България проверявана най-много за европари

https://www.24chasa.bg/Article/1606354 www.24chasa.bg

България е страната, която е изпратила най-много сигнали за злоупотреба с европари до ОЛАФ, съобщи говорителят на службата Йохан Уолт пред репортери у нас. Към края на 2011 г. е имало 78 разследвания, свързани с България, сега са 42.

Най-много са срещу получатели на пари по земеделски програми, рибарство и структурни фондове. От ОЛАФ следят кои страни им докладват за нередности и не смятат, че големият брой сигнали от България е признак за проблем. Често измамите се извършват в различни държави и затова е важно трансграничното сътрудничество, обясни Уолт.

АФКОС - българската служба за контакт с ОЛАФ, вече води 6 проверки, след като през лятото получи правомощия за това. Една от тях е по искане на ОЛАФ и засяга проект за публично-частно партньорство на община Бургас за 515 000 лв, обясни директорът на АФКОС Соня Клисарска. От службата ще искат повече хора, които да се занимават с този вид разследвания.

Едва по 30% от сигналите за злоупотреби се образуват досъдебни производства, каза шефът на "Структурни фондове" в Икономическа полиция Петър Мичев. По думите му голяма част от делата се прекратяват поради липса на доказателства.

В последната година е намалял на 70 броят на преписките, по които работи отделът. По-голямата част от тях са от Държавен фонд "Земеделие" и са свързани със схемите за единно плащане на площ. Отделът разследва и измами по програмата за селските райони, свързани с очертаване на земи. За да получат пари за обработване на земята, някои "земеделци" очертали дори гробище и язовир.