Д-р Владимир Андреев, шеф на "Авис Медика": Виновни сме за изгарянията на бебето, но няма лекарска грешка

https://www.24chasa.bg/Article/1611948 www.24chasa.bg
Д-р Владимир Андреев, шеф на "Авис Медика" СНИМКА: Буряна Божинова

- Случи се трагичен инцидент. Момиченцето се ражда със секцио на 24 октомври следобед, около 17 ч. Доносено е, тежи 3,3 кг. На раждането са присъствали лекар и акушерка - задължителна практика при нас. Същия ден, сряда, на работа е била завеждащ отделението д-р Вълкова. Тя е дългогодишен специалист по неонатология, с много добра подготовка. Преди да дойде при нас, е работила в университетската болница. Д-р Вълкова е преценила, че детето има забавена кардио-пулмонална адаптация. Дишало е по-бавно и затрудено. Това е обяснимо - нали става пренастройване на белите дробове към външния свят, преминава се от плацентарното кръвоснабдяване към обмен на кислород в белите дробове. Нормално е - новородените различно се адаптират към новите условия на живот. Някои по-бързо, други - по-бавно.

Затова детето не е отишло директно при майка си, както обичайно се постъпва. Настанено е в стаята за интензивни наблюдения. Още повече че майката е била със секцио.

- И майката Пламена не е успяла да види първородната си рожба?

- Не мога да кажа, но вероятно е видяла бебето си след изгарянията.

- Д-р Вълкова е с име на безупречен специалист. Как е допуснала белята?

- След като е настанила бебето в интензивното, се е сторило, че в стаята е студено. Централното отопление не е работело и тя е включила печката духалка. Направила е всичко с най-добри намерения. Печката обаче е била така насочена, че нагряла металните части на креватчето с бебето. Детето се е мръднало и се е долепило до тях, така са се получили изгарянията.

- Злополучната духалка вече я няма. Но разбрах, че е пускала топлина към бебето от метър. Никой ли в стаята за интензивни грижи не е усетил, че лошото може да стане? Или бебето е било оставено без надзор? За колко време - минути, час?

- Лекарката е излязла - имала е друго секцио. На етажа са дежурили акушерки. Още не е установено с точност времето, когато са влезли в стаята - може би в 18 или в 19 ч.

Акушерките казаха, че във вечерта на изгарянията мехурите са били малки и незначителни. На сутринта вече се образували по-сериозни. Бебето е прегледано от наш хирург, направени са му превръзки. През цялата нощ не се отделихме от него.

- Сигурно е пищяло от болка?

- Не. На другата сутрин беше изключително спокойно и сложено в кувьоз. Имаше белези от лявата страна, но не фрапантни. Нашите специалисти са се посъветвали с републиканския консултант по изгарянията. Стигнали са до извода, че е най-добре да бъде приведено в клиниката по изгаряния в "Пирогов". В транспортния кувьоз с нашата линейка и с неонатолога ни д-р Марчева детето замина за София. Това стана в петък по обед. Оттогава поддържахме контакт с колегите.

- Какво ви казаха от "Пирогов"?

- Наши лекари са се обаждали в събота. От "Пирогов" обяснили, че са направили отново превръзка. Успокоили, че всичко е нормално. Не е имало признаци, застрашаващи живота на бебето. Колегите от "Пирогов" добавили в разговора, че следващата превръзка ще е в понеделник. Да ги търсим тогава, за да се види какво е развитието.

- И в понеделник?

- Обадихме се по обед според уговорката. Съобщиха ни, че бебето починало.

- Обясниха ли защо?

- Не, ние нямаме представа как точно е станало и защо е починало внезапно. Надявам се да установим контакт с колегите от "Пирогов", за да получим тази информация.

- Чух в "Авис медика" да се говори, че има въпросителни около внезапната смърт, настъпила в София.

- Вината за изгарянията е наша. Това не подлежи на никакво съмнение. Виновните понесоха своята отговорност. От понеделник д-р Вълкова вече не е наш служител.

- Какво ви каза лекарката на сбогуване - извини ли се?

- Като лекар беше изключително разстроена и много притеснена. Не става дума обаче за извинение. В болницата всички сме потресени - това е един нелеп инцидент, завършил със смърт.

- Прокуратурата вече проверява "Авис медика". Разпитваха ли ви?

- Започнало е разследване и от прокуратурата идваха. Информирали са ги от "Пирогов" - за тях случаят е неясен. Такъв е редът и законът - затова оказваме пълно съдействие. Криминалисти разпитваха лекари, мен лично не са търсили за показания. Снимаха документацията.

