Циганско включване без пари от фондации

https://www.24chasa.bg/Article/1613550 www.24chasa.bg

Трябва да поздравим англичанина Бен Кокс, който нае на работа 68 цигани в предприятието си за производство на пружини за седалки на автомобили в индустриалната зона на град Раковски край Пловдив.

Така ни казва, че циганите са си работни хора, стига да им дадеш възможност да го покажат. Я погледнете - те са в чистотата, по строежите, по покривите. Българите нещо май се ослушват за такава работа, докато при циганите няма такива глезотии - те работят там. В днешно време мнозина сред тях са завършили училище или пък знаят достатъчно, че да четат и пишат, също пращат и децата си в школото. По какво тогава се различават от българите? Кокс всъщност ни заяви в очите: "Майната на вашата стигма за циганите! Аз ги наемам за своята фабрика и толкоз!"

Работата, която им е дал, е специфична и вероятно преди това ги е обучил. Какво пречи българските работодатели да постъпят като него? Тези хора са като нас, казва ни Кокс, а вие ги вкарвате в обиден стереотип и им удряте заклеймяващ печат.

Всъщност всичките тези ромски включвания и помощи тъкмо това казват: "Това са ненормални хора, затова ние трябва да ги храним като малоумници". Всъщност те са си хора като нас и трябва да могат сами да се издържат. Това ще запази достойнството им,
вместо да стоят с протегната за подаяние ръка, при положение че може да работят. А ако дадеш работа на циганин и му окажеш доверие, той няма да те окраде, даже ще започне да ти пази интереса. Дай му да се почувства човек, ще застане зад гърба ти. Посрещнеш ли го с предубеждение, той, естествено, ще застане срещу теб и ще направи всичко възможно да те провали.

Впрочем въпросното циганско включване не се получи именно защото разни цигански и природозащитни организации печелят от това него да го няма. Ако се беше случило, нямаше да вземат повече пари. Механизмът е същият като с кучетата, макар да нямам нито грам намерение да правя сравнение между хора и кучета: докато у нас има заинтересовани да има бездомни кучета, те ще се разхождат необезпокоявани по улиците.

Затова нека е ясно на всички - виновни за циганите са и правителството, и фондациите, и всички ние, обикновените граждани. Ако т.нар. фондации бяха оползотворили парите
за ромското включване по предназначение, резултатът трябваше да са образованите цигани. Но къде са те? Няма ги!

Единственият начин в тая криза да се реши ромският въпрос, е да има циганско включване. Това означава, че тези хора трябва да работят, да са образовани и не на последно място - безусловно да спазват закона. Без всички да спазват това фундаментално правило, българска държава няма да има. Каквото е за българите, това трябва да бъде за циганите, турците, евреите и които и да са етнически общности у нас. Което означава също, че не може да има 12-13-годишни бременни и родили циганки.
Всъщност може, но трябва да се разбере кой ги е забременил и той да си влезе в затвора за блудство с малолетна. Защото, ако мен ме хванат с 12-годишно момиче,
веднага ще вляза в затвора и съвсем правилно. Докато при циганите раждащите малолетни момиченца ги минават в графата "културна особеност". Културна особеност! Те живеят в българското общество по българските закони. Затова никакви ранни бременности, а образование, труд и спазване на законите. За да могат тези хора да се почувстват като хора.

Българското общество трябва да измъкне циганите от дупката, в която ги тика. Защото, давайки им помощи, ги обрича. Библията казва:"Не давай на бедния риба, научи го да лови риба." Бен Кокс го направи. Остава и българските работодатели да го последват.

МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ , математик

  • Протест с музика – по-добре, отколкото с бесилки

    Протест с музика – по-добре, отколкото с бесилки

    Какво ли не е видял Орлов мост през последните 30 години - и протестни вълни, и концерти. А в последните 80-ина дни - и шествия, и блокади, и палатки... Сега протестът се сети за тази символика и бе организиран концерт. Което определено изглежда по-добре от различни мрачни символи, които се появяваха сред недоволните на площада - ковчези, бесилки
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си