Анастас Анастасов и Венета Марковска са новите конституционни съдии

https://www.24chasa.bg/Article/1612395 www.24chasa.bg
Анастас Анастасов

Досегашният зам.-шеф на Народното събрание от ГЕРБ Анастас Анастасов и зам-шефът на ВАС Венета Марковска бяха избрани за конституционните съдии от квотата на парламента. Това стана без дебати и с ясно гласуване, въпреки предложението на социалистите вотът да е таен.

За двете свободни места кандидатите бяха четирима - зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов, зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова, заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска и съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Татяна Върбанова.

Анастасов беше издигнат от депутатите Цецка Цачева, Красимир Велчев, Искра Фидосова, Цвета Караянчева, Тодор Димитров. Михайлова е предложена от народните представители Мартин Димитров и Веселин Методиев. Кандидатурата на Венета Марковска беше издигната от Дарин Матов, Димитър Чукарски, Венцислав Върбанов. Татяна Върбанова е предложена от Янаки Стоилов и Мая Манолова.

Четиримата кандидати бяха изслушани миналата седмица от парламентарната правна комисия - спокойно, без много въпроси. Срещу Марковска се появи сигнал, свързан с практиката на ВАС, за който съобщи Янаки Стоилов от Коалиция за България.

Председателят на комисията Искра Фидосова от ГЕРБ обаче пресече опитите за неговото обсъждане с довода, че по правилата анонимни сигнали не се допускат. Обяснението на Стоилов, че под него стои подпис не промениха ситуацията.