Александър Димитров се размина с Ева Грийн за 2 дни

https://www.24chasa.bg/Article/1606084 www.24chasa.bg
Александър с дъщеря си Екатерина, която сега е на година и осем месеца. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Един до до друг наредени много мъже, които чакат да ги избръснат добре. После всички минават през машина, която ги прави да изглеждат с тен. А накрая художник рисува с четка по тях, за да засили мускулите по тялото им. Такава е подготовката на всички актьори, които участват в снимките на втората част на екшъна "300". Тя е на филмовия гигант "Уорнър" и се снима у нас повече от 3 месеца. Само четирима българи участват в продукцията. Сред тях е и бившият модел Александър Димитров.

Във филма той е гръцки моряк и има реплика. Говори на английски, но трябва да има и британски акцент. "Австралиецът Съливан Стейпълтън, когото наричахме Съли, беше в главната роля. След поредното поражение той ни събира на една скала.

Всички сме изтощени, с белези, а той се опитва да ни накара още веднъж да се надигнем и да смачкаме персийците. Моята реплика беше в тази сцена", разказва Александър. Работят по 16 часа в денонощието. И така 3 дни.

"Докато снимахме единия ден, целият  Киноцентър кънтеше с маршовите стъпки на персийците и техните бойни викове", разказва той. Александър така и не успява да се засече със звездата на продукцията - момичето на Джеймс Бонд от "Казино роял" Ева Грийн. Тя идва да се снима в "300" 2 дни след като той приключва работата там.

Това може да е първото му участие в толкова голяма продукция, но досега Александър е набрал доста опит пред камера. Не само заради сериала "Къде е Маги", в който играе Никола Емилов - най-добър приятел на главния герой Радослав Табаков (Георги Стайков) и любовник на сестра му Катерина (Параскева Джукелова). Докато е модел, също доста често застава пред камера - снима стотици реклами. И то не само в България, но и в Китай, където работи 4 г.

Александър започва модната си кариера доста късно. Завършва училище, после изкарва казармата - 1 г. граничар в Петрич, а накрая вуйна му - програмният директор на БГ радио Анна-Мария Тонкова, го убеждава да тръгне по пътя на дефилетата. "Ти си роден за модел", все му казвала тя. През 1998 г. го води в модна агенция, но още при първия си опит Александър се разочарова. Той прави пробни снимки за реклама на мобилен оператор. Не получава заплащане за тях, макар да се превръщат в истинска реклама и тя да обикаля София с години. "После по каналния ред - с адвокат, взех определена сума. Видях, че тези работи не са за мен", спомня си той.

Разочарованието му не трае дълго, защото след две години решава да участва в конкурса "Менхънт". Влиза във финалната десетка, а победител е Ники Илиев. Идват редица предложения и Александър избира да работи за агенция "Ивет фешън". Снима реклами, каталози, участва в ревюта. Но той гледа на това като хоби и междувременно прави група със свой приятел. Свири на китара, а в музиката им има и електро звучене. Първата им песен "Бъди с мен" има дори ремикс, който се върти по радиата. Получават и пари, за да направят видеоклип към нея. Един ден ги канят на интервю в радио. Но уговорката съвпада с друго - кастинг за голяма китайска агенция. "Аз казах - не мога сега, нали ще ставам музикант", и отказва прослушването заради интервюто.

Представителката на чуждата агенция обаче решава да остане още ден, за да се срещне все пак с него. Толкова го харесва, че го пита кога може да
замине за Китай. "Веднага", отговаря й той. Но минава близо месец, преди да оформят всички документи, и Александър се озовава в Пекин през януари 2004 г.

Там всичко е много по-различно, отколкото си е представял. Огромни молове, бизнес сгради и хора по улиците по всяко време на денонощието. Учудва го и йерархията при превозните средства - колкото по-голямо, с толкова повече предимство е там. Така за малко на няколко пъти да го отнесе автобус, докато пресича на червено.

В Пекин Александър изкарва 3 месеца, а после заживява в Шанхай. Работи за всички известни дизайнери като Жан-Пол Готие, Гучи, Келвин Клайн. "Те са обикновени хора с талант, но не парадират с него. Идват при теб, питат те откъде си, как си", обяснява той. Докато е в Шанхай, го канят на кастинг за китайски сериал. Освен Александър сред одобрените са хора от Чили, Индия, Швейцария. Работят в снимачния град близо до Шанхай. Историята във филма е за преследване на евреи от нацисти през Втората световна война в Шанхай. Александър работи там 25 дни, а на площадката го посреща възрастен китаец - професор, който му говори на български и дори цитира Вапцаров.

Сред актьорите са още двама българи - моделът Силвия Ангелова и актьор, когото всички наричат Коки и играе ролята на злодея във филма. Когато се среща с него, двамата толкова си допадат, че решават вечерта да се видят и да си поговорят. От дума на дума Александър разбира, че е втори братовчед с този Коки - Светозар Кокаланов - известен наш актьор, който се занимава основно с дублажи.

В Шанхай моделът научава за първия "Сървайвър", който ще се прави от екипа на Слави Трифонов. Подава си документите, а не след дълго искат да го видят на кастинг. Александър се връща в България, а на прослушването говори основно с Трифонов за мястото, откъдето идва. "Хем модел, хем умен", казва му Слави. Продуцентите го викат още веднъж - за подписване на договор. Връчват му сак с екипировка и му казват на другия ден да е на летището в 7,30 ч. Всички заминават за Доминиканската република, а в предаването Александър изкарва 16 дни. За това време отслабва с 15 кг
Още помни глада, който ги мъчи тогава.

Връща се окончателно в България през 2007 г. Известно време само си почива, а после се захваща с бизнеса на вуйчо си в сферата на електрониката. Малко след това прави и своя агенция за модели. "Стана покрай Албена Петрова- първата жена модел тук. Тя е в Милано и ме попита дали искам да направя скаутинг бюро, което да обслужва нейната агенция", разказва той.

От всичко, с което се е занимавал, сякаш най му допада актьорството - още си спомня емоциите покрай филма в Шанхай. Затова ходи почти на всички прослушвания за българските сериали. Одобряват го за "Къде е Маги". "За Никола си бях отишъл и за тази роля ме избраха. Когато разбрах кой е в актьорския състав, много се впечатлих, а и като ги видях на живо, нещата придобиха друг смисъл", смее се той.

Покрай снимките толкова се сближава с колегите си, че дори когато излизат в края на август в почивка, се уговарят да се видят на морето. Събират се той със съпругата си Райна и дъщеря им Екатерина, Атанас Сребрев с неговата жена и двете им момчета и Георги Стайков и неговата Асения. Играят волейбол, карти. Толкова се забавляват, че когато се връщат на снимачната площадка, още говорят за ваканцията.

В сериала Александър е любовник на съпругата на Атанас Сребрев (в ролята е Джукелова), а в живота двамата са приятели отдавна. Затова понякога се случва, дори и в някоя сериозна сцена, вместо да си разменят остри реплики, да почнат да се смеят.