Почвата на Марс прилича на тази на Хавайските острови

https://www.24chasa.bg/Article/1612798 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс, архив

Пробите направени на почвата на Марс от сондата „Кюриосити" показват, че по структура и минерален състав тя много прилича на базалтовите почви, намирани във вулканичните райони на Земята и в частност на Хавайските острови, съобщава РИА „Новости".

Пробите показват наличието на оливин, пироксен, и аморфна материя, чиито състав предстои да бъде анализиран от учените.

Почвеният състав на Червената планета доказва с все по-голяма сигурност, че в миналото на повърхността на Марс е имало вода, твърди геологът Дейвид Биш от университета в Блумънгтън, Индиана, който борави с данните, изпращани от „Кюриосити".

Марсианският прах, който изследва „Кюриосити" от дъното на кратера Гейл, където се намира сондата, представлява съвкупност от различни почви, пренесени от бурите на Марс, смятат учени.

За да потвърдят или оборят тази хипотеза, те се готвят да използват базираната на борда на „Кюриосити" минерало-химическа лаборатория CheMin.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Романе, остани! Това се молят всички фенове на "Левски". "Сините" искат техния голям любимец да остане в отбора и през следващия сезон. Договорът на сърцатия футболист изтича и почти сигурно няма да бъде подновен. Словакът направи своеобразно сбогуване с привържениците след победата с 41 над "Черно море", която класира "Левски" за Лига Европа.

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.