобедимите 3".

- Само за него ли ще идва, или и за друг филм?

- Доколкото знам, само за "Непобедимите".

- Само заради сценария ли някои филми се снимат в България и в Ню Бояна, а не в Луизиана, където имате друго студио на вашата компания?

- Вижте, снимали сме продукции по цял свят. В Полша, Чехия, Унгария, Литва, Франция, Англия, Израел, Южна Африка, Австралия. Но решихме преди много години да построим студиото в България по няколко причини. Мястото на страната ви е много добро - има езера, планини, море, реки, долини, гори, така че има добри локации, на които да се снима. В същото време не е скъпа държава. А и най-важното - хората се интересуват от снимането на филми. А всеки продуцент би ви казал, че това е основното. Близо е и до Париж, Рим, Гърция. Киноиндустрията и бизнес средата в България се подобрява много през последните години.

- Коя е най-голямата ви конкуренция? Случвало ли се е вместо у нас екип на някоя продукция да предпочете да снима в Румъния например?

- Румъния е голяма конкуренция, наистина. Като всяка страна, в която има данъчни облекчения. Като Унгария, Чехия, които искат да привличат продукции да се снимат там. Правителството в България през последните години осъзнава колко важна е киноиндустрията. Как може да помогне на икономиката, като дойдат толкова средства при правенето на филмите, разкриват се много нови работни места. Във филми като "Конан" и "Непобедимите" работят по 1500 българи.

Освен това построихме много голямо CGI студио, в което се правят ефектите. Това е новото чудо на филмовата индустрия. Много млади талантливи хора, които завършват училище, идват да работят тук. Основно българи. Понякога за големи продукции водим опитни професионалисти, които са работили по продукции като "Аватар" или "Хари Потър", за да помагат. Сега там работят около 300 човека.

- Какви продукции се снимат сега?

- Разпространихме "Непобедимите 2" по света и постигнахме голям успех. Събрахме над 300 млн. долара от цял свят. Тази година завършихме успешно снимките на филм на "Уорнър Брадърс" - "300".

- Свършиха ли снимките му?

- Да, тази седмица приключват. Работиха 4 месеца, което е много дълго време.

- Цялата продукция ли е заснета тук?

- Всяка сцена от филма. 1000 души работеха по него.

- Ева Грийн - момичето на Джеймс Бонд от "Казино роял", която е от актьорския състав на "300", беше ли тук да снима?

- Да, и не само тя. Ако си спомняте, в първата част участваше Джерард Бътлър, когото ще доведа тук догодина. Наскоро завърших 2 филма, по които работех с него.

- В каква продукция ще се снима у нас?

- Голям екшън филм.

- Кога пристига?

- През май.

- А Ал Пачино?

- През февруари.

- Съвсем скоро. Успяхте ли да се видите с Де Ниро и Траволта, докато бяха в София?

- Не.

- Сигурно ли е, че ще снимат пак тук някой ден?

- Да, но не забравяйте и че трябва да им плащаме. И да се съгласят.

- Миналата година бяхте на корицата на сп. "Холивуд рипортър" заедно с Де Ниро и Катрин Хейгъл. Де Ниро дойде, да очакваме ли и Хейгъл - актрисата, която стана популярна като Изи от "Анатомията на Грей"?

- Може би. Преговарям с Катрин Хейгъл за филма Surviving, който трябва отчасти да се снима в Париж и отчасти тук. Нашата компания прави по 10-12 филма на година. Но и развиваме проекти по целия свят. В България е най-важното ни студио от всички други места, на които снимаме. И се опитваме да докараме колкото може повече продукции тук.

- Работили сте по над 360 филма. Имате ли любими сред тях?

- Разбира се. Любимият ми филм е една малка продукция, която направихме тук преди много години. Беше за холокоста - разказва за място близо до Аушвиц. Харесва ми и "Рамбо", и "Черната Далия". Сложна е работата по филми. И убеждаването на хора да снимат тук.

- Ще убедите ли Клинт Истууд да дойде да снима тук "Непобедимите 3"?

- Не знам дали ще иска да пътува. Преговарям с него да бъде във филма. Останалите актьори ще дойдат в България.

