Извънземни пуснали Караджов камък срещу Белинташ

https://www.24chasa.bg/Article/1607648 www.24chasa.bg
Караджов камък - скалата, кацнала между два рида и аха да падне. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Огромна скала с размери на кооперация е заседнала между два остри рида. Гледката грабва окото, та чак плаши.

Това е Караджов камък - едно от най-мистичните и красиви места в Родопите. Този природен феномен обаче незаслужено е пренебрегван от туристите, останал в сянката на съседен Белинташ. А в същото време може да съперничи и на Белоградчишките скали, убедени са запалени планинари.

Уникалното плато се издига в Централните Родопи

в землищата на селата Мостово и Сини връх. То е част от комплекса тракийски светилища, извисяващи се на трите върха - Караджов камък, Кръстова гора и Белинташ. Чрез тях древните траки пресъздали три свята - съответно на мъртвите, на боговете и на живите.

Затова и Караджов камък има недобрата слава на място, където се събират лоши, мъртви енергии. Който обаче се е качил дотам, знае, че платото зарежда с невероятната си красота въпреки суеверията.

Най-лесният подстъп към Караджов камък е манастирът Кръстова гора. Отправна точка за туристите може да е Асеновград и от там по пътя за Смолян. Отбива се вляво при разклона на Юговското ханче. От София с кола е малко над 3 часа, а от Пловдив - час и половина.

При манастира на Кръстова гора автомобилът се оставя на безплатен паркинг и оттам се хваща пътеката за Очното аязмо. Това е стар коларски път, изключително удобен дори за неподготвени. При отбивката за Очното обаче се продължава вдясно за Караджов камък и Ловджийското чакало. Пътят оттук насетне е час-час и половина из пресечена местност, следете маркировката и няма да се объркате, препоръчват планински водачи. Минава се през широколистна и иглолистна гора, ливади и е идеален за любителите на леки горски разходки. Обаче трябва да се вземе повечко вода в раниците, защото след Кръстова гора наоколо няма много чешми.

Покрай мистиката на съседен Белинташ обаче и Караджов камък има извънземна история

Сред местните се разказва, че огромният гранитен къс е спуснат от чуждопланетен кораб и вероятно е бил част от съпътстващата инфраструктура на космическата площадка. И това плато е осеяно с ями и улеи като Белинташ.

Самото скално светилище се състои от две високи канари, между които сякаш от небето е пуснат Караджовият камък. Огромният къс е заседнал под лек наклон и сякаш аха да се търкулне надолу, но това не се случва вече хилядолетия. В самото плато има три пещери, като едната се смята за убежището на Караджа войвода, на когото е кръстен камъкът.

Цялото скално плато е с дължина 400 метра, а общата му площ е близо 5 дка, достъпно е само откъм югозападната страна - процепът под Караджовия камък служи да порта. Самият отвор е с височина 20 метра, а ширината му е около два-три метра. Планинари са сковали стълба, има и метален парапет. В никакъв случай не се качвайте без придружител и осигурително въже, предупреждават опитни катерачи. Затова, ако няма водач в групата, по-добре останете в основата на платото, там също е изключително красиво и удобно за целодневен отдих. Районът е защитена територия, тук са местообитанията на черния щъркел, скалния орел, сокола скитник, алпийския бързолет, дивата коза и котка.

Който обаче се изкачи върху платата, остава смаян от гледката, която се открива - отсреща се вижда Белинташ, от другата страна е Кръстова гора, а погледът стига чак до Тракийската низина.

Ако е валяло - оброчните ями блестят като очи

наизвънземни. Преданието, свързано с името, разказва за Караджа войвода от станимашкото (асеновградското - б. а.) село Яврово. Той пазел населението на околните села от набезите на турци и башибозук. Легендата за славния хайдутин има няколко варианта, като единият гласи, че войводата много се разгневил на шайка башибозуци, които отвлекли красивата девойка Драгана. Замъкнали я на върха отсреща и се гаврили с нея до смърт. Оттогава лобното място на момичето носи името връх Драганица. Зачакал Караджа войвода време за мъст и след няколко дни чул, че шайка башибозук гуляе в близкото село Мостово. Събрал четата, нападнал и избил 25 османлии. Оставил само един жив и го проводил при валията на Пловдив да му съобщи, че българите от Станимашко вече няма да търпят разпищолените башибозуци. Това обаче разгневило валията и той пратил редовен аскер. Обградили турците скалата и след неравен бой избили четата, паднал мъртъв и Караджа войвода. Оттогава камъкът носи името му. Друга мълва носи, че преди да умре, войводата заровил някъде под камъка голямо съкровище. Затова в района постоянно щъкат иманяри с високотехнологична техника и кирки.

Местните хора избягват да говорят за Караджов камък, според тях той е пълен с нечиста енергия. Дори заровеното съкровище на убития войвода носело лоша поличба, затова ако случайно се натъкнете на находка - хвърляйте я далече и бягайте, да не ви сполети зло или проклятие, правено за друг, съветват жители на близките села.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Студенти здравеняци теглиха лек автомобил, пълен с мажоретки! Това беше една от най-атрактивните дисциплини в десетото издание на състезанието по силов многобой "Силен мъж". В нестандартната надпревара се включиха 7 студенти от русенския университет "Ангел Кънчев", а победител стана Александър Танасов, първокурсник в специалност "Кинезитерапия".

Краят на април е най-доброто време за риболов на линове. Тази риба е истинска находка, тъй като в последните години се среща доста рядко у нас. Предпочита стоящи води, заблатени язовири и езера с много растителност и ниско количество на кислород. Линовете са изключително красиви риби с маслиненозелен цвят на кожата. Нямат люспи, а слузесто тяло.

Вършим повече работа за туризма от чужди актьори и спортисти КОЙ Е ТОЙ Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново, син е на археолога проф. д-р Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския университет. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан Българския Индиана Джоун.