- Какво знаете за майката на починалото бебе? Според предварителните планове в понеделник жената трябваше да бъде в София, където да закърми дъщеричката си?

- При нас са й свалили конците онзи ден. Идеята беше да я настанят в хотел към "Пирогов", за да може да закърми бебето. Всичко течеше нормално и без притеснения. Не знаем обаче дали майката е стигнала до София - не сме я чували.

- А как е реагирала, когато е научила, че детето й е с изгаряния?

- Не съм бил по това време, но доколкото разбрах ,бабата и дядото са били остро настроени.

- Предстои ви трудна среща. Знаете ли дали семейството ще предяви претенции към вашата болница?

- За претенции още не знам. Но ще се срещнем с майката и бащата. Ще изкажем съболезнованията си. В семейството нещастието е огромно. Не можем да останем безразлични.

- Вие сте акушер-гинеколог, въпреки че вече не практикувате. Допусната ли е според вас лекарска грешка?

- Лекарска грешка няма. Убеден съм. Ако са имали притеснения, нашите специалисти биха сложили бебето в кувьоз. В интензивната стая те са били 6. Два са били заети, 4 - свободни. Просто не са имали притеснения. В екипа са били лекари с над 30 г. стаж. От медицинска гледна точка няма объркване. Бедата е дошла от неправилно поставената печка, но това вече е физика.

- Ако твърдите, че няма пропуски в професионализма на колегите ви, защо уволнихте д-р Вълкова?

- Не се отказвам от оценката, че д-р Вълкова е изключителен специалист. Тя е сред малцината в България с дефицитната специалност неонатология. Повечето лекари, които работят при новородените, са педиатри. Тя е на 42 г., с почти 20 г. безупречна работа. Уволнението й е заради принципите ни, които изискват безупречна работа. Когато някои допусне грешка, трябва да понесе всички отговорности. За мене тя получи най-тежкото наказание.


Прокуратурата разпореди проверка за изгореното от духалка бебе

Прокуратурата е разпоредила проверка за изгореното бебе в в елитната болница "Авис медика" в Плевен, което почина в понеделник в "Пирогов". Тя е започнала още в петък, когато болничната линейка и лекар неонатолог откарват там новороденото момиченце.

Докато лекарите в "Пирогов"се борят за живота му, полицията влиза в "Авис". Криминалистите разпитват лекарите и събират цялата медицинска документация по случая.

Бебето се ражда в сряда, на 24 октомври, около 17 ч. Доносено е, тежи 3,3 кг. Щастливите родители му дават името Петя. Майката Пламена не успява да се порадва на първата си рожба. Родила е със секцио, още се съвзема след операцията. Завеждащ отделението по неонатология д-р Анна Вълкова преценява, че бебето диша по-трудно и бавно, и решава да го настани в интензивната стая, докато се адаптира към новия си живот. Централното отопление обаче не работи и за да затопли стаята, лекарката включва печка духалка. Печката нагрява металните части на легълцето с бебето. Не се знае колко време Петя е докосвала нагорещения метал. След около час-два акушерки от етажа откриват бебето с изгаряния в лявата част на телцето.

Засега няма образувано досъдебно производство, каза за "24 часа" районният прокурор Диана Маркова, която наблюдава разследването. Ако проверката събере доказателства за лекарска грешка, делото ще бъде изпратено по компетентност в окръжната прокуратура, уточни говорителят прокурор Рени Кирилова.

В медицинския дневник на "Авис медика" от началото на годината до момента са описани 507 сполучливи раждания. За миналата година те са 550.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Вдигайте заплатите, иначе ще плачете за кадри

    Две грешни мантри, които спъват вдигането на работните заплати, се ширят упорито в последните години. Първата е, че производителността на труда в България е ниска, защото хората не работят достатъчно усърдно. Втората е, че работникът у нас по принцип не си изкарва заслужено заплатата. И двете се повтарят от работодателите непрекъснато,
  • Защо, по дяволите, слагат гадости в сладоледа!

    Глюкозо-фруктозният сироп си е отрова за тялото, но как да кажеш на децата, че не трябва да го ядат МАЙ съм от последните, които откриват, че в сладоледа вече не слагат от вредната захар, а от още по-вредния глюкозо-фруктозен сироп. Когато го установих, реших, че някой като например европейските органи за чистота на храните просто е проспал този