- Мики Рурк?

- Може да дойде.

- Той не беше във втората част?

- Не, защото не се съгласи на парите, които му предложих. Искаше прекалено много. Но сме добри приятели и може би ще дойде.

- Парите най-важното ли са за един актьор, за да участва?

- Не. Най-важното е да се видят в сценария. В диалога, в героя си. Актьорите са творци, които искат да знаят, че изглеждат добре и могат да убедят публиката, че играят добре. И да спечелят награда като "Оскар". Не мога да отрека, че и парите са начин да ги убедиш да участват в една продукция.

- Какво стана с идеята филмът с Брус Уилис "Кейн и Линч" да се снима в България?

- Основната причина, поради която не го направихме, беше, че в него има прекалено много насилие. Много хора се съгласиха, че не трябва да го правим.

- Снимате ли сериали, или се занимавате само с филми?

- Не съм толкова запален по телевизията. Ще ви издам, че работим по 2 тв сериала. Единият е "Рамбо", не в България. А другият - "Непобедимите", пак сериал. Ще направим и филм, наречен Expendebells, в който ще участват само жени. И ще бъде много забавен, с много звезди. Надявам се, че Камерън Диас ще участва.

- Къде ще се снима?

- Не сме решили още. Първо работим по сценария. Скоро ще го обявим.

- Как решавате по кой проект да работите?

- Затова ми плащат. Сега точно не искам да правя филми с насилие. Имаме достатъчно в живота си. Драматични - когато ги правиш,трудно се продават. Въпреки че сме направили няколко, като Iceman, който ще излезе през май. По всеки проект има поне 30 души, които четат сценария, анализират го. После сядаме и решаваме дали да се захванем с него, или не. Кои ще са актьорите, режисьорът, какъв бюджет, къде ще го продадем. Датата на пускането му, маркетинга. Какви хора биха го гледали. Всички тези елементи ни помагат да вземем решението.

- Помните ли първия си филм?

- Да, израелски. Комедия, наречена "Шлагер".

ВИЗИТКА

Продуцентът Ави (Абрахам) Лърнър е роден на 13 октомври 1947 г. в Хайфа, Израел. Завършва икономика в университета в Тел Авив, където започва и първите си стъпки в киноиндустрията през 1975 г. Малко след това премества бизнеса си в Южна Африка, където работи в периода 1984-1989 г. Там прави около 40 филма за различни американски филмови компании и притежава верига от кина.

През 1990 г. се премества в Лос Анджелис. Там той основава две продуцентски компании - "Ню Имидж" и "Милениум филм", заедно с партньорите си Тревор Шорт, Дени Димборт и Дани Лърнър.

През 2007 г. продуцентските къщи купуват Киноцентъра в Бояна. Оттогава насам у нас започват да пристигат холивудски звезди като Морган Фрийман, Антонио Бандерас, Скарлет Йохансон, Колин Фарел, Джош Хартнет.

Миналата година, за да снимат продължението на "Непобедимите 2", в България пристигат Силвестър Сталоун, Чък Норис, Джейсън Стейтъм, Брус Уилис и бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер. Продуцент и на тази, и на първата част отново е Лърнър.

Той е работил по над 360 филма, сред които е и Killing Season - продукцията, заради която в София преди две седмици пристигнаха Робърт де Ниро и Джон Траволта.
Сред последните филми, правени у нас, е и продължението на екшъна "300". Първоначалното му заглавие бе "Битката за Артемизия", а сега лентата е "Възходът на една империя". Продуцира го американският гигант "Уорнър Брадърс", които след 4 месеца снимки у нас са обещали отново да дойдат да работят в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-бързо с промените, за да няма ощетени с частните пенсии

    По-бързо с промените, за да няма ощетени с частните пенсии

    Заради малките суми от частните пенсионни фондове, които ще получават първите пенсионери от есента на следващата година, хората очакват някаква смислена промяна, която да е в тяхна полза. Обсъждат се различни варианти, от бизнеса също има идеи как да стане това, за да не се ощетяват близо 200 000 жени
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя