Вадят снимки от 70-те – имало бурки в България и тогава

https://www.24chasa.bg/Article/1608811 www.24chasa.bg
Делото срещу Саид Мутлу и останалите имами не трябвало да се политизира, категоричен е политологът Огнян Минчев.

Повечето от обвиняемите по делото за радикален ислям пристигнаха в съдебната зала за днешното заседание на Пазарджишкия окръжен съд. Обвиняемите си честитиха мюсюлманския празник Курбан Байрам. Един от тях показа пред журналисти черно-бяла снимка от 70-те години на възрастен човек и млада жена с бурка до него. Той обясни, че това е доказателство, че бурките ги е имало в България и преди. В залата с полицейска охрана пристигнаха и съпругите на обвиняемите, които са с мюсюлмански забрадки.

Процесът не трябва да се политизира и така е редно. Фактите са събирани от ДАНС и във общности, които трудно допускат намеса, заяви по повод делото политологът Огнян Минчев по БНТ.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви в директна връзка от Пазарджик, че след като два пъти незаконно са се събирали мюсюлмани, партията му идва абсолютно легитимно. "Ние не искаме да се събират хора и да учат, че не трябва да се общуват с други, освен с мюсюлмани. Това няма нищо общо с предстоящите избори, аз поддържам темата с исямизацията на България от 15 години. Става дума за разбиване на България отвътре. Тези хора искат да направят точно това", заяви Сидеров.

Ангел Джамбазки, зам.- председател на ВМРО, заяви също в директното включване, че България губи от този процес. "Става дума, че радикалният ислямизъм е заплаха, когато влиза в циганските махали. Няма да допуснем имами с бради до коленете от Йордания и Саудитска Арабия да идват и да ни казват какво трябва да се променим в живота си", заяви Джамбазки.

Огнян Минчев бе категоричен, че дължим уважение към вярата на всеки. "Ислямизмът е една политическа идеология, която не може да бъде приравнена с исляма. Тук не става дума за борба с общности изповядващи исляма, а с личности, който претендират, че проповядват исляма, а всъщност проповядват ислямизъм, което е срещу демократичните устои на държавата", каза политологът.

"Делото би трябвало да завърши в съответствие на българските закони, без анитск върху съда. Свидетелите се отказват един след друг от показанията си. Има две причини за това - те да са давани под натиск в ДАНС или да са направени отново под натиск, но този път от общностите, в които живеят. Това са патриархални общности, там хората живеят заедно и не може да живеете отлъчен от тази общност заради тези сведения. Действащата държава трябва да ги постави в една рамка, за да живеем в хармония. Във всяка страна има списък с действащите организации, не разбирам защо и тук да няма", заяви още политологът.

Зам.-главният мюфтия Бирали Бирали заяви, че присъствието на мюсюлманите в предишните заседания е подкрепа, а не протест. "Ние следим това дело и се надявам, че днес няма да се случат неща, които са неприятни, защото вярвам в мъдростта на мюсюлманите", каза Бирали. Той е категоричен, че няма връзка между Главното мюфтийство и фондацията „Ал-Уакф ал Ислями". "Тя е помагала само да се строят джамии. Според ислямската религия на първо място е вярата, а после е държавата, ние обичаме страната си", каза още зам.-главния мюфтия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена