Парламентът реши: Паметникът на Цар Освободител няма да се мести

https://www.24chasa.bg/Article/1613031 www.24chasa.bg
Лъчезар Тошев Снимка: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА, архив

Депутатите отхвърлиха проект за решение за преместване на паметника на руския император Александър ІІ - Цар Освободител на площад „Народно събрание" в София.

Депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев предложи паметникът да се премести и на негово място да се издигне паметник на хан Аспарух.

От гласувалите 99 народни представители само двама бяха "за", 95 - "против", а двама се въздържаха.

Предложението мина без обсъждания в пленарна зала. Председателят на парламента Цецка Цачева предложи да няма дебати по проекторешението.

"Това е прецедент в парламента", възрази зам.-председателят на парламента Павел Шопов.

От Коалиция за България попитаха защо изобщо е допусната тази точка в дневния ред на Народното събрание.

„Ако считате, че това решение е абсурдно, да не го бяхте включвали в дневния ред", каза Петър Мутафчиев.

Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медиите не подкрепя предложението за преместване на паметника на друго място в София.

"Няма друга държава, пред чийто парламент, да има фигура на владетел на друга държава, заяви пред журналисти депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

Тошев е направил две предложения за това къде да бъде преместен паметникът на Цар Освободител - до Руската църква или при Паметника на съветската армия.

"Там би могло да се направи един голям мемориал на Руско-турската война", заяви депутатът.

Според него дискусията е дали ще има в София паметници на българските герои.

„Да се твърди, че като предлагам паметник на хан Аспарух, това е антинационално, е абсурд. Това чух в пленарна зала. Аз съм български депутат, който предлага пред българския парламент да има паметник на български владетел - основател на нашата държава", заяви Тошев.

„В центъра на София нямаме големи, значими паметници на български исторически фигури. Улиците на нашите владетели са едни малки улици", каза депутатът.

„Като резултат от дебата в обществото, който се получи след моето предложение от 5 септември, Столична община заяви, че ще има паметник на хан Аспарух. Приветствам това и съм доволен. За това се говори от много години, но не е направено", посочи Тошев.

"Къде е паметникът на хан Крум, къде са паметниците на нашите възрожденци", попита още той. 

„Имало е някакви политически съображения по онова време да се наклонят везните в полза на това паметници и улици да бъдат назовани на други личности, руски в случая. Време е да се върнем към българските", заяви депутатът.

"Жалко е, че няма паметник на политическата глупост, но няма нужда от паметник, защото той шета из кулоарите", каза пред журналисти депутатът от Коалиция за България Георги Божинов.

„Липсва един паметник - този на политическата глупост и историческа безпаметност. Едва ли има нужда да му вдигаме паметник, защото той все още се разхожда в кулоарите на парламента", коментира Божинов.

По думите му по-срамно е обаче поведението на управляващото мнозинство. „Това политическо мнозинство, което безкритично гласува да влезе това предложение в дневния ред, а после нямаше какво да каже и въпреки правилника, без дебат искаха да се измъкнат - това е по-позорно, отколкото поведението на вносителя на този грозен, недостоен и позорен законопроект", заяви депутатът.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стайко Иванов с комоцио в болница Ако се върна в килията, ще ме убият, жалва се осъденият за убийство делтапланерист С комоцио в болница, в тежко състояние е делтапланеристът Стайко Иванов, известен с прозвището Човека-птица. Той излежава 8-годишна присъда за убийство, което твърди, че не е извършвал.

Застреляният от доктора в Пловдив крадец имал помагачи, роми от квартала го навили да тараши за много скъпа техника Информатори е имал серийният крадец Георги Джевизов-Плъха, който е разстрелян от пловдивския доктор Иван Димитров при опит да ограби дома му. Това разкриват ексклузивно пред "България Днес" свидетели по досъдебното производство,

Тумор в мозъка има арестуваната заради вземане на подкуп кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това разкриха пред "България Днес" нейни близки. По тяхна информация образуванието на Иванчева е открито преди няколко години. След множество лекарски намеси състоянието й е стабилизирано, но в случай че лечението спре,