Кучето на Борисов става световен шампион

https://www.24chasa.bg/Article/1606851 www.24chasa.bg
Кучето на Бойко Борисов- Лазар на международната киноложка изложба в Пловдив през 2011 година. СНИМКА: 24 часа онлайн

Лазар, кучето на премиера Бойко Борисов има огромни шансове да стане шампион на днешните финали за Световната киноложка купа,  съобщи Аврам Петков, съпрезидент на Световния киноложки алианс и председател на Българския републикански киноложки съюз (БРКС). Надпреварата се провежда в пловдивския панаир.

За първи път в България ще се проведат финали на Световната киноложка купа. 220 кучета от 11 европейски държави се състезават днес и утре за шампионските титли. Заради изключително добрите условия, които предоставя Международният панаир в Пловдив, той ще бъде домакин на престижната надпревара през следващите 5 години.
Овчарката Лазар участва в 4 такива състезания и събра най-много точки, затова има реални шансове, добави Аврам Петков.

Надпреварата за Световната киноложка купа се провежда в 5 тура в Европа и още няколко в Азия и Америка, за да могат да се включат повече кучета. Победителите се определят според сбора на получените точки, като минимумът е 30.
"Нашите овчарски кучета имат голям потенциал да се представят добре. На турнира в Испания българско овчарско куче стана първо сред 42 породи", каза Аврам Петков, който е и председател на Клуб "Българско овчарско куче".

Министерството на земеделието и храните помогна наши кучета от признатите породи - овчарско, барак и лудогорско гонче, да се представят на 4 състезания в чужбина и така получиха възможност да спечелят звание световен шампион на финалите в България, поясни председателят на БРКС. Сдружението организира Международна киноложка изложба за всички породи А-САСІВ и финалите за Световната купа 2012 съвместно с Международен панаир Пловдив.

В журито са включени съдии от Белгия, България, Испания, Латвия и Русия. Сред тях са Мария Ферер, президент на Световния киноложки алианс, и Владимир Уражевски, президент на Международния киноложки съюз. В Пловдив те ще преговарят за обединяване на двете организации, съобщи Аврам Петков.