Чувствам сухота в устата, а кръвната ми захар е в норма, за какво да се проверя?

https://www.24chasa.bg/Article/1605555 www.24chasa.bg
Проф. Здравко Каменов

Вашият въпрос е диагностичен - става ли дума за заболяване и ако е така, то за какво заболяване става дума? В такива случаи е необходимо да се снеме подробна анамнеза (пациентът да бъде разпитан и да опише детайлно във всички насоки оплакванията си), след което да се проведат допълнителни изследвания, назначени от лекаря или от различни други специалисти. Въз основа на оплакванията, които споделяте, мога само да ви ориентирам за част от състоянията/заболяванията, за които може да се касае.
Прием на 1,5 литра вода дневно, особено в топло време, не е тревожен признак, но ако приемът на течности расте и това сериозно ви притеснява, трябва да се изясни. При положение че е изключена една от най-честите причини за "суха уста" - захарният диабет - по-нататък в съображение влизат редица други заболявания/състояния:
1. Нарушения във функцията на слюнчените жлези - възпалителни заболявания емоционален стрес, прием на някои медикаменти, синдром на Сьогрен (още се нарича "сух" синдром - заболяване, което може да бъде самостоятелно или елемент от други системни заболявания, срещащо се най-често при жени в постменопаузална възраст, при което по автоимунен механизъм се засягат слъзните и слюнчените жлези)
2. Ендокринни - начален безвкусен диабет (заболяване с нарушена секреция или действие на антидиуретичния хормон поради увреда на хипоталамуса/хипофизата или бъбреците, при което се приемат до 20 и повече литра вода и се отделя толкова урина), хипотиреоидизъм (намалена продукция на тиреоидни хормони), менопауза
3. Лекарства - АКЕ-инхибитори, антидепресанти и много други
4. Неврологични - заболявания на някои черепно-мозъчни нерви (тригеминалния и глософарингиналния)
5. Хранителни - неадекватен прием на желязо, витамини от групата В, фолиева киселина и цинк
6. Стоматологични - протези, травми
7. Алергични - оцветители, някои храни
8. Инфекции - гъбички, неспецифични бактериални
9. Психогенни - депресия, тревожност, канцерофобия, обсесивно-компулсивни състояния
10. Други заболявания, които могат да бъдат диагностицирани
11. Идиопатично - ако нищо от горните не се докаже.
Ясно е, че са необходими редица консултации и изследвания. Може би е добре да започнете с оглед на устата от стоматолог. По-нататък по негова препоръка, ако е необходимо, може да се обърнете към ревматолог, ендокринолог, невролог, психиатър и т.